Kuzey Makedonya'da %100 berrak sulara sahip Galicica Milli Parkı

Kuzey Makedonya'nın Ohri şehrinde bulunan Galicica Milli Parkı içerisinde tertemiz su kaynakları bulunuyor. Bu alanda birbirinden değerli canlıların yaşadığı da söylenir ki UNESCO tarafından bu milli park koruma altına alınmıştır. Siz de bu güzellikleri yerinde keşfetmek isterseniz buraya dair bütün detayları haberimizden edinebilirsiniz.

Kuzey Makedonya'da %100 berrak sulara sahip Galicica Milli Parkı
Kuzey Makedonya'da %100 berrak sulara sahip Galicica Milli Parkı
GİRİŞ 28.05.2020 12:59 GÜNCELLEME 07.04.2022 13:09 KAYNAK HABER7

Tüm doğal güzelliği ile öne çıkan Ohri kenti Kuzey Makedonya’nın en güzel şehirlerinden biridir. Burada yer alan Galicica Milli Parkı da en çok ziyaret edilen güzel duraklarından biri. Svetii Naum kaynakları ile beslenen bu yerdeki göl buz gibi sulara sahip aynı zamanda da cam kadar şeffaf.  

 

 

Doğal zenginliklerinin sayısı bir hayli fazla olan Kuzey Makedonya’da gezilecek yerlerden Galicica Milli Parkı. Koruma altında bulunan bu yerde şimdilerde binlerce endemik canlı yaşam sürüyor.  

 

 

Galicica Milli Parkı Hakkında 

Galicica Dağı sınırlarında yer alan bu milli park 1958 yılında milli park statüsüne girmiştir. Endemik canlı türlerinin bulunduğu bu parkta birbirinden farklı keşfedilmeyi bekleyen öğe bulunuyor. Yaklaşık olarak 227 kilometre kare alana sahip olan Galicica Milli Parkı içerisinde temel jeolojik alanı büyük bir bölgede 500-550 m genişliğinde son derece gözenekli, süngerimsi yapıya sahip kireçtaşları ile kaplanmış Paleozik metamorfik silikatlar oluşturmaktadır. Ohrid ve Prespa göllerinin manzarasına milli parkın zirvesinden erişmek mümkün. Bu manzara içinizi huzurla doldururken park içerisindeki 80’den fazla türü florasında barındırarak sizin keşfinize açıyor.  

On bir tane endemik formun keşfi burada yapılmış. Bu türler dünyada sadece Galicica Dağı’nın yamaçlarında bulunmaktadır. Parkta yaşamını sürdüren omurgasız canlıların sayısı hakkında net bir veri maalesef henüz yok. Galicica Milli Parkında yaşayan omurgalı canlılar ise 10 amfibiyan, 18 sürüngen, 124 kuş ve 18 memeli olmak üzere toplam 170 türdür. 

Galicica Milli Parkı sınırları içerisinde kamp yapılacak yerler bulunduğu gibi aynı zamanda da yürüyüş ve bisiklete binme yerleri de bulunmaktadır.  

Galicica Milli Parkı İçerisindeki Su Kaynakları 

Ohrid’e yaklaşık olarak 40 dakika uzaklıkta yer alıyor burası. . UNESCO’nun korunması altında. Yeşilin her tonunu görmek mümkün. Karadirim Nehrinin de sularını oluşturuyor bu berrak su birikintisi ve demirden daha soğuk. Bu sebeple de bu yere de Karadirim kaynakları deniyor . Suyu ve havası insanı ferahlatır nitelikte.  

Tertemiz sular yerin metrelerce altından çıkıyor ve burada turistler ile buluşuyor. Kayıklar ile burada gezmek mümkün. Dağların altından tertemiz sular geliyor. Karadirim nehrine dökülen bu su göl suyu ile karışmıyor. Suyun sıcaklığı ise 10 -11 derece arasında yaz kış değişmiyor. Aynı zamanda içilebilir sular bu kaynaklar. Yüzlerce yıldır bu sular tertemiz ve berrak. Kürekli teknelerle gezinti yapılması da bunun sebebi cennetten bir köşe burası.  

Galicica Milli Parkı’nda Teknelerle Gezinti Ücreti 

Cennetten bir köşe olan bu yerde tertemiz sularda tekne gezintisi yapmak herkesin oraya gittiğinizde isteyeceği ilk şey olacaktır. Tertemiz suların güneş ışığı ile dansını izlerken ağaçlar arasında güzel bir gezinti yapmak tatilinizi daha keyifli hale getirecektir. Bu teknelere 5 Euro karşılığında binebilirsiniz. Kişi başı ödeyeceğiniz bu ücretle yarım sat gezinti yapabilirsiniz. Buradaki doğanın güzelliğini keşfetmek ve huzurunu içinize çekmeniz için yeterli bir süredir.  

Tertemiz sulara ilk seferde, sıcaktan bunaldığınız zaman kendinizi bırakmak isteyebilirsiniz ancak bu sularda yüzmek yasak. Bunun için yakınında bulunan Ohri Gölü’ne gitmelisiniz.  

Alanda bulunan restoranlarda yemek yiyebilirsiniz. Ahşaptan ve istenilirse yüzen restoranlar haline getiriliyor. Berrak sular üzerinde ağaçların esintisi ile güzel, yöresel yemekleri yiyebiliyor turistler. 

Galicica Milli Parkı’nda Ne Yenir? 

Alabalık 

Buranın meşhur sayılan başka hiçbir yerde bu lezzette balık yemeyeceğiniz meşhur yemeğidir. Ohri Gölü’nün alabalıkları diğerlerinden çok farklı bir lezzete sahiptir.  

Parmak Köfte 

Daha çok Makedonya’nın en meşhur yemeğidir ve herkesçe çok beğenilir. Bu köftenin parmak şeklinde olanlarının yanı sıra hangi şekilde olduğu fark etmeksizin diğerleri de aynı lezzeti taşır.  

Shopska Salatası 

Daha çok çoban salataya benzer ve peynirli sunumu ile hem göze lezzeti ile de damağa hitap eder. Çok lezzetli meşhur yemeklerinden biridir.  

Ajvar 

Közlenmiş biber ve patlıcandan yapılan yemeklerin yanında servis edilen bir mezedir. Buranın yöresel yemeklerinden olduğu için lezzeti de buranın kültürünü yansıtmaktadır.  

Kaymaçina  

Daha çok tulumba tatlısına benzese de yapılışı ve tadı bakımından farklılık göstermektedir. İsmi de bu farklılığı ortaya koyar. Buraya gittiğinizde tatmanız gereken lezzetlerden biridir.  

Galicica Milli Parkı'na Nasıl Gidilir? 

İstanbul’dan bir saatlik uçuş ile Üsküp’e ulaşabilir buradan da otogar arabalarına binerek terminale varabilirsiniz. Terminalden Ohrid’e gitmek için ise 3,5 saatlik yolculuğunuzu tamamlamanız gerekecektir. Ohrid’den de 40 dakika daha giderek Galiçisa Milli Parkı’na varabilirsiniz. 

Bu da ilginizi çekebilir; Avrupa'nın en eski krater oluşumuna sahip Ohri Gölü

Dünyayı Geziyorum resmi sosyal medya hesapları  

Youtube: esirgenc 

Twitter ve İnstagram: @dunyayigeziyor 

Facebook: dunyayigeziyorum 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL