Malta'nın başkenti Valletta'yı ikiye bölen Cumhuriyet Caddesi

Adalardan oluşan bir ülke Malta. Bu adalarda gezilecek görülecek birbirinden tarihi ve güzel yerler var. Başkenti Valletta'yı ikiye bölen Cumhuriyet Caddesi'nde de gezilecek yerler bir hayli fazla. Üzerinde çok eski tarihi yapılar bulunuyor. Bu yapılar genel itibari ile 1575 yılından sonra yapılan eserler. Günümüze kadar gelen bu eserler turistler tarafından büyük ilgi görüyor.

 Malta'nın başkenti Valletta'yı ikiye bölen Cumhuriyet Caddesi
Malta'nın başkenti Valletta'yı ikiye bölen Cumhuriyet Caddesi
GİRİŞ 21.02.2020 11:17 GÜNCELLEME 21.02.2020 11:18

Başkent Valletta'da tarihi eserlere ev sahipliği yapan harika bir cadde bulunuyor. Her daim işlek olan Valletta'yı ikiye bölen Cumhuriyet Caddesi. 1575 yılından sonra burada tarihi yapılar kendini göstermeye başlıyor. Büyük Osmanlı kuşatması başarısız olunca şövalyeler buraya tarihi yapıları inşa etmeye başlamışlar. Cumhuriyet Caddesi'nde gezilecek yerler, tarihi yapılar ve bu yapıların manzaraları görülmeye değer.   

 

 

Valletta, Malta'nın en kalabalık yeri. Burada turistler de tatil dönemlerinde yoğunluk oluşturuyor. Bütün yapılar taştan yapılma. Bu da size gezerken sanki bir tarihi yolculuk yapmışsınız hissi vermiyor değil. Valletta 16. yüzyılda şövalyeler tarafından kurulmuş. Günümüzde ise UNESCO'nun koruması altında bu şehir.  

 

 

Cumhuriyet Caddesi şehri ikiye bölüyor. Birçok tarihi meydanı bulunuyor. Bunlardan en güzel ise Saint George Meydanı. İşte tüm güzel detayları ile Malta Cumhuriyet Caddesi'nin gezilecek yerleri.   

Saint George Meydanı  

Bu meydan Cumhuriyet Caddesi'nin en önemli meydanlarından biri. Şövalyelerin kaldığı bina ve yönetildiği ayrı bir yapı bulunuyor. Büyük Üstat Sarayı günümüzde de kullanılıyor. Şövalyeler bu ülkenin savunmasında büyük rol üstlenmişler ve bu meydanda yer alan binada konaklamışlar ve eğitimlerini almışlar.  Saint George Meydanı 16. yüzyıldan kalan ve günümüzde de turistlerin en çok ziyaret ettiği yerlerden biridir.   

Dünyayı Geziyorum resmi sosyal medya hesapları  

Youtube: esirgenc 

Twitter ve İnstagram: @dunyayigeziyor 

Facebook: dunyayigeziyorum 

Valletta Sarayı   

Valletta Sarayı diğer bir adı ile Büyük Üstat Sarayı burası. Zamanında şövalyelerin yönetimi buradan yapılıyordu. Günümüzde ise yine ülkenin yönetim binası burası. İçerisinde ise bir müze bulunuyor ki şövalyelerin savaşlarda kullandığı malzemeleri sergiliyorlar. 1575 yılında Osmanlı kuşatmasından sonra yapılmış bu saray. Bu kuşatmada görev alan Büyük Üstat Valletta'nın adını taşıması istenmiş. Dünyanın en büyük zırh müzesi bulunuyor içeride. 5 binden fazla malzeme olduğu söyleniyor. Tablolar da bulunuyor aynı zamanda bu müzede. Büyük Osmanlı kuşatmasını tablolarla anlatmışlar. Bu tablolarda Türk bayrakları bulunuyor. Dışı oldukça sade içerisi ise çok ihtişamlı ve zengin. Malta’nın yöresel taşları ile yapılmış bu yapı. Barok mimarisinin bir örneği bu tarihi eser. Dışında güneş saati, takvim ve o dönemin sembolleri bulunuyor. İçerisinde ise şövalye eşyaları bulunuyor. Onların hayatına dair tablolar da bulunuyor. Müzenin ilk katı şövalye tarihini yansıtıyor. Turistlerin en çok ziyaret ettiği yer burası. Müze tam bir arşiv görevinde.   

Önerilen içerik; Temel Reis Köyü (Popeye Village) Masal diyarının dünya hali

St. John Katedrali  

Cumhuriyet Caddesi üzerinde yer alan bu katedral dışarıdan bakıldığında tamamen sade ancak içeri girdiğinizde ihtişam ve zenginlik göze çarpıyor. Malta'ya bakıldığında tam 365 katedral olduğu görülüyor. Hristiyanların kalesi olan Malta'da kiliselerin sayısı fazla.  

Şövalyeler zamanından kalma olan bu katedral de çok turistik bir yer. St. John Katedrali 1575 yılında yapılmış. Bu kilisenin yapımı da diğer yapılar gibi Osmanlı kuşatması zamanına dayanıyor. Kuşatma sonrası yapılan bu katedral Katolik kilisesi. Dışı tamamen kesme ve taş malzemelerden yapılmış. İçerisi ise çok görkemli. Bugün ise Malta'nın simgesi St. John Katedrali.   

Duvarlarda haçlar ve kılıçlar görülüyor. Avrupa'nın Barok mimarisine sahip en önemli katedrali burası. Yerlerde mermerlerin işlendiğini görebilirsiniz. Büyük üstatların mezarı bulunuyor. Katedralin altında 400 tane mezar olduğu söyleniyor. Şövalyeler ölmeden önce buradan mezar satın almış ve ihtişamlı mezarlar yaptırmışlar kendilerine. Prestij ve zenginlik göstergesi için bunu yaptırmışlar. Kilise dışarda çok sade olmasına rağmen içerisinde altın kaplamalar kullanılmış. Tavanlarda ise İncil'den kesitler bulunuyor. Hristiyanlığı anlatan motifler de yer alıyor aynı zamanda. Günümüzde hala burada ibadet yapılıyor. Şövalyelerin anısına yapılan katedral herkesin en çok görmek istediği yerlerden biri.   

Katedral içerisindeki her detay 1575 yılından kalma. Çok iyi korunmuş bir tarihi eser burası. 

Malta'da Canlı Türk Müziği    

Malta kilometrelerce uzakta ancak burada da Türk şarkıları duymak mümkün. Her daim kalabalık Cumhuriyet Caddesi'nde müzik ziyafeti çektiren Benjamin Bey turistlere ve Malta halkına Türk şarkıları da söylüyor. 60 dilde şarkıları söyleyerek çok güzel bir müzik dinletisi sunan Maltalı adam Türkiye'yi de çok sevdiğini ve sık sık ziyaret ettiğini söylüyor. Siz de Malta caddelerinde gezerken bir Türkçe şarkı söyleyen gitarlı biriyle karşılaşırsanız şaşırmayın. Burada Türkçe şarkıları Cumhuriyet Caddesi'nde de duymak mümkün.    

Tiyatro Binası   

Tiyatro binası İngiliz döneminden kalmış. Günümüzde caddenin ilk girişinde bulunuyor. Bu tarihi bina çok güzel bir mimariye sahip. Tarihi mimarisi incelenebilir ve burada güzel fotoğraf kareleri elde edilebilir.   

Sarı Cumbalı Evler  

Cumhuriyet Caddesi'nde gezerken çok güzel cumbalı evler de göreceksiniz. Çok eski yapılar bunlar ve bu caddeye apayrı bir hava katıyor. Herkes bu sarı cumbalı evlerde bulunan mimarileri inceleyerek caddeyi gezebiliyor.   

Bu da ilginizi çekebilir; Gozo Adası Malta'nın gözdesi ve masmavi sulara açılan kapıları var!

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL