Keşiflerden getirilen ganimetlerin satıldığı Lizbon Ticaret Meydanı

Portekiz'in ticaret ülkesi ve Lizbon'un da keşifleri yapan kişilerin yuvası olduğunu biliyoruz. Lizbon Ticaret Meydanı yani 'Praca de Comercio' da keşiflerden elde edilen ganimetlerin satıldığı meydan olarak kullanılıyormuş. Günümüzde ise burası sadece insanların toplandığı Tejo Nehri manzarasına karşı vakit geçirdiği dev bir meydan olarak bulunuyor. Eski şehre girişin kapısı da burada bulunuyor.

Keşiflerden getirilen ganimetlerin satıldığı Lizbon Ticaret Meydanı
Keşiflerden getirilen ganimetlerin satıldığı Lizbon Ticaret Meydanı
GİRİŞ 17.04.2020 10:12 GÜNCELLEME 17.04.2020 10:12 KAYNAK HABER7

Lizbon Ticaret Meydanı eski şehre kapısı bulunan bir meydan. Burada öncelerde kaşiflerin keşfe çıktıktan sonra dönüşlerinde getirdikleri ganimetleri sattıkları biliniyor. meydan o kadar büyük ki burada ticaretin kalbi atmış uzun yıllar. Kraliyet sarayı da burada bulunuyordu ancak büyük bir depremde yıkılmış günümüzde ise insanlar burayı toplanma alanı olarak kullanıyor. Gelin bu güzel Lizbon'un Ticaret Meydanı'nı yakından tanıyalım. 

 

 

Lizbon Ticaret Meydanı Diğer Adı ile Praca de Comercio

 

 

Günümüzde çok sayıda olaya, festivale ve konsere ev sahipliği yapıyor bu dev meydan.1908'de de çift suikast gibi bir olaya tanık olmuş tarihi mekan. Kral Carlos ve Luis Filipe bu meydanda öldürülmüş. Tarihe baktığımızda 1974 yılında binlerce kişi diktatörlük rejimini yıkmak için yine burada toplanmıştır. 

Eskiden burada kraliyet sarayı bulunuyormuş ve bu tarihi yapı büyük bir depremde maalesef yıkılmış. Bu yüzden yerine yapılan yapılar günümüzde gümrük işlerini yöneten kamu binaları olarak bulunuyor. Burada turistler ve yerli halk zaman geçirerek Tejo Nehri'nin güze sularına karşı oturuyorlar. Meydanın tam ortasında  bir dikili taş bulunuyor. zaferin simgelenmesi amacı ile bir de kaide bu anıt üzerinde bulunuyor. 

Aynı zamanda bu meydanda bir de Kral Joseph'in heykeli bulunuyor. Portekiz'in en ünlü heykelleri bu anıtı inşa etmiş. 1977 yılında yapılmış ve dikili taşın üzerine konulmuştur.

Zafer Kemeri

Burada yer alan bir diğer önemli unsur da Zafer Kemeri'dir. Santos de Carvalho tarafından tasarlanmıştır bu güzide Zafer Kemeri. Ancak kısa bir süre sonra kemerin yapımı  durdurulmuş.  Verissimo Jose da Costa kemeri yeniden tasarlamış. Talihsizlik olmuş ve bu mimar da tutuklanmış yine kemerin yapımı yarım kalmış.En sonunda ise  1873 yılında inşası tamamlandı. Bu anıtsal kemer cesaretin taçlandırılmış halini simgelemek amacıyla yapılan bir figürdür.6 sütun üzerine oturtulmuş ve üzerine de Portekiz arması bulunuyor.  Şehre giriş yapanların kullandığı kapıymış bu. Üzerinde ünlü kaşiflerin anıtları ve mitolojik figürler bulunuyor. 

Kemerden geçerek Agusta Caddesine geçiyorsunuz. Bu cadde şehre giriş caddesidir. Yerler mermer ve taş döşeli. Günümüzde ise rengarenk ve çok güzel eğlenceler yer alıyor. Sokak sanatçıları, eğlenceler, dansçılar çocuklar için etkinlikler ve restoranlar bu caddede bulunuyor. 

1 kilometre uzunluğa sahip caddede restoranlar bir hayli fazla bulunuyor.. Turizmin en önemli merkezi burası. Hediyelik eşya almak için de buraya gelen turistleri görmek mümkün. 

Bu da ilginizi çekebilir; M.Ö. 6. yüzyıldan beri Lizbon'u bu tepeden izliyor: Sao Jorge Kalesi

 

Dünyayı Geziyorum resmi sosyal medya hesapları  

Youtube: esirgenc 

Twitter ve İnstagram: @dunyayigeziyor 

Facebook: dunyayigeziyorum 

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL