'Tasavvuf' tezgâhıyla 'kısa devre' din üretimi...
'Tasavvuf' tezgâhıyla 'kısa devre' din üretimi...
Baştan söylemeliyim: Ne "tasavvuf karşıtı"yım ne de Kur'ân ve Sünnet'in en yılmaz ve kararlı savunucuları, en içten uygulayıcıları - Mevlânâ'larla, Şems'lerle, İbni Arabi'lerle haşâ-bir alıp veremediğim var. Ancak “tasavvuf”kelimesi üzerinden ince ince dövüldüğümüzü, gizli gizli dönüştürüldüğümüzü haber vermek istedim.

Yorumlar25

  • Ahmet Ar 14 yıl önce Şikayet Et
    TEŞEKKÜR ve BİR HATIRLATMA. Senai Bey, önce teşekkürler, tasavvufu nefsine uygun bir din üretmede kullananları deşifre ettiğiniz için. Sonra bir hatırlatma. Yazınızın bilmeyenler için tasavvufun bütününden bir tereddüt doğurma ihtimali var. Oysa bilenler bilir ki tasavvufun aslı şeriattan kıl kadar ayrılamaz. YOKSA ŞERİAT, ŞEYTAN İŞİ TARİKAT diyen tasavvuf büyükleri vardır. İmam Rabbani Hz. şeriatın asıl olduğunu, tasavvufun şeriata hizmet ettiğini söyler. Tasavvuf, şeriatı aşkla yaşamaktan ibarettir. Edebiyat felsefe kısmı ayrı. Slm
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • enver43 14 yıl önce Şikayet Et
    imam rabbani derki allah bu yolun nurundan bir nebze olsun koklatsın.. Imam Ebu Hanife hazretlerinin : Son iki Senem olmasaydi Helak olurdum. Sözü meşhurdur. Büyük Hanefi Ulemasindan Ibn Abidin hazretleri şöyle der : Bu son iki Sene Cafer es Sadik hazretlerine intisab etmiş ve ondan Manevi ilimler ögrenmiştir. Ebu Ali Dakkak [Imam Kuşeyrinin şeyhi] Ebu Kasim El Nasirabandi den, oda Imam şibli [Rahmetullahi Aleyh]den, oda Sari el Sakati den, oda Maruf El Karki den, oda Davud et Tagi den oda Tasavvuf ilmini Imam Ebu Hanife den öğrenmiştr.
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • enver43 14 yıl önce Şikayet Et
    mezhep alimleride tasavuufu bilir... imam malik derki:Kim ki Tasavvufu ilim ögrenmeden uygularsa Dinini zayi eder. Kim ki Tasavvuf ögrenmeyip ilim ögrenirse kendini helak eder. Hakki ve Hakikati ancak ikisini beraber ögrenen bulur!Imam şafii derki : Ben Sufiler ile beraberdim. Ve ben onlardan üc sey dinledim : Zamanin kilic gibi kesin olmasi, sen onu kesmez isen onun seni kestigini, Nefsini Hakikat ile Terbiye etmedigin vakit Nefsin Yalan ile meşgul oldugunu ve Nefse karş Cihadin Öze dönüş oldugu. yazsam bitmez allah akıl versin size..
    Cevapla
  • enver43 14 yıl önce Şikayet Et
    cahilce yazanlara... neden bu gün insanların bir çoğu, islam üzerinde değişikliğe gidiyor anlamış değilim. mevlana hzlerine atledilen bir çok şey yalnıştır. mesela bu gün yapılanlar gibi. 2 .ci si tasavvuf islamda yok diyenler.? islamın neresinde yok tasavvuf, caferi sadık, selmanı farisi, gibi sahabiler başlatmıştr bunu, bu bir ilimdir. hz ali derki tasavvuf her anı allah-la geçirmektir.yani bunu anlamak lazım. ama nerde, bu günki islam alimleri ne üretmiş de siz kalkıp 600 1000 yıl önceki alimlere iftira atıyorsunuz.? yazıkk
    Cevapla
  • çelik arslan 14 yıl önce Şikayet Et
    mevlana ve gösterge. gösterge nedir bilmeyenler mevlanayı anlamaya kalkmasınlar. bilmeyenler mesneviyi hayvan hikayeleri kitabı sanır. önce bunun farkına varalım. çapımızın yetmediği işlere boyumuzdan büyük sözler etmeyelim. bu insanlar hayal edemiyeceğimiz kadar büyük bir düşünce gücüne sahipler. ve yalnız allah rızasını gözetiyorlar. mevlana da diğer allah dostları da peygamberin ayağının tozuyuz demişlerdir. bu insanları anlamaya çalışacaklarına kendini bir şey sanıp onlara kötü sözler söyleyenler var. kafanızı taşa vurmayın
    Cevapla
  • enver43 14 yıl önce Şikayet Et
    Rümeysa Hacer. şu yazını okudum ya diyecek bir şey bulamadım, enai demirci gibi rabbinin rızası doğrultusunda yaşamaya çalışan bir mümine nasıl dürzi dersin.eğer senin hadis ve sünnetten haberin olsaydı,peygamber efendimizin"müslümanın müslüman kardeşine kafir,dürzi, vs.gibi etiketler yapıştırmasını yasakladığını da bilirdin. bu nedemek.? sen bu adamın ehli sünnet olduğunu nerden biliyorsunki.? ve evet dürzi hemde haslarından, sünnetten eser yok üzerinde adamın, şiir patlatmaktan başka. ve seninde bilgin ortada. zayıf
    Cevapla
  • çelik arslan 14 yıl önce Şikayet Et
    doğru. tasavvuf ehli insanlar sayesinde bugün bu topraklarda yaşıyoruz. anadoluya gelen kolonizatör türk dervişleri olmasaydı bizler de burada olamazdık. bir lokma bir hırka dediler, belli bir miktardan sonra kazandıkları paraları dağıttılar, toprak oldular, yol oldular. şimdi onlar müslüman değil de bizler mi müslümanız? ama kime anlatacaksın. basit bir yazıyı anlayamayan insanlar, mecazlardan ne anlasın? divan şairlerinin saki övgüsünü eşcinselliğe bağlayan zihniyetten ne beklenebilir ki? meyiçki değilbesbelli..
    Cevapla
  • çelik arslan 14 yıl önce Şikayet Et
    musayı bilmeyen hızırdan ne anlasın?. restorantlarda ney dinleyerek, mevleviliğin pazarını kuran maddeci zihniyetin kapitalist düşünceye hizmetten başka bir işi yoktur. tasavvufu bu dar alana hapsetmek gerçekten bilgisizlerin yapacağı bir iştir. tasavvufu islamdan ayrı bir şey gibi göstermek de cahillikten başka bir şey değildir. tasavvuf ehli islamı en iyi yaşayan insanlardır. namaz dediğin bir kalıptır sözü, yazıklar olsun o namaz kılanlara ayetini açıklamıyor mu? yani tasavvuf özü görmedir. yaptığı işin farkında olmadır. namazı anlamaktır.
    Cevapla
  • sevda elgörmüş 14 yıl önce Şikayet Et
    KAVRAM KARMAŞASI. Ne yazıkki kavram karmaşası almış başını gidiyor gerçekten tasavvufu bilenler bin kere düşünüp bir kere konuşurlar ben tv deki o saçmalıkların tamamen bilinçli olduğunu düşünüyorum.Ve bence gerçekten tasavvuf sohpeti yapanların ALLAH ın emirlerini hiçe sayarak AŞK ın arkasına sığınıp asıl olandan uzaklaştırma arzusunda olduklarını düşünmüyorum.Ama senai demirciyede katılıyorum.Bu arada fırsat bulmuşken Senai Demirci nin kitaplarını şiddetle tavsiye ediyorum.
    Cevapla
  • hikmet basiret 14 yıl önce Şikayet Et
    Tasavvuf red edilmesi gereken bir anlayıştır. bundan dolayı da Vahdeti Vucut Enel hak ve benzeri sapık cümleleri Allahın dinini red eden anlayışlar olsa bile sahip çıkıyorsunuz
    Cevapla
  • hikmet basiret 14 yıl önce Şikayet Et
    Tasavvuf red edilmesi gereken bir anlayıştır. Tasavvuf adı gaybı ancak Allah bilebildiği halde gaybı biliyor .şıkıştığınız da şeyhlerden gavslardan yardım istiyorsunuz onların ölmediğine yaşadığına inanıyorsunuz rüyalarınızı adeta vahiy görüyorsunuz vahyi sulandırmak için ilham kavramı adı altında levhi mahfuzun bilgilerinden konuştuğunuzu iddia ediyorsunuz .Allah ın haram kıldıklarını helal haramlarını ise helal kılan insanlara uyuyorsunuz iradenizi Allaha bağlamanız gerkirken şeyhe bağlıyor onun her sözü bir hikmet olarak görüyorsunuz .
    Cevapla
  • hikmet basiret 14 yıl önce Şikayet Et
    Tasavvuf red edilmesi gereken bir anlayıştır. Kuran Allah bir diyor yaratan var eden koruyan sığınılacak yardım dilenecek kendisinden medet istenecek ancak Allah diyor siz Allahın dışındakilere yalvarıyor rabıta adı altında onlara yaklaşıyor sığınıyor onlardan medet bekliyorsunuz onların dediklerini helal haram dediklerini haram kabul ediyor onları RABB ediniyorsunuz Allah a ancak onlar aracılığıyla ulaşabileceğinizi, düşünüyor Allahın dışındakilerden bağışlanma bekliyorsunuz .onları Allah gibi gören (Basar)yardım eden sizi her yerde işiten görüyor
    Cevapla
  • rümeysa hacer 14 yıl önce Şikayet Et
    bir tesbit de benden. ve ben bu mevlana tasavvufçuluğunun planlı bir şekilde gündemde tutulduğunu düşünyorum.hz.mevlananın yoruma son derece açık sözlerini herkes kendince yorumlayıp insanları dinin görüntü,ibadet olmadığına inandırmaya başladılar.oysa mevlana hz. bunu amaçlamış olamaz.şu son on yıl içerisinde"benim kalbim temiz"müslümanlarından ne kadar da türedi çevremizde farkındaysanız..bu ülkeyi dinden uzaklaştırmayacaklarını anlayınca mevlana hz. suistimal etme yoluna başvurdular:( kanmayalım,kuranla dirilelim inş.
    Cevapla
  • rümeysa hacer 14 yıl önce Şikayet Et
    enver43. senai demirci gibi rabbinin rızası doğrultusunda yaşamaya çalışan bir mümine nasıl dürzi dersin.eğer senin hadis ve sünnetten haberin olsaydı,peygamber efendimizin"müslümanın müslüman kardeşine kafir,dürzi, vs.gibi etiketler yapıştırmasını yasakladığını da bilirdin.yazıyı tam okumamışsın,ya da anlamamışsın ahkam kesiyorsun.lütfen biraz dikkat,bu söylediklerin ahirette seni sıkıntıya sokabilir.
    Cevapla
  • enver43 14 yıl önce Şikayet Et
    bunlara ise diyecek söz yok.... yaşar nuri öztürk,zekeria beyaz, nihat hatipoğlu, bu adamlardan başkasını göremezsin fetva veren, nedenmi çünki tvler diğerlerini çıkarmaz, çünki bu adamlar gevşek adamlardır. hangi birinde yapması en basit olan sakal süneti varki.? ama sakal büyük sünnettir. izleyin mesela ikbal gürpınar, ebru gediz, sürekli programlarında allah, ve şanı büyük dini için konuşurlar bide müzik çalar oynarlar. işte alay eden bunlar. ikbal gürpınar ve ebru gediz bunlar has şaklabanlık yapan insanlar.izleyin görün.
    Cevapla
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat