Kaçak tesisi Atatürk büstü kurtardı

Fenerbahçe eski başkanlarından Ali Şen, 12 Eylül darbesinden sonra ruhsatsız olan kulüp tesislerinin yıkımını askeri bir belediye başkanına rağmen nasıl engelledi?

Kaçak tesisi Atatürk büstü kurtardı
Kaçak tesisi Atatürk büstü kurtardı
GİRİŞ 11.12.2005 13:40 GÜNCELLEME 11.12.2005 13:40

Fenerbahçe eski başkanlarından Ali Şen, 12 Eylül darbesinde ruhsatsız olan kulüp tesislerinin dönemin asker belediye başkanı tarafından yıkılmak istendiğini; Atatürk büstü dikerek bu durumu önlediklerini anlattı.

12 Eylül’de İstanbul Büyükşehir Belediye başkanlığı görevinde Orgeneral İsmail Hakkı Akansel’in olduğunu anlatan Şen, “İsmail Hakkı Akansel sert bir adam. ‘Sahilde ruhsatsız olan her şey yıkılacak.’ dedi. Fenerbahçe’nin bugünkü idare binasındaki sosyal tesislerin ruhsatı yoktur. Bir gün kulübe gidiyorum, beş tane greyder, askerler filan... ‘Burayı yıkacağız’ diyorlar. Ben de beyanat verip ‘Siz ihtilal yapmış olabilirsiniz; ama biz Fenerbahçe’yiz. Paşa’ya gidin söyleyin. Burası kışla değil, ben de onun askeri değilim. Biz Fenerbahçe’yiz Paşa filan tanımam.’ dedim.” şeklinde konuştu.

F.Bahçe Spor Kulübü’nün kriz dönemlerinde akla gelen efsanevi başkanı Ali Şen, Şamdan Plus dergisine anılarını anlattı. İhtilal döneminin hassasiyeti nedeniyle dile getirdiği sözleri medyanın yazmaktan çekindiğini söyleyen Şen, “Bu lafların yarısını yazdı Hürriyet. Korkuyordu yazmaya; çünkü gazete kapatıyorlardı o dönem. O lafların yarısını edenleri sıkıyönetim hapse atıyordu.” dedi. F.Bahçe Sosyal Tesisleri’nin kaçak olduğunun herkes tarafından duyulduğunu belirten Ali Şen, sözlerine şöyle devam etti: “Tabii o gün, komutan yapamadı o yıkımı. Fakat Paşa çok inatçı bir adammış. ‘Mutlaka binayı yıkacak’ diyorlar. Biz de ertesi gün bir şey yaptık. O zaman Halil Sözer Paşa vardı. Sonradan hava kuvvetleri komutanı oldu. Merak ettim sordum, ne yapabiliriz diye. ‘Her şeyin çaresi var. Bir Atatürk büstü koy oraya. Beni çağır, açılışını ben yapayım.’ dedi. Atatürk büstünü kim yıkabilir tabii. Biz de ertesi gün gittik, Atatürk büstü koyduk. Bir daha kimse dokunmadı bize. Bugün dahi girdiğin zaman o büst aynı yerde durur.”

Aziz Yıldırım iyi; ama onu sevmiyorum

1977’de Futbol Federasyonu asbaşkanı, futbol şubesi sorumlusu, basın sözcülüğü gibi görevler yapan Şen, Fenerbahçe kulüp başkanlığına kendisini halkın getirdiğine inanıyor. Şen, “Ali Şen başkan Fenerbahçe şampiyon” sözünün 1979 yılında ortaya çıktığına dikkat çekerek, “1978’de, 79’da birisi bir laf attı: ‘Ali Şen başkan, Fenerbahçe şampiyon.’ O lafı kimin söylediğini bulamadık. Ama inanılmaz bir şeydi. Atasözü gibi oldu. 1980’de ihtilal oldu, ben de başkan oldum.” diyor. F.Bahçe Başkanı Aziz Yıldırım’ın icraatlarını beğendiğini dile getiren Şen, “Müthiş başkanlık yapıyor; ama ben onu sevmiyorum. Sevmediğimi de söylüyorum. İnsan olarak sevmiyorum; ama çok iyi başkanlık yapıyor. Kimsenin yapamadığını yapıyor.” şeklinde konuşuyor.