Fas'ta neler yapılır? Fas gezisine çıkmadan önce bunları bilmenizde fayda var

Kültürü ve tarihi ile herkesi büyüleyen ülke Fas içerisinde birbirinden güzel aktiviteler barındırıyor. Her detayı ile Fas'ı sadece gezmeyin aynı zamanda bu ülkeyi kültürü ile tanıyın. İşte Fas'ta yapılacak şeyler.

Fas'ta neler yapılır? Fas gezisine çıkmadan önce bunları bilmenizde fayda var
Fas'ta neler yapılır? Fas gezisine çıkmadan önce bunları bilmenizde fayda var
GİRİŞ 19.10.2021 13:42 GÜNCELLEME 19.10.2021 13:42

Fas bütün kültürel özellikleri ile dünyadan gelen herkesi kendine hayran bırakan bir ülke. Burada öyle zengin bir kültür bulunuyor ki her turist için gezi planı dolu dolu geçiyor diyebiliriz. Siz de dolu dolu geçmesi için ve güzel bir Fas gezisi için planlı bir program oluşturmalısınız. Bunun için Fas'ta neler yapılır, Fas gezisinde katılacağınız aktiviteler neler hepsini detaylı olarak verdik. Gezeceğiniz her adresin yanı sıra bu ülkenin diğer kültürel öğelerini de tanıyacağınız faaliyetler var. 

 

 

FAS'TA NELER YAPILIR? 

Fas gezinizde bu ülkenin değerlerini yansıtan her şeyi yapabilirsiniz. Meydanlarda yılan oynatan kişileri izleyebilir ya da kadınlara kına işlemesi yaptırabilirsiniz. Ayrıca görmeniz gereken tarihi adresleri ziyaret edebilirsiniz. Buraya özgü olan geleneksel ürünleri almak üzere pazarlara ve çarşılara gidebilirsiniz. Tajin gibi yemeklerini yiyebilir ya da yöresel ürünlerin yetiştiği bahçeleri gezebilirsiniz. Fas'ta neler yapılır denildiğinde bu liste uzar gider. Mutlaka yapmanız gereken faaliyetler aşağıda sıralandığı gibi.  

-Cema-ül Fena Meydanına Gidin  

 

 

Bu meydan Fas'ın en kalabalık, en meşhur meydanı. Gündüz güneşin kızgın sıcağını alan meydan akşam olduğunda muazzam kalabalık oluyor. Geceye kadar müzik yapanların ve çeşitli aktivitelerle herkesi büyüleyen kişilerin bulunduğu bu meydan öncelerde idamların gerçekleştiği ve halkın toplandığı bir meydandı. Bu yüzden tarihi bir değere de sahip. Fas'ta mutlaka gezmeniz ve görmeniz gereken bu meydan Fas'ta gezilecek yerler içinde yer alıyor.  

- Kına işlemesi yaptırın  

Kına işlemeciliği Fas'ta çok meşhur. Kadınlar mutlaka kına işlemesini kendilerine yaptırıyorlar. Kına işlemesinin olmadığı kadın yok burada. Aynı zamanda gelen turistlere de kına işlemesi yapan kişiler var. Eğer Fas'a seyahat ederseniz burada kına işlemesi yaptırın. Fas'ın meşhur kültürel unsurlarından biridir. Cema-ül Fena Meydanı'nda da akşam olduğunda kına işlemesi yapan kişileri görebilirsiniz. Küçük çocuklara, kadınlara, isteyen herkese istediği şekilde kına işlemesi yapılıyor.  

- Yılan Oynatıcılarını İzleyin  

Yılan oynatıcıları Fas'ta yine meşhur olan eğlencelerden biridir. Bu eğlenceyi yukarıda belirtilen Cema-ül Fena Meydanı'nda izleyebilirsiniz. Turistlere gösteri amaçlı yapılan yılan oynatıcılığı çok eskiden gelen bir gelenek. İsteyen kişiler bu yılanlarla fotoğraf çekiliyor. Evcilleşmiş olan yılanlar birden fazla türüyle sahiplerinin önünde duruyor. Çalınan müziğe göre yılanlar dans ederek herkese güzel bir gösteri sunuyor.  

- Argan Yağı Alın  

Fas'ta her adım başında argan ağacı görebilirsiniz. Argan ağaçlarının burada yetişmek için uygun ortamı bulması argan meyvesinin de çok meşhur olmasını sağlamış. Argan meyvesi ile yapılan ilaçlar, yağlar ve değişik malzemeler çok meşhur olmuş Fas'ta. Argan yağı da bunlardan biri. Argan yağı Fas'ta el emeği üretiliyor ve buradan tüm dünyaya gönderiliyor. Kadınlar emek harcayarak sadece elleriyle bu meyveleri kırıyor. Çıkan meyveleri de ayrıca kırıp içinden badem gibi yemişler çıkartıyorlar. Bu yemişleri de ya kurutup değirmende çektiriyorlar ya da çiğ olarak tüketiyorlar. Şeker hastalığına da iyi geldiği söyleniyor. Ancak arganın bir diğer özelliği de cilde ve saça çok iyi gelmesi. Bunun için burada argan yağı çıkartılarak satışa sunuluyor. Tüm dünyaya Fas’ın meşhur argan yağı buradan gönderiliyor.  

-Faytonla Tur Gezisi Yapın 

Fas'ın güzel şehri Marakeş'i keşfetmek için çok güzel bir yol faytonla gezmek. Bütün şehrin tarihi yerlerini faytonla gezebilirsiniz. Fas'ta fayton çok kullanılan bir araç. Yaşayan yerli halk günlük işlerinde de atlı faytonları günümüzde kullanıyor. Seyahat eden turistler ise şehrin dört bir yanını mutlaka faytonla keşfediyor. Faytonun çok kullanılması trafiğe bile neden oluyor diyebiliriz.  

- Geleneksel Pazarları Gezin  

Sadece Marakeş'te değil Fas'ın bütün şehirlerinde geleneksel ürünlerin satıldığı pazarlar ve çarşılar bulunuyor. Çarşılarda ise mutlaka hediyelik ürünler bulunuyor. Ayrıca Fas halkının kullandığı ürünleri de bulabilirsiniz. Tajin pişirmek için hunili çömlekler dahi bu pazarlarda yer alıyor. Kıyafetler ve takı gibi malzemeler de Fas pazarlarında bulunuyor.  

-Bahçeleri Gezin  

Fas kırmızı ve verimli topraklara sahip bir ülke. Bu yüzden burada yöresel ürünlerin yetiştirildiği bahçeler bir hayli fazla. Turistler bu bahçeleri gezebilir ve içeride yöresel ürünleri keşfedebilir. Siz de Fas gezinizde mutlaka bu bahçelere rastlarsanız gezmenizi tavsiye ederiz. Fas'ta yapılacak güzel bir faaliyet.  

- Tajin Yemeği Yiyin  

Tajin Fas'ın en meşhur yemeklerinden biri. Buraya giden her turist mutlaka tajin yemeğini de tadıyor. Bizim yemek kültürümüze birazcık da olsa benziyor. Tajin kısık ateşte uzun süre pişiyor. Çömlekten yapılan kapta huni gibi kapağı kapalı şekilde pişiyor. Kendi buharında piştiği için çok lezzetli oluyor. İçinde et ve sebzeler bulunuyor. Etler lokum gibi oluyor ve ağızda dağılıyor. Denemeye değer bir tat.  

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL