Ne kitapsız...

  • GİRİŞ27.05.2011 00:45
  • GÜNCELLEME27.05.2011 00:45

Bir arkadaşım eline ne zaman bir kitap geçse yaptığı ilk şey onu burnuna götürmek olur. "Hepsi farklı kokuyorlar, ne kadar farklı olduklarını okumaya başlamadan önce öğreniyorum" der. Üzerine çalakalem notlar aldığım saman kağıtların sarı sıcak kokusu, sergi kataloglarının serin ve taze kokusu, en güzel dizelerin yazıldığı şiir kitaplarının dost ve baharatlı kokusu, yemek kitaplarının buğulu ve anne kokusu, romanların çiçek ve heyecan kokusu ...

Lisans öğrenciliğim sırasında zamanımın büyük bir kısmını Taksim'de Aslıhan Pasajı ve Kadıköy Akmar Pasajı'ndaki sahaf dükkanlarında geçirirdim. İlk önce oranın kokusu karşılar insanı. Ya bir şiir kitabı kokusu, ya da bir felsefe kitabının kendine has 'ağır' kokusu. Ardından da,  kitap, kültür, edebiyat, sanat, felsefe üzerine sohbetlerin baş kişisi olmuş dükkan sahipleri ve yine oraların vazgeçilmez müdavimleri kediler 'hoşgeldin' der.

Aslıhan Pasajı'na yolum geçenlerde düştüğünde, uzun bir aradan sonra, artık eski canlı halinden geriye birşey kalmamış olduğunu gördüm. Eski günlerden bir kaç tanıdık yüz inatla yerlerine tutunmaya çalışıyor. Aynı şey Akmar Pasajı için de geçerli. Artık baskısı çoktan tükenmiş ya da buralardan göçüp gidenlerin geride bıraktığı  değerli kütüphanelerinden nadide kitapları, onları yeniden seveceklerle buluşturacak olan sahafların yerini sınav ve ders kitabı satan kitapçılar almış.

Taksim'in ve Kadıköy'ün çeşitli yerlerine dağılmış ancak büyük bir özen ve azimle sahaf dükkanlarını yaşatmaya çalışanları da unutmamak lazım. Kitapların üzerinde en komik halleriyle uyuklayan kediler arasında uzun zamandır aradığınız bir kitabın mutluluğunu yaşatan Simurg Sahaf, Moda'da Dağarcık Sahaf , Kadıköy çarşıda İmge Sahaf ya da yine Moda tarafında hoş sohbeti ve 'bir fincan çay içer miydiniz?' sorusuyla sizi o kocaman, çok katmanlı kitap yurduna davet eden Lütfi Bey'in Babil Sahaf 'ında rafların ve sohbetlerin arasında büyülü bir kitap serüveni yaşamak mümkün.

Kitaplarla böylesine tutkulu bir ilişki yaşayanlar, benim gibi, kitap alacakları yerleri de özenle seçiyorlar. Oralarda kendilerini 'evlerinde' hissettirecek ufak tefek ayrıntılar bu seçimlerini yapmada en önemli faktör. Artık bir çok kitapçının süpermarket havasında sattığı kitaplarla çevrilmişken etrafımız, sahaflar kadar yeni kitap alınabilecek dükkanların da havasında 'kitap kokusu' arıyor burnum. Buralarda müdavim kitapseverler yine tanıdık ve samimi bir gülümseme ile karşılanıyorlar. Pandora Türkçe ve İngilizce kitaplar sattığı her iki dükkanında, farklı alanlardaki kitaplar ile yirmi yıldır bizleri mutlu ediyor. Robinson Crusoe mekanının da hissettirdiği sıcak bir karşılamayla kitap dünyasında gezinmemize olanak veriyor. Homer Kitabevi 'söz uçar yazı kalır' sloganıyla yıllardır arkeoloji, sanat ve edebiyat alanında yoğunlaşmış olan kitap seçkisi de oraya mutlulukla gitmemin sebeplerindendir. Hemen yakınındaki Arkeo Pera da öyle... Ankara'da ise İmge Kitabevi ve Dost Kitabevi de kitap peşinde heyecanla geçirilen zamanları daha da mutlu kılan yerlerin başında geliyor.

Artık sayıları gittikçe azalan bu kitapçılar ve sahaflar, kitapla ilişkisi okul yıllarında bitmemiş insanlar için birer kurtarılmış bölge. Her yanı kitap kokan , dost yüzleri ve içinde kaybolabileceğim, raflar ve satırlar arasında dış dünyadan -kısa bir süre için bile olsa- kopabildiğim yerlerdir buraları. Buralar ne kitapsız, ne de kedisiz yaşayabileceklerin dünyasıdır.

Kısaca;

National Geographic dergisinin Türkiye'deki 10. yılını kutlamak için Karaköy 3 numaralı Antrepo'da Görmediğimiz Türkiye adıyla100 resimden oluşan sergi, 11 Mayıs- 11 Haziran 2011 tarihleri arasında görülebilir.

Sakıp Sabancı Müzesi şu günlerde önemli bir sergiye ev sahipliği yapıyor. Sergide Batı Anadolu ile hemen yakınındaki Kiklad Adaları'nın ilişkilerinden yola çıkılarak hem Türkiye hem de Yunanistan'daki bir çok müzeden değerli parçalar Karşıdan Karşıya: M.Ö. Üçüncü Bin'de Kiklad Adaları ve Batı Anadolu adlı sergi ile izleyicisinn karşısına çıkmayı bekliyor. Sergi 23 Mayıs- 28 Ağustos 2011 tarihleri arasında görülebilir.   

Tülay Kazancı- Haber7

info@tulaykazanci.com

www.tulaykazanci.com

Yorumlar2

  • İbrahim Dursun 12 yıl önce Şikayet Et
    Arkadaşını söyle--Ve -KİTAP İYİ ARKADAŞTIR!-1. -Kitap iyi arkadaştır!-...Çok güzel sözlerden biriside -Arkadaşını söyle, sana kim olduğunu söyleyeyim!-dir.Bu söz belkide, Allah rasulü(s)den rivayet edilen -El mer-ü ala dini k(h)alilihi//Kişi dostunun/arkadaşının dini üzeredir-mealindeki sözden esinlenerek söylenmiştir..Bu bakımdan insana en güzel şekilde arkadaşlık yapacak olan kitapları çok önemserim.Sizlerede tavsiye ederim..Tabi birde ALLAH cc nün gönderdiği kitaplar var..Onları inkar edenede halk arasında -kitapsız-derler.Bu inkarcı insanlar ;en güzel şekilde yaratılıp donatılan insanoğlunun Dünya ya BAŞIBOŞ gönderileceğinimi sanmaktadırlar!Böyle inkarcı insanlardanda sakınmak gerekir. Cumanız hayırlı olsun!VesSELAM
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • Mevlüt DURMAZ 12 yıl önce Şikayet Et
    Kitap koklamak. Bu işi tek yapan bendim zannederdim. Demek ki başkaları da varmış. Tavsiye ederim.Gerçekten okumadan önce mutlaka kitapları koklayın.
    Cevapla Toplam 1 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat