Detaylı gezi rehberi: Bursa'da günübirlik gezilecek yerler

Bursa'da günübirlik gezilecek yerler tarihi ve doğal gezi yerlerinden oluşuyor. Harika adresler olan bu gezi noktalarında keyifli bir gün geçirmek mümkün. Hem tarihi tanırken hem de doğanın keşfini yapabilirsiniz.

Detaylı gezi rehberi: Bursa'da günübirlik gezilecek yerler
Detaylı gezi rehberi: Bursa'da günübirlik gezilecek yerler
GİRİŞ 15.10.2021 14:42 GÜNCELLEME 15.10.2021 14:42
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Bursa'da günübirlik gezilecek yerler listesinde öyle güzel adresler bulunuyor ki buraya giden herkesi kendine hayran bırakacak. Bursa tarihi sebebi ile de bu güzelliklere sahip olabilme şerefine erebilmiş bir şehir. Bu yüzden bunu çok iyi kullanarak turizmde kullanmayı da başarıyor. Bursa'daki tarihi yerler en çok gezgin ağırlayan adresler arasında bulunuyor. Osmanlı'nın tarihine bir dönem ışık tutan tarihi yapılar bunlar. Bu yüzden gittiğinizde ve yerinde incelediğinizde yüz yıllar yaşamış bir medeniyetin de izlerine rastlayacaksınız. Ayrıca Bursa neyi ile meşhur öğrenerek burada Bursa'nın meşhur yemeklerini tadabilirsiniz. Lezzetli iskender yemeği ve daha nicesi güzel bir hafta sonu gezisinde sizinle buluşabilir. 

Birbirinden güzel gezilecek yerleri bulunan Bursa bu konuda zengin olan illerimizden biridir. Yaklaşık olarak üç milyona yakın nüfusu bulunan Bursa ülkemizin de en kalabalık dördüncü şehridir. Bursa meşhur yemekleri de sayıca fazla olduğundan bu konuda da zengin sayılabilir.

Osmanlı zamanına uzanan bir tarihinin olması bu ili tarihi yapı bakımından önemli yapmıştır. Osman Bey tarafından 1306 yılında kuşatılmış Orhan Bey tarafından ise fethedilmiştir. Yüzyıllar hüküm süren Osmanlı Devleti'nin ilk başkenti Bursa’dır. 

BURSA'DA GÜNÜBİRLİK GEZİLECEK YERLER LİSTESİ

1-Anadolu Arabaları Müzesi   

2-Bursa Karagöz Müzesi   

3-Bursa Soğanlı Botanik Park  

4-Bursa Cumhuriyet Caddesi  

5-Bursa Saitabat Şelalesi   

6-Bursa Uluabat Gölü 

7-Bursa Suuçtu Şelalesi   

8-Bursa Oylat Vadisi 

BURSA'DAKİ TARİHİ YERLER LİSTESİ

1-Kozahan 

2-Bursa Ulu Cami 

3-Yeşil Türbe 

4-Muradiye Külliyesi 

5-Osman Gazi ve Orhan Gazi Türbesi   

6-Irgandı Köprüsü   

7-Tophane Saat Kulesi 

8-Bursa Kalesi 

9-Hünkar Köşkü 

 

BURSA'DA GEZİLECEK YERLER

Bursa gezisi yapacak olan herkes için Bursa'da gezilecek yerler nereler konusu hakkında detaylı bilgi verdik. Geziniz boyunca bu mekanları ziyaret ederek çok güzel anılar biriktirebilirsiniz.  

Anadolu Arabaları Müzesi  

Daha önce ipek fabrikası olan bu yer daha sonra restore edilerek 2002 yılında Anadolu Arabaları Müzesi olarak ziyarete açılmış. Bu araba müzesinde atlı arabalardan günümüzdeki modern arabalarına kadar her şeyi bulmak mümkün. Bütün arabaların yıllarına ait bilgiler de yer alıyor. Bu müzeye giriş ücretsiz olmakla beraber pazartesi günleri müze kapalı konumda bulunuyor.  

Önerilen içerik: Türkiye'de Görülmesi Gereken Antik Kentler

Bursa Karagöz Müzesi  

2009 yılından bu yana UNESCO tarafından korunan bir kültürel mirastır Karagöz Gölge Oyunu. Bursa’da gezilecek yerleri turlarken Karagöz Müzesi’ne de bir uğrayabilirsiniz. Müze içerisinde Karagöz- Hacivat kukla galerisi ayrıca da tasvir yapım atölyesi bulunuyor. İki yılda bir Uluslararası Bursa Karagöz Gölge ve Kukla Oyunları Festivali düzenleniyor. Bu festivallerde gölge oyunlarını izleyerek eğlenebilirsiniz.  

Bursa Soğanlı Botanik Park 

Bursa'da gezilecek yerler denildiğinde akıla gelen Soğanlı Botanik Park'tır. Bisiklet sürmek için çok güzel bir yerdir. Bursa’nın doğal güzellikleri arasında yer alır. 400 dönümlük bir alan botanik park olarak ayrılmıştır ve çeşitli ağaçlar ile temiz hava almak burada mümkündür. Çeşitli bitkiler, çiçekler, ağaçlar, gölet ve ördekler, kazlar değişik ülkelerin örnek bahçeleri burada bulunmaktadır. Bu büyük parkı gezebilmek için burada bulunan bisikletleri sürmeniz iyi olacaktır.  

Bursa Cumhuriyet Caddesi 

Nostaljik tramvayı bulunan bu cadde Bursa'nın en merkezi yeridir. Burada Bursa’nın meşhur yemeklerini yiyebilirsiniz. Bunun için bolca mekân bulunuyor.  

Bursa Saitabat Şelalesi  

Bursa’nın merkezine 21 km uzaklıkta bulunan Saitabat Şelalesi en güzel doğal oluşumlarından biridir. Doğada huzur bulmak için de iyi bir yerdir.  

Bursa Uluabat Gölü 

Uluabat Gölü Bursa'da gezilecek yerler içerisinde en güzeli diyebiliriz. Değişik bir atmosferi vardır ve tertemiz havası ile dinlenmelik bir yerdir.    

Bursa Suuçtu Şelalesi  

Bursa'nın doğal güzelliklerinden biri de bu şelaledir. Bursa’nın içme suyu ihtiyacını da karşılamaktadır.  

Bursa Oylat Vadisi 

İnelgöl’de yer alan Oylat Vadisi yeşil doğası ile huzurun beşiğidir denilebilir. Uzun bir keşif kısmı bulunmaktadır. Her köşesinden bir güzellik sunar misafirlerine. Gürgen, çam, meşe ve ıhlamur gibi ağaçları burada bulmak mümkündür. Oylat vadisi içerisinde bir şelale ve mağara bulunmaktadır. Buralar uzun gezide dinlenmek için iyi yerler olacaktır. Bursa gezilecek yerleri listesini hazırlarken burayı da listenize ve planınıza eklemeyi ihmal etmeyin.  

BURSA'NIN TARİHİ MEKANLARI NERELERDİR?

Osmanlı’nın ilk başkenti olması sebebi ile  Bursa tarihi mekan açısından zengin bir ilimizdir. Burada gezeceğiniz tarihi mekanlar bu listedekinden çok daha uzundur. Ancak sizlere en çok ziyaret edilen ve önemli olan tarihi mekanlarını veriyoruz. Gittiğinizde bu tarihi mekanların yanı sıra diğer mekanları da keşfedebilirsiniz.  

Bursa Kozahan 

Simit ve çay ikilisinin birbirine yakıştığı ender yerlerden biri de Kozahan’dır. Burası eskiden ipek yolu üzerinden gelen kervanların dinlenme tesisiydi. Şimdi ise Bursa ipeğinden şallar ve fularlar burada satılıyor. Güzel bir alışveriş yaparak burada çay ya da kahve yudumlayabilirsiniz. Yaz kış demeden bu han çok kalabalık olur ve güzel atmosferinde kahve içenler burada keyifli vakit geçirir.  

Bursa Ulu Cami 

Bursa’nın en eski tarihi sembolü Ulu Cami’dir. Atatürk Caddesi üzerinde bulunan Ulu Cami Yıldırım Beyazıt tarafından 1396-1399 yılları arasında yaptırılmıştır. Dikdörtgen plana sahip olan bu cami erken dönem Osmanlı mimarisi çok kubbeli camileri arasında en büyük olanıdır. 20 kubbesi olan Ulu Cami’nin ortasında yer alan kubbesi camlıdır. Altında ise 16 köşeli büyük mermer bir şadırvan yer almaktadır.  

 Bursa Yeşil Türbe 

İsmi yeşil olsa da rengi turkuvazı andıran bir tondadır. İznik çini sanatının en güzel örneği bu türbede yer almaktadır. Bursa’nın tarihi güzellikleri arasında yer alan Yeşil türbe büyük önem taşıyan bir mimarimizdir. Bursa’yı en eski hali ile temsil etmektedir.  

Bursa Muradiye Külliyesi 

Osmanlı zamanında 2. Murad tarafından yaptırılan Muradiye Cami hamam, medrese gibi bölümlerden oluşmaktadır. Sonradan 2. Murat dahil 13 türbe eklenmiştir. Mimarisi görüşmeye değer güzelliktedir. Buraya giden herkesin görmesi gereken tarihi bir anıttır.  

Bursa'da Osman Gazi ve Orhan Gazi Türbesi  

Osmanlı’nın kurucusu Osman Gazi ve Orhan Gazi’nin türbesi de Bursa’da yer almaktadır. Bursa gezilecek yerleri sıralamasında ziyaretçiler iki türbeyi de gezmektedir. Burası tarihi mekanlar arasında ayrı bir yere sahiptir.  

Bursa Irgandı Köprüsü  

Çarşılı bir köprü olan bu yerin örneğine dünyada çok az rastlanır. Floransa, Venedik ve Bulgaristan’da bir örnekleri bulunmaktadır. Bir örneği de Bursa’dadır. Üzerinde geleneksel el sanatları dükkanları yer almaktadır. Aynı zamanda çay ve kahve içmek için de güzel yerleri bulunmaktadır.  

Bursa Tophane Saat Kulesi 

Bursa manzarasının en güzel göründüğü yerlerden biri burasıdır. Osman Gazi ve Orhan Gazi türbeleri de burada yer alır. Hala günümüzde burada ramazan aylarında iftar vakti geldiğinde top atışları yapılmaktadır. Sultan Abdülaziz döneminde inşa edilmiştir. Daha sonra yıkılan kule yeniden inşa edilmiştir. Her bir yüzüne saat yerleştirilmiş 33 metre yüksekliğindedir. Günümüzde Bursa Belediyesi bu kuleyi yangın gözlem noktası olarak kullanmaktadır.  

Bursa Kalesi 

Şehrin ayakta kalan en eski yapısı Bursa Kalesi’dir. Temelleri ilk yerleşim yeri olarak kullanan Bithynia Krallığı’na uzanmaktadır. Yapımının ise M.Ö.  birinci yüzyıla kadar uzandığı söyleniyor. Roma, Bizans ve Osmanlı izlerini taşıyan kale günümüzde ziyaretçilerini beklemektedir. 3,5 km uzunluğundaki surlar üzerinde bulunan kalenin 5 kapısı ve 14 burcu bulunmaktadır.  

Bursa Hünkar Köşkü 

Bursa’nın gezilecek yerler sıralamasında tarihi mekanlardan biri de Hünkar Köşkü Müzesi’dir. 1844 senesinde Sultan Abdülmecit için av köşkü olarak yapılmıştır. Fransız ampir tarzında tarihi bir köşktür. 2003 yılından beri bu müzede Atatürk odası büyük ziyaretçi akınına uğramaktadır.  

BURSA NEYİ İLE MEŞHUR? 

Bursa gezi rehberi hazırlayan herkes burada meşhur yenilecek yemekleri de merak ediyor. Haberimizin detaylarında Bursa gezilecek yerleri ile beraber Bursa meşhur yemeklerini de verdik. Buraya gittiğinizde yemeden dönmeyeceğiniz lezzetler aşağıda belirtilmiştir.  

Bursa İnegöl Köfte 

Uzun yıllardır buranın en meşhur yemeği olan İnegöl Köfte lezzet ile herkesin damağında doyulmaz bir tat bırakır. Gittiğinizde kesinlikle bir yerde İnegöl Köfte yemelisiniz.  

Bursa İskender 

Her yerde yediğimiz iskender yemeği burada en orijinal hali ile bulunur. Asıl yeri Bursa’dır ki bir yiyen bir daha yemek üzere Bursa’ya gezil planı yapar.  

Bursa Pideli Köfte 

Tıpkı iskender gibi olan pideli köfte de kendine has karışım ile yapılır. Köfte harcı hiçbir yerde yemediğiniz tattadır. Bu lezzetin meşhur olmasının sebebi de budur. İçeriğinde bulunan malzemeler ile pidenin üzerine serilen köfteler harika bir lezzet sunar. 

Bursa Kıymalı Cantık 

Görünümü fındık lahmacunu andırsa da kesinlikle daha farklı bir lezzete sahiptir. Pide gibi görünümü de bulunsa da bu yemeğin yorumunu gittiğinizde deneyerek siz yapabilirsiniz.  

Bursa Kestane Şekeri 

Bursa’nın olmazsa olmaz lezzeti kestane şekeridir. Buradan giderken hediye olarak alacağınız en iyi şey olabilir. Kestane seven herkes kestane şekerini de sever. Tadına doyulmaz kestane şekeri yörenin en meşhur lezzetidir.  

Bursa Kemal Paşa Tatlısı  

Çok hafif bir tatlı olan tatlı Bursa yöresine aittir. Burada yine uygun yerlerden bu lezzeti de deneyerek orijinal halini de görebilirsiniz.  

Bursa Tahinli Pide 

Sadece Bursa’da bilinen bir lezzettir. Bursa’daki bütün fırınlarda tahinli pide bulmak mümkün. Kahvaltının vazgeçilmez malzemesi de yine Bursa’da tahinli pidedir. Ayrıca Bursa halkı başka illerde bu lezzetin bulunmadığına da şaşırıyorlar.  

Bursa Anjelik Reçeli 

Diğer bir adı melekotu olan anjelik Uludağ’da yetişmektedir. Çok nadir bulunan bir bitkidir. Günümüzde pek fazla üretilmez ancak eski Bursa halkı anjelik reçelini çok iyi bilir.  

Bursa Mihaliç Peyniri 

Diğer adı da kelle peyniri olarak bilinir. Sert, bol tuzlu ve gözenekli olan peynir türü kahvaltıda pişirilerek tüketilir. Makarnalara ve çorbalara da rende yapılarak katılabilir. Ancak tuzlu olması sebebi ile suda bekletilerek kullanılması gerekmektedir.  

BURSA'DA FOTOĞRAF ÇEKİLECEK YERLER  

TRİLYE  

2020 Tirilye gezi rehberini buradan okuyabilirsiniz.

GÖLYAZI

CUMALIKIZIK

MUDANYA

MİSİ KÖYÜ

Misi Köyü hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için Misi Köyü Nerede? haberimizi okuyabilirsiniz. 

YORUMLAR 1
  • ÇETİN 3 yıl önce Şikayet Et
    Tarihi çınarı yani inkaya yı unutmayın
    Cevapla