Malta gezilecek yerler listesi- Malta'ya ne zaman gidilir?

Adeta bir tarih kitabı görevi gören Malta gezilecek yerler açısından zengin bir yer. Ülkemizden kolaylıkla ulaşabileceğiniz bu ada ülkesinde keşfetmeye değer birçok adres bulunuyor. Malta'da neler yapılır gelin beraber burayı keşfedelim.

Malta gezilecek yerler listesi- Malta'ya ne zaman gidilir?
Malta gezilecek yerler listesi- Malta'ya ne zaman gidilir?
GİRİŞ 13.10.2021 13:39 GÜNCELLEME 13.10.2021 13:39

Malta birkaç adanın birleşiminden oluşan güzide bir Avrupa ülkesi. Az nüfusu ve masmavi suları ile herkesi kendine çeken Malta'da gezilecek yerler listesinin tamamının haberimizde verdik. Malta nerede, Malta'ya nasıl gidilir, Malta'ya ne zaman gidilir gibi konularda da bilgiler bulabileceğiniz haberimizde bu ülkeye dair tüm gezi notlarına ulaşabilirsiniz. Tarihten bir kesit sunan mimari yapıları ve doğal güzellikteki alanlarının mavi sularla birleşmesi keşfetmeye değer nitelikte bir yer yapıyor burayı. Ülkemizden her yıl belirli dönemlerde mutlaka Malta gezisi yapan seyahat severleri görebiliyoruz. 

 

 

MALTA TARİHİ

Resmi adı Malta Cumhuriyeti. Orta Akdeniz’de yer alan adalar ülkesi Malta. Bu adalar ülkesi 3 büyük iki küçük adadan oluşuyor. Malta, Gozo ve Comina büyük olan adalar. Bu adalarda rastlanan ilk insan belirtileri 1. Neolitik Döneme kadar gidiyor. Ghar Dalam mağarasında Taş Devri döneminin yaşayan insanlarına dair kalıntılara rastlanabilir. Böyle her köşesinde değişik devirlere dair kalıntılara rastlanabilir. Gozo’da bulunan tapınakların bulunan en eski tapınaklar olduğu söyleniyor. Restorasyon çalışmaları nedeniyle geçici olarak kapalı olan Paola'daki Hypogeum, tarih öncesi dönem mühendisliğinin olağanüstü başarısının bir göstergesi olarak, kayalardan oyulmuş odalar ve labirent geçişleriyle türünün tek yeraltı tapınağıdır. 

Zamanında Fenike, Kartaca, Roma, Bizans, Arap ve İspanyol hakimiyetine girmiştir. Antik Çağ ve Orta Çağ’da Akdeniz’de hakimiyet kuran bütün devletler Malta’ya da sahip olmak istemiştir. Bu yüzden de Malta sürekli işgale uğramış, çok savaşa girmiştir. 1964 yılında ise artık Malta Cumhuriyeti kurulmuştur.  

 

 

MALTA NEREDE?

Güney Avrupa'da yer alan Malta adalardan oluşan bir ülkedir. Orta Akdeniz'de yer alır ve Sicilya ve Kuzey Afrika arasında bulunur. . Bulunduğu yerin önemi itibari ile çok önemli limanlara da sahiptir. Zamanında Osmanlı'nın çok büyük kuşatmasına uğramıştır.  

MALTA'NIN BAŞKENTİ

Bir dönem başkenti Rabat olmuş ancak daha sonra şövalyeler geldiğinde başkenti tarihi şehir Valletta’ya taşımışlardır. Günümüzde Valletta başkentidir ve sayısız gezi noktaları ile birçok turisti ağırlamaktadır.  

MALTA GEZİLECEK YERLER LİSTESİ

1)Temel Reis Köyü  

Temel Reis Köyü aynı adı taşıyan sinema filmi için yapılmış bir stüdyo görevi üstlenen yerdi. Burada sinema filmi çekildikten sonra düzenlemeler yapıldı ve turistlerin ziyaretine açıldı. Her yıl binlerce turisti ağırlayan bu yerde Temel Reis, Kabasakal ve Safinaz gibi karakterler sizi kapıda karşılıyor. Müzikal gösteri de sunan karakterle çok eğlenceli vakit geçirebilirsiniz.  

Bu güzel gezi noktasına dair detaylı bilgi Temel Reis Köyü (Popeye Village) Masal diyarının dünya hali adlı haberimizde bulunuyor.  

MALTA'NIN BAŞKENTİNDE GEZİLECEK YERLER

2)Valletta Sarayı 

Büyük üstatlar sarayı olarak da bilinen bu yer George Meydanı’nda yer alıyor. 1570 yılında Malta’daki şövalyeler tarafından yaptırılmış bu saray. Günümüzde ise hala yönetim binası olarak burası kullanılıyor. Alt katında ise bir müze bulunuyor. Bu müzede şövalyelere ait savaş malzemeleri, zırhlar sergileniyor. Aynı zamanda bu müzede Osmanlı kuşatmasının da tabloları bulunuyor. Bu tablolar üzerinde de Osmanlı bayrakları yer alıyor.  

3)Saint George Meydanı 

Önemli törenlerin yapıldığı bir meydan burası. Aynı zamanda da binlerce kişinin ziyaret noktası. Turistler buraya muhakkak geliyor ve burada yer alan tarihi yapıları geziyorlar. Saint George Meydanı şövalyelerin yönetildiği binayı ve şövalyelerin konakladığı tarihi binaya da ev sahipliği yapıyor. Bu yüzden burası Valletta’da gezilecek yerler içerisinde en önemli nokta sayılabilir.  

4)Cumhuriyet Caddesi  

Başkent Valletta’da gezilecek yerlerden biri Cumhuriyet Caddesi. Bu şehri tam ortadan ikiye bölen bu cadde üzerinde birbirinden güzel tarihi binalar ve restoranlar bulunuyor. Genelde şövalyelerin bu adaya gelişinden sonra yapılmaya başlanan eserlerle dolu Cumhuriyet Caddesi. 1575 yılında Osmanlı’nın fethine karşı bir araya gelen şövalyeler kuşatma başarısız olunca buraya yerleşmiş ve burayı kendilerine yurt edinmiş. Onların armalarını taşıyan bir sürü tarihi yapıyı içerisinde bulunduran Cumhuriyet Caddesi ile ilgili ayrıntılı bilgiyi daha önce yazdığımız haberimizden okuyabilirsiniz. 

5)Upper Baraka Gardens 

Buradan çok güzel malta manzarası izleyebilirsiniz. En güzel manzaraya sahip nokta burasıdır. Burada yer alan John Katedrali’ni gezerek bu kışlaya geçebilirsiniz. Çok güzel manzarasının yanı sıra aynı zamanda top atışları ile bir görsel şov sunuluyor. Malta manzarası izlemek isteyen bütün turistler buraya akın ediyorlar. Özellikle her gün saat 12.00’de gerçekleştirilen top atışlarını izlemek için herkes diziliyor. Buradan yine Osmanlı'nın büyük Malta kuşatmasını yaparken gemilerini geçirdiği noktaları görebilirsiniz. Tarihi birçok yapıyı gene bu noktadan izleyebilmeniz mümkün.  

Yukarı Kışla Bahçeleri olarak bilinen bu gezi noktası aynı zamanda Game Of Thrones dizisinin bir sahnesinde de kullanılmıştır. Bu yere ait görüntüleri aşağıdan izleyebilirsiniz.  

6)St John Katedrali  

Dışarıdan bakıldığı zaman sıradan bir katedral burası ancak içerisinde öyle görkemli bir mimari var ki. Buraya gelen herkes bu mimariye hayran kalıyor. Altından işleme ve kaplama süslemeler de bulunuyor. Bunu dışarıdan zenginliğini belli etmek istemeyen Malta şövalyelerinin zenginliğini duvarlar arkasına saklamaları şeklinde yorumluyorlar. John Katedrali çerisinde zeminde de çeşitli süslerle işlemeler bulunuyor. Bunun sebebi de burada şövalyelere ait mezarların bulunması. Zeminde tam 400 tane mezar olduğu söyleniyor.  

7)Gozo Adası  

Gozo Adası Malta’nın ikinci büyük adası. Üç günlük Malta gezisinde ikinci günün tamamını buraya ayırmanızda fayda var. Gozo Adası çok güzel gezi noktaları ile çevrili. 25 dakikalık feribot yolculuğunun ardından Gozo Adası’na ulaşabilirsiniz. Ulaştığınızda çevrenizi burada bulunan taksiciler sarıyor. Bu taksilerle gezi noktalarını hepsini gezebilirsiniz ancak bu biraz pahalı olacaktır. Yine de 15 Euro’dan fazlaya anlaşmamanız için sizi uyaralım. Belediye otobüsü ile Rabat şehrine çıkabilir buradan da 302 numaralı otobüse binerek Azur Penceresine ulaşabilirsiniz.  

8)Golden Bay Plajı  

Adalar ülkesi olan Malta'nın en güzel detayı diyebiliriz Golden Bay Plajı için. Çok güzel kumlara ve denize sahip bir ülke Malta. Bu yüzden yaz ayları için Akdeniz’de denizin ve güneşin tadını çıkartmak isteyen her turist için birinci tercih yeri oluyor.  

9)Mdnia Bölgesi 

Mdina Malta’nın diğer yüzü diyebiliriz. Sessiz şehir olarak da bilinen bu yerde yaşayan çok az insan bulunuyor. Önceden başkent olan bu yer şövalyelerin gelmesi ile Valletta’ya başkentlik taşınmış. Bu tarihi yerleşim yeri de sessizliğe gömülmüş. Tarihi yapılar, dar uzun sokaklar ve içerisindeki gezi noktaları ile herkesi kendine hayran bırakıyor burası.  

Mdina gezilecek yerleri haberimizden bu tarihi yere ait bilgileri okuyabilirsiniz. 

10)Cottonera Bölgesi  

Üç şehre de ev sahipliği yapan tarihi bir yer Cottonera Bölgesi. Burasının tarihi yapıları da 1575 yılına kadar uzanıyor. Lüks yatlar ve tekneler de buraya demir atıyor. Üç şehir Birgu, Senglea, Cospicua adlı üç şehrin birleştiği bir bölge burası. Fenikeliler ve Romalılar burada hüküm sürmüş. Şövalyelerin de ilk yerleşim yeri burasının olduğu söyleniyor. Akşam ise ayrı bir güzel olan bu şehrin her köşesi güzel detaylar sunuyor.  

11)Mavi Mağara 

Dünyaca Blue Grotto olarak bilinen bu yer masmavi suları ile herkesi kendine hayran bırakan güzide bir saklı cennet. Mağara içerisindeki suyun berraklığı ve masmavi oluşu bu ismin buraya verilmesinin asıl sebebi. Akdeniz'in serin ve berrak suları üzerinde tekne ile gezinti yaparak bu mağaraları da ziyaret edebilirsiniz. Çok karanlık olsa da masmavi sular buraya çok güzel bir detay katıyor.  

Mavi Mağara'nın eşsiz güzellikteki manzarasını ve masmavi sularını aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz. 

12)Marsaxlokk Kasabası 

Burası çok renkli bir kasaba. Malta tarihte de geçimini balıkçılık ile yapan bir yer olmuş. Bu yüzden bu kasaba hala balıkçılık ile geçimini yapıyor. Küçük teknelerle balık avına çıkan kişiler akşam olduğunda elleri dolu dönebiliyor. Bu kasabada banklar, evlerin kapıları ve bütün tekneler de rengarenk. Öyle renkli ve güzel detaylar var ki fotoğraf çekmek isteyen her gezgin için iyi noktalar var. Siz de burada vaktinizi geçirerek güzel yerleri keşfedebilirsiniz.  

MALTA'DA ALIŞVERİŞ

Malta'da hediyelik eşya ne alınır diye merak ediyorsanız aşağıda yer alan videoyu kesinlikle izlemenizi tavsiye ederiz. Malta’da alışveriş yapılacak çok iyi yerler bulunuyor. Ayrıca bu dışı sade olan tarihi binaların içerisinde de hediyelik eşya satan dükkanlar bulunuyor. Camdan yapılan hediyelik ürünler buranın meşhur ürünleri. Aynı zamanda da kapı tokmakları da burada çok meşhur ve her yerde farklı figürlerde kapı tokmakları bulunuyor. Bu zenginlik göstergesi olan ürünler herkesin birinci tercihi oluyor.  

MALTA'YA NE ZAMAN GİDİLİR?

Malta bir Akdeniz ülkesi olduğu için daha çok yaz aylarında iyi havaya sahip. Kış aylarında ise gidilmesi önerilmiyor. Ancak güzel esintili bir yer tatil yapmak isterseniz kış aylarında da burayı ziyaret edebilirsiniz. İlkbahar ve sonbahar başında buraya ziyaretler artıyor. Mayıs ve Eylül ayları arasında istediğiniz zaman seyahatinizi yapabilirsiniz. Ancak güzel serin havalara rastlamak isterseniz Eylül ve Kasım arası aylarda da seyahatinizi planlayabilirsiniz.  

MALTA'YA NASIL GİDİLİR?

Malta’ya schengen vizesi alarak gidebilirsiniz. Direk uçuşlar Malta’ya bulunuyor. Buradan diğer gezi noktalarına araç ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Eğer daha ekonomik bir uçuş olsun isterseniz aktarmalı olarak diğer Avrupa ülkelerinden buraya aktarma yapabilirsiniz.  

MALTA'NIN NÜFUSU 

Malta nüfusu toplamda 445 bin 426 kişiden oluşuyor. Kalabalık olmayan bir nüfusa sahip. Ülkenin yüz ölçümü de büyük sayılmaz ancak yine de kalabalık değil bu ülke. Sadece yaz dönemlerinde turist akını ile biraz kalabalıklaşıyor. 

MALTA DİNİ İNANCI

Roma Katolik Hristiyanlığı resmi dinidir. Devlet okullarında da din eğitimi dersi zorunlu olarak öğretiliyor burada. Nüfusun yüzde 98’lik kısmı Roma Katolik Kilisesi’nin üyesidir. Zaten Malta’ya baktığımızda 365 tane kilise bulunuyor. Malta ve Gozo iki ayrı piskoposluk bölgesidir. Malta’da St John Katedralinde Gozo’da ise Assumption Katedralinde piskopos bulunmaktadır.  

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL