Sri Lanka'nın meşhur yemekleri: Pişmiş muz, mango ve diğer sebzeler...

Sri Lanka'nın meşhur yemekleri buraya seyahat edecek olan herkes için merak konusu. Bizim mutfağımızdan çok farklı kültüre sahip olan ülkede seyahatiniz boyunca lezzetli tatlarla tanışabilirsiniz. Sri Lanka'nın neyi meşhur ise o yemeği yiyerek farklı bir kültürün mutfağına açılan kapıyı geçebilirsiniz. Sri Lanka gezisinde ne yenir tüm detayları ile haberimizin detaylarında bulabilirsiniz.

Sri Lanka'nın meşhur yemekleri: Pişmiş muz, mango ve diğer sebzeler...
Sri Lanka'nın meşhur yemekleri: Pişmiş muz, mango ve diğer sebzeler...
GİRİŞ 30.12.2019 10:34 GÜNCELLEME 30.12.2019 10:36

Sri Lanka bir tropikal iklim kuşağı ülkedir. Tam bir egzotik meyve bahçesi aynı zamanda da. Burada birbirinden güzel tropikal meyveler hiç görülmemiş şekilde pişiriliyor. Sri Lanka'nın ne yemeği meşhur diye merak eden ve sonucunda aldığı cevaplar karşısında şaşırmayan kimse yoktur. Muz, mango gibi meyveleri değişik baharatlar ile farklı teknikler kullanarak pişiriyorlar.İşte Dünyayı Geziyorum ekibinin gözünden Sri Lanka gezisinde ne yenir?

 

 

SRİ LANKA'NIN NEYİ MEŞHUR?

 

 

Sri Lanka meşhur yemekleri genel olarak acılı ve soslu olarak karşımıza çıkıyor. Bu yemeklerden bazıları turistler tarafından çok beğeniliyor. Sri Lanka gezisinde muhakkak tatmanız gereken bazı lezzetler de aşağıda bulunuyor. Bu yemeklere ait görüntüleri de yukarıda yer alan videodan izleyebilirsiniz. Kesinlikle tadan herkesin hayran kaldığı bu yemekler Sri Lanka kültürünü en iyi yansıtır nitelikte. 

Sri Lanka gezilecek yerlerini okumak için tıklayınız. 

Noodle 

Makarna tadında ve görünümünde bir yemek. Kesinlikle acılı baharatlar ile tatlandırılıyor ve Sri Lnaka'ya özgü hale getiriliyor bu yemek. İçerisine değişik sebzeler de katılıyor ver salçasız ama baharatlı acı şekilde tüketiliyor. Bizdeki makarna kültüründen çok farklı olarak bulunuyor bu yemek. Diğer Asya ülkelerinde olduğu gibi çorba içerisinde de bulunmuyor sadece sebzeler ile harmanlanarak hazırlanıyor ve sunuluyor. Diğer yemekler kadar olmasa da çok tercih edilen bir seçenek Sri Lanka noodle'u. 

Beyaz Balık

Her bir yanı denizle çevrili Sri Lanka'nın. Bu yüzden deniz ürünlerini bir hayli fazla bulabilirsiniz burada. Beyaz balığı ile yapılan yemekler de buna dahil. Çok sayıda deniz ürünü değişik şekilde pişiriliyor. Dünyayı Geziyorum ekibinin tattığı ve yemekten de keyif aldığı yiyeceklerden biri de bu. Beyaz Balık farklı baharatlar birleştirilerek güzel bir yemek olarak sunuluyor. 

Soslu Tavuk

Diğer Asya ülkelerinde olduğu gibi Sri Lanka da tavuk yemeklerini olabildiğince soslu yapıyor. Asya yemek kültüründe soslu tavuk bir gelenektir. Tavuk ve et gibi besinleri muhakak bol soslu acılı olarak tüketirler. Soslu tavuk Sri Lanka'nın mutfağında ve Sri Lanka sokak lezzetlerinde de bulabileceğiniz bir ürün. 

Karışık Sebze 

Burada birbirinden farklı sebzeler yetişiyor. İklime bağlı olarak üretilen sebzelerle beraber diğer bildiğimiz sebze çeşitlerini de görmek mümkün. Bu sebzeleri bazen çok sağlıklı olabilecek şekilde buharda pişirerek karıştırıyorlar. Yine baharatlı olarak tükettikleri sebzeleri de bir araya gelince lezzetli bir doku bırakmıyor değil. 

Brinjal

Bu yemek de bir yönü ile bizim 'şakşuka'ya benzese de içerisine konana bazı materyaller ile ayrılıyor. Patates ve patlıcan kızartılıyor ve daha sonra sarımsak ve zencefilli bir karışım ile harmanlanıyor. Böylece harika bir Sri Lanka meşhur yemeği ortaya çıkıyor. 

Mango Yemeği 

Tropikal bir meyve olan mango burada farklı bir kaç baharat ve malzemeler ile bir araya getiriliyor. Turistlerin de en çok yemekten hoşlandığı yemeklerden biri bu. Sri Lanka gezisinde yenilecek yemeklerin en başında geliyor denilebilir. Bu acılı ve ekşili tadı seven herkes bu lezzetleri muhakkak deniyor. 

Bayan Parmağı 

Aslına bakarsanız bu yemek bizim mutfağımızdaki 'bamya'nın ta kendisi. Onlar yumurta, mayonez gibi malzemeleri ile karıştırarak farklı bir biçimde bamya yemeğini değiştiriyorlar. Kültürler yemeklere de böyle yansıyor. Buranın kendine özgü baharatları yemeklere farklı tat veriyor. Genelde bütün yemeklerde acı, sarımsak ve yağ kullanıyorlar. Bu bileşenler iyi bir Sri Lanka yemeği yapmak için ideal oluyor. 

Pişmiş Muz 

Sri Lanka meşhur yemekleri arasında muhakkak ama muhakkak denemesi gereken bir lezzet olduğunu düşünüyoruz. Bu yemek kesinlikle her yerde bulunuyor. Sri Lanka sokak lezzetlerinde de pişmiş muz görmeniz yüksek ihtimal. Muzun çeşidi de çok fazla bu yüzden pişirmek için yetişen muz da ayrı oluyor. 

Jak meyvesi 

Bu meyvenin içeriğinden çıkan malzemeler ile karışık bir lezzet ortaya çıkartıyorlar. İçerisine de hindistan cevizi rendeleniyor ve güzel bir tat damakta buluşuyor. Jak meyvesi daha çok sade olarak da yeniliyor ancak karnını doyurmak için buradaki halk bu haliyle de tüketerek öğünlerinde masalarında bulunduruyorlar. Turistler de her yerde bu meyvenin hem kendisini hem de yemeğini rahatlıkla bulabiliyor. 

Sri Lanka Meyveleri 

Sri Lanka bir ada ülkesi bu yönü ile de bütün tropik meyveleri burada bulmak mümkün. Mango, muz, jak, goa gibi meyveler çok satılıyor. Sokak satıcılarında dahi bu meyvelerin her türlüsünü bulabilir ve tatma deneyimi yaşayabilirsiniz. Dünyayı Geziyorum ekibi de bu güzel ülkenin tatlı ve farklı meyvelerini böyle görüntüledi. 

 

Bu da ilginizi çekebilir; Sri Lanka'da gezilecek tarihi yerler: Polonnaruwa Antik Kenti

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL