Kızıl kumların mistik ülkesi Ürdün gezi rehberi

Orta Doğu'nun kalbi 3 büyük din için de kutsal kabul edilen toprakların birleştiği yerde bulunan Ürdün, kırmızı çölleri, çöllerde bulunan olağanüstü mimarisi ve deniz altı dünyasıyla turistlere farklı bir gezegene gelmiş hissi yaşatıyor.

Kızıl kumların mistik ülkesi Ürdün gezi rehberi
Kızıl kumların mistik ülkesi Ürdün gezi rehberi
GİRİŞ 14.11.2021 17:48 GÜNCELLEME 14.11.2021 17:48
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Haber7/ Esma BALCIOĞLU

Tam adı Ürdün Haşimi Krallığı olan Ürdün, üç büyük dinin kesiştiği noktada yer alan mistik ve masalsı ülke olarak biliniyor. Arapça, İngilizce ve Fransızca konuşulan bu tarihi ülke, bir Arap ülkesidir. Yıldızları yer yüzüne inmiş gibi yakından görebileceğiniz çölleri, Çölün ortasında bir vaha Lut gölü, yolculuk ederken sizi selamlayarak geçen deve kervanları ve Akabe'de su altı güzellikleriyle dünyanın her yerinden insanları büyülüyor. Türk vatandaşlarına vizesiz seyahat imkanı sunan Ürdün'de görülmesi gereken yerler nelerdir? Ürdün'de ne yenir? sorularını sizler için araştırdık.

Henüz Ürdün'e iner inmez sizi masmavi deniz devamında ise turuncu, kırmızı çöl tepeleri karşılıyor. Manzara ziyafetine daha uçaktayken başladığınız bu seyahatte sizleri nelerin beklediğini hayal ettikçe heyecanlanacaksınız.

 

 

Wadi Rum

Arapça "Rum vadisi" anlamına gelen Wadi Rum, UNESCO Dünya Mirasları Listesi'nde yer alan kum taşı ve granitten oluşmuş bir vadidir. Vadide turuncu, kırmızı ve pembe renkteki kumlar içinde kendinizi dünya dışına çıkmış gibi hissedeceksiniz. Tarih öncesinden beri çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış çöl, bu medeniyetlerin izlerini taşımaktadır. 

Çölde safariye çıkabilir ve bedevilerle yan yana yolculuk yapabilirsiniz. Wadi Rum'da Hicaz Demir Yollarında asılı olan Türk bayrağı sizi selamlayacak ve sonrasında Wadi Rum'un kırmızı anemon çiçekleri, siyah zambakları arasında eşsiz bir doğaya şahitlik edeceksiniz.Develerin üzerinde geleneksel kıyafetleri ve süsleriyle Wadi Rum'un güvenliğini sağlayan "çöl devriyeleri" sayesinde çölde gönül rahatlığıyla seyahat edebilir ve gece kamp için konaklayabilirsiniz. 

Geceyi balon otelde geçirerek çok yakından görebileceğiniz yıldızları seyrederek uykuya dalabilirsiniz.

Petra Antik Kenti

Bir kanyonda gizlenmiş hala gizemini koruyan Petra Antik Kenti, Ürdün denilince akıllara ilk gelen, kartpostallara konu olan efsanevi bir mimari harikasıdır. Çölün ortasında gün içerisinde pembe, kırmızı, turuncu ve sarıya dönen Petra, sıra dışı bir halk olan Nebatiler tarafından inşa edilmiştir. Rengi nedeniyle "Rose City" olarak da bilinen kentin o dönemde kayaların nasıl böylesine oyularak muhteşem bir mimarinin ortaya çıkarıldığı merak konusu.

Kızıldeniz ve Basra Körfezi bölgelerinde önemli ticaret merkezi olan Petra, İsviçreli kaşif Johann Burckhardt tarafından keşfedilene kadar sadece göçebe Araplar tarafından bilinen kayıp bir şehirdi.

Akabe

Akabe, Kızıldeniz'de deniz altı yaşamındaki zenginlik ile biliniyor. Özellikle dalış turuzmi için tercih edilen Akabe, bu alanda dünyanın en iyi ve sayılı kentleri arasında yer alıyor. Akabe, Ürdün'ün tek liman şehri olarak diğer şehirlerinde çöllerde sıcak ve kurak bir gezi yaptıktan sonra serinlemek için güzel bir alternatif olacaktır. Yirmiden fazla dalış noktası bulunan Akabe'de 500 mercan resifi, bin 200 balık türü ve binden fazla kabuklu deniz canlısı bulunmaktadır. 

Rengarenk balıklar, mercanlar ve deniz kaplumbağalarıyla büyüleyici deniz altının ve batık gemilerin içerisinde dalış yapmadan dönmemelisiniz.

Lut Gölü

Deniz seviyesinden 400 metre aşağıda bulunan Lut gölü, yüksek tuz oranıyla hiçbir balık türü yaşamadığı için "Ölü deniz" olarak biliniyor. Suyun üzerinde batmadan durabilme imkanı sağlayan gölde yüzmeyi mutlaka denemelisiniz. Lut gölü çamurunun çeşitli cilt sorunlarına şifa verdiği söylenmektedir dolayısıyla gölü güzellik amacıyla ziyaret eden turist sayısı da çok fazladır. Bu şifalı çamuru yanınızda götürmek isterseniz de gölün çevresindeki dükkanlardan gölden çıkarılan çamuru sarın alabilirsiniz.

ÜRDÜN'E NE ZAMAN GİDİLİR?

Ürdün'ün kuru ve çöl iklimi, yazın kavurucu sıcaklarında bunaltıcı bir etki yapacağı için yaz mevsiminde Ürdün'ü ziyaret etmek hiç uygun değildir. Eylül- Ekim ile Nisan- Mayıs gibi bahar aylarında Ürdün'e giderseniz çölde daha rahat bir gezi geçirebilirsiniz. Kışları her ne kadar ılık bir hava olsa Akabe'de dalış yapmak isteyen deniz altı severler için yazın gitmek daha doğru bir tercih olacaktır.

ÜRDÜN'DE NE YENİR?

Ürdün, Arap ülkesi olarak klasik Arap yemeği kültürü taşımaktadır. Ürdün'ün en meşhur yemeklerinden haşlanmış nohutun çeşitli baharatlarla harmanlanmasıyla yapılan Humus'u her yerde ucuza bulabilirsiniz. Wadi Rum'un çöllerinde kamp yaparken kuzu tandır yemeği de ihmal etmeyin. Ürdün'ün Türkiye'de biline ve sıkça yapılan yemeklerinden Falafeli de ana vatanından yemenizi tavsiye ederiz.

YORUMLAR 1
  • halıcı 2 yıl önce Şikayet Et
    antik petra için Peygamber Efendimiz s.a.v orada fazla kalınmaması ve suyundan da mümkün olduğunca içilmemesi tavsiyesinde bulunmuştur.
    Cevapla