2020 Kekova gezi rehberi: Deniz altında saklı şehirler bölgesi

Sular altındaki antik kenti ile bilinen bu güzel ada en güzel mavi tur rotalarından biri. Kekova Adası kekikleriyle ünlü ve ev yapımı dondurmanın en güzel yeri. Gelin hep beraber Kekova nerede, nasıl gidilir ve burada neler yapılır bakalım.

2020 Kekova gezi rehberi: Deniz altında saklı şehirler bölgesi
2020 Kekova gezi rehberi: Deniz altında saklı şehirler bölgesi
GİRİŞ 17.08.2021 12:51 GÜNCELLEME 17.08.2021 12:51

Kekova gezi rehberi adadaki tüm aktiviteleri kapsıyor. En mavi rotalardan biri olan bu ada Kaş'ta gezilecek yerler içerisinde tercih edilen güzide bir tatil adresi. Adanın suları maviliği ile ünlü ancak bu mavi suların atında bir tarih gizli. Sualtı arkeolojisinin en güzel örneklerinden birini burada görebilirsiniz. Su altında bir antik kent bulunuyor. Antik kent deniz canlılarının yaşam alanı haline gelmiş durumda. Dalış gerçekleştirip ziyaretçilerin de görüşüne sunuluyor. Ülkemizde gezilecek en güzel yerlerden biri olan Kekova Adası'nın adı da çok enteresan bir yerden geliyor. Ayrıca adanın geçmişten günümüze en güzel antik kentleri barındırdığı bir gerçek. Ancak bu antik kentler su altı arkeolojisi ile yakından inceleniyor. 

KEKOVA GEZİ REHBERİ

Kekova Adası Antalya’nın Demre ilçesinde bulunuyor. Kaş’tan ve Demre’den günübirlik tekne turlarıyla gezilecek yerlerden biri. Ada ismini burada bolca yetişen ‘kekik’ten alıyor. Öncelerde Kekik Ova olan adı zamanla değişime uğrayarak Kekova adını almış. Kekik yağının birinci adresi bu ada. Arazilerde bolca kekik bulunuyor. Antalya’nın kıyıdaki en temiz yerlerinden biri bu güzel ada. Tertemiz masmavi suları ve eşsiz güzellikteki doğası herkesi memnun ediyor. Sular altındaki lahitler, batık kentler, kaya mezarları ve irili ufaklı koyları saklı bir cennet olduğunun kanıtı.

Arkeolojik kalıntıların su altında kalmasının sebebi ise tarihte yaşanan büyük depremler ve deniz sularındaki yükseliş. Bu yüzden Kekova Adası ve çevresindeki 360 kilometre kareyi kapsayan alan özel koruma altında bulunuyor.

 

 

Mavi tur için tercih edilen adreslerden biri odluğunu söylemiştik. Yat turizminde tercih edilen bir yer olması denizinin temizliğinden kaynaklanıyor. Ana karadan 500 metre uzaklıkta bulunan adanın en yüksek noktası ise 1635 metre olarak ölçülmüş.

Doğal liman özelliğine sahip olan ada 1. Dünya Savaşı sırasında Rauf Orbay komutasındaki Hamidiye Zırhlısına karargah olmuştur. Turkuaz renklerinin çeşitli hallerini görebildiğiniz bu güzide ada adeta cennetten bir köşe gibi keşfedilmeyi bekleyen nadir yerlerden.

KEKOVA ADASI KOYLARI

Kekova Adası koyları bakımından da zengin bir yer. Sadece özle tekneleri ulaşabildiği yerler olsa da hiç kimsenin ulaşamaması bu güzel koyları özel yapıyor.

Karaloz Koyu

Adanın güneydoğusunda bulunan koy kuş bakışı bir görünümde tilki siluetine benziyor. Bu tilki siluetinin ağzı ve kulakları ise küçük konuları oluşturuyor. Tekne turları ile ziyaretçiler bu koya adım atabilirler. Güzel denizin keyfini çıkartmak mümkün.

Salyangoz Koyu

Kaleköy’den tekneyle 20 dakikada ulaşılabilen bir koy burası. Çok meşhur ve sosyal medyada da adını sıkça duyabilirsiniz. En sakin ve temiz koylarından biri. Tertemiz berrak suların içerisinde su kaplumbağaları bulunuyor.

Hamidiye Koyu

Osmanlı donanmasına ait Hamidiye gemisinin demirlendiği yer olması sebebiyle bu ismi almış. Hamidiye Koyu’nda denizin derinliği 15 ile 25 metre arasında değişiyor. En az diğer koylar kadar temiz ve berrak sulara sahip bu yer tarihi öneme de sahip olmasıyla ayrı bir öneme sahip. Rauf Orbay’ın kaya üzerinde boyadığı bayrak hala duruyor. Koy içleri korunaklı ve dalgasız olduğu için tercih edilebilir.  

Gökkaya Koyu

Büyük küçük çok sayıda kayanın bulunduğu bir koy burası. Çayağzı’ndan kalkan tekneler genelde burada mola veriyor. Yerli yabancı turistlerin büyük ilgi gösterdiği Kaş’ta tur tekneleriyle en çok uğranılan yer olması buranın kalabalık ve çok kişi tarafından tercih edilmesini sağlıyor. Gökkaya’da denizin zemininde soğuk su kaynakları bulunuyor. Ilık suda yüzerken soğuk su kaynakları ile biraz daha fazla serinlemek mümkün.

KEKOVA’DA GEZİLECEK YERLER- GÖRÜLMESİ GEREKEN ADRESLER

Kekova’da gezilecek yerler çok güzel antik kentlerden ve yukarıda belirtildiği gibi koylardan oluşuyor. Tertemiz sular turkuazın her rengini adanın her noktasından manzara olarak gösteriyor. Tatilcileri çok etkileyen ada her yıl binlerce hatta on binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor. Tertemiz doğası ve bakir tabiatı ile mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri Kekova Adası.

Kaleköy

Diğer bir adı Simena olan bu yer Kekova Adası’nın karşısında ana kara üzerinde yer alıyor. Ülkemizdeki en güzel köylerden biri diyebiliriz. Sadece deniz yolu ile ulaşım sağlanabiliyor. Köyde batık kent kalıntılarına rastlayabilirsiniz. Kaleköy’de yer alan Simena Antik Kenti’nin tarihi MÖ 4. Yüzyıla kadar gidiyor.

Üçağız

Tarihi kalıntılara sahip bir köy de Üçağız oluyor. Likya Antik Kenti Theimussa’da mezar kalıntılarının bulunduğu bu yer herkesin ilgisini tarihi ile çekiyor. Denizin çerisinde bulunan sur parçaları da yerinde keşfetmeye değer.

Aperlai

Anlamı ‘akarsu boğazı’ anlamına gelen bu yer Likya liman kenti olarak biliniyor. Tarihi Likya Birliğinden daha geride MÖ 4. Yüzyılda bulunuyor. Henüz hakkında arkeolojik çalışmalar yapılmamış olan bu yer hakkında fazla bilgi bulunmuyor. Sur duvarları ve Likya lahitleri kendini gösteriyor. Burada da denizin içerisinde bir kent bulunuyor. Kekova’nın neden batık kent olarak anıldığını çok net açıklayan bir detay.

Trysa

Bir başka antik kent ise Davazlar Köyü’ndeki platonun doğusunda bulunan bu tarihi kent oluyor. MÖ 2. yüzyılda kurulan Likya Birliği’nin bir parçası olan şehirde Heroon’un duvarları, tapınağa ait ufak kalıntılar ve çok sayıda lahit bulunuyor. Burada tarihte bir yolculuk yapar gibi gezmek mümkün. Her köşesi bir antik kent ve deniz sularına gömülmüş medeniyet barındırıyor.

Korsan Mağarası

Bölgede öncelerde korsanlar bulunduğu için adını buradan almış. Mavi tur rotalarında yer alan bir gezi adresi burası da. Mağara içerisinde karstik oluşumlara rastlanmaması buranın insan eliyle açılmamış bir mağara olduğunu gösteriyor. Bu net bir bilgi olmamakla beraber tahmin edilen bir sonuç.

Kyaneai

Myra’nın 16 kilometre batısında bulunan bu yer Kekova Adasında gezilecek yerlerden biri. Yine diğer yerlerde olduğu gibi burası da Likya Bölgesi’nin en önemli antik şehirlerinden biri. Antik kentte kaya mezarları, oda mezarlar, Likya dilindeki yazıtlar görülebiliyor. MÖ 4. yüzyıla uzanan tarihi geçmişe sahip olan kent, MS 12. yüzyıla dek varlığını sürdürdü.

Kekova Adası herkese böyle güzel gezi adresleri ve muhteşem koylar sunarken her geçen yıl güzelliğine güzellik katmaya devam ediyor. Tertemiz suları ve masmavi manzarasında yemyeşil doğası eşlik ediyor. Kekova gezi rehberi tüm bu güzel adresleri kapsıyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL