Koronavirüs'ün görülmediği Türkiye, turizmde yükselişte

Türkiye Koronavirus'un görülmediği ender yerlerin başında geliyor. Bu özelliği ile Avrupa'da duraklama dönemine giren turizm endüstrisi Türkiye'de halen canlı. Özellikle salgına karşı alınan önlemler ve virüsün ülke sınırları içerisinde görülmemiş oluşu Türkiye'yi "en güvenilir" tatil yerlerinden biri olarak görülmesini sağlıyor.

Koronavirüs'ün görülmediği Türkiye, turizmde yükselişte
Koronavirüs'ün görülmediği Türkiye, turizmde yükselişte
GİRİŞ 06.03.2020 10:28 GÜNCELLEME 13.03.2020 18:42 KAYNAK HABER7
Bu Habere 58 Yorum Yapılmış

Enes Taha Ersen/Gezelim.com

Dünya Koronavirüs salgını ile baş edebilmek adına sınırlarını kapatıyor. Bu durum da turizmi olumsuz yönde etkiliyor. Özellikle turizm cenneti olarak bilinen İngiltere, İtalya ve Fransa'da rezervasyonlar bir bir iptal edilirken, Türkiye, Avrupa'nın aksine güvenli ve sağlıklı bir yer olarak görülüyor.

 

Türkiye'nin salgına karşı aldığı önlemler, Türkiye'yi turistler açısından "güvenle tatil yapılabilecek yer" olarak görülmesini sağlarken tesislerin hijyeni ve henüz hastalığın ülke sınırları içerisinde görülmemiş oluşu, turistlerin gönül rahatlığıyla tatil yapmasına olanak sağlıyor

Konunun uzmanlarından Kültür ve Turizm eski bakanları Bülent Akarcalı, Bahattin Yücel ile turizm sektörünün önemli platformlarından Uzakrota'nın Genel Müdürü Gökhan Erdoğan Haber7.com'a konuştu

KORONAVİRÜS'E KARŞI ÖNLEM

Eski hükümetler döneminde Sağlık Bakanı ile Kültür ve Turizm Bakanı olarak görev yapan Bülent Akarcalı Türkiye'nin hem Turizmdeki geleceği hem de Koronavirüs ile ilgili yürüttüğü kapsamlı önleyici faaliyetler üzerine Haber7.com'a değerlendirmelerde bulundu.

Ülkemizde hastalığın görülmemesinde, salgınlara karşı alınan önlemlerönemli bir etken olduğunu belirten Akarcalı, Sağlık Bakanlığı'nın koordineli çalışmalarının da büyük bir başarı olduğunu ifade etti.

SALGINA KARŞI KORUMA

"Türkiye koronavirüs ile mücadelede, daha gelişmiş ve organize olduğunu sandığımız ülkelere kıyasla bu salgından kendisini koruyabilmiş ender ülkelerin başında geliyor." diyen Akarcalı bunun ciddi bir başarı olduğuna dikkat çekti.

Bakanlığın, üyeleri bilim insanlarıyla akademisyenlerden oluşan komisyonlar ile çalışarak önlemeye yönelik faaliyetlerine dikkat çekerken, turizm sektörünün de olumsuz yönde etkilenmemesi adına, özellikle yabancı turiste güven verecek yeni tip hijyen çalışmalarına da dikkat çekti.

"BAŞARI KÜÇÜMSENMEMELİ"

"Türkiye güvenli bir bölge. bu ciddi bir başarı. herhangi bir ülke Fransa gibi bir ülke başarmış olsa bunun yanına bile yaklaşılmazdı. Biz başarılarımızı biraz küçümsüyoruz. Bu başarıyı daha ileriye götürmek için turistlerin Türkiye'yi güvenli bir bölge olarak görmesinin sağlanması gerekiyor. Bu noktada başta THY olmak üzere tüm havalimanı ve uçaklarımızın her türlü tıbbi tedbirlerin alınarak salgın ve bulaşma ihtimallerinin bulunmadığını gösterecek önlemlerin alınması yeterli olacaktır. Turizme yönelik olası düşüş ihtimali üzerine batıdaki acenteler ve seyahat firmaları ile görüşüp birlikte çalışmalar yapılmalı. Gerekirse acenteler Türkiye'ye çağrılmadı."

ÖNLEMLER BAŞARILI VE YETERLİ

Eski bakan Türkiye'nin aldığı önlemlerin diğer ülkelere nazaran panik havası oluşturmayacak şekilde organize edilişine de dikkat çekti. Türkiye'nin bu anlamda hem psikolojik olarak hem de sağlık açısından en güven veren yerlerin başında geldiğini belirten Akarcalı, yürütülen çalışmaların başarılı ve yeterli olduğunu ifade etti.

"TÜRKİYE'NİN SİCİLİ TEMİZ"

Türkiye'nin yürüttüğü sağlam stratejiler ile Koronavirüs'ün önlenmesi konusuna bir diğer değerlendirme de eski Kültür ve Turizm Bakanı Bahattin Yücel'den geldi. Türkiye'nin turist portföyü ve geleceğine yönelik Haber7.com'a değerlendirmelerde bulunan Bakan Yücel, Türkiye'yi bu konuda başarılı bulduğunu ifade etti, Türkiye'yi "sicili temiz" olarak nitelendirdi.

Havalar ısınınca salgının azalacağını, etkisinin düşeceğini belirten eski Kültür ve Turizm Bakanı, tesislere kurulacak olan dezenfekte sıvıları ve maskeler ile olanı bir hastalıktan korunabileceğine dikkat çekti.

 GÜVENLİ DESTİNASYON

Roma, Paris, Londra gibi Avrupa'nın büyük şehirlerinde meydana gelen salgın haberleri, İngiliz Daily Express gazetesinin manşetlerine de yansımıştı. Batı'da yaşanan Koronavirüs vakalarındaki artış konusunda Avrupa'ya seyahat edilmemesi uyarıları yapılırken, haberde Türkiye'nin salgın durumundaki en güvenli tatil destinasyonlarından biri olduğu açıklanmıştı.

Yücel "Bu konuda insanlar bilgilendirilebilir, yerel yönetimlerle iş birliği yaparak belli merkezlerde bu konuda maskeler, dezenfektasyon aletleri konabilir, bunlar pahalı şeyler değil. Bu bir maliyet getirecektir hem merkezi yönetim hem yerel yönetimlere ama buna da katlanmak zorundayız sonuçta bizim çıkarttığımız bir şey değil bu." ifadelerini kullandı.

"BU YIL TÜRKİYE'NİN YILI OLACAK"

Türkiye'nin bu alandaki durumuna ilişkin bir diğer değerlendirme de Uzakrota Genel Müdürü Gökhan Erdoğan'dan geldi. Erdoğan, alınan önlemler ile ülkemizde vaka görülmemesine dikkat çekti.

"Ülkemizin aldığı sıkı tedbirler ile şuan için çok şanslıyız ki ülkemizde herhangi bir vakaya ve ölüme rastlamadık" diyen Erdoğan "Ülkemizde yaz döneminde vaka görülmemesi, bir anda Türkiye'yi turistlerin odak noktasına çevirebileceğini düşünüyorum." dedi. Erdoğan, Yunanistan ve İtalya gibi pazarları besleyen Balkan, Avrupa ve Kuzey ülkelerinin bir anda rotayı ülkemize çevirmesini beklediğini ifade etti.

 Türkiye'yi bu yıl turizmde başarılı bir dönemin beklediğini söyleyen Uzakrota'nın yöneticisi "Dev kruvaziyer şirketlerinin rotası da Türkiye'ye dönmüşken bu yılın Türkiye'nin yılı olacağını belirtebilirim, endişeye gerek yok." dedi.

İÇ PAZARDA ARTIŞ BEKLENTİSİ

Yaz aylarında turist sayısının artmasını beklediğini belirten Erdoğan, bunun yanı sıra iç pazarda da büyük bir artışın oluşabileceğine değindi:

"İç turizmin de bu yıl hiç olmadığı kadar artacağı düşüncesindeyim. Riskli olan yurtdışı pazarları yerine daha güvenli olan iç pazara dönüşler olası görülmekte."

REZERVASYONLAR ARTIYOR

Türkiye'nin bu noktada bulunması özellikle turizm sektörüne canlılık katıyor. Kış turizminde Avrupa ülkeleri Koronavirüs nedeniyle rezervasyon iptalleriyle karşı karşıya kalırken, bu durum Türkiye açısından oldukça farklı bir noktada seyir gösterdi.

Uludağ, Kartalkaya, Erciyes gibi Türkiye'nin önde gelen tesisleri pek çok uluslararası mevsimlik misafir ağırladı. Bunun yanı sıra henüz başlayan bahar tatili de kış mevsiminin ardından olumlu geçiyor. Rezervasyon iptallerinin minimum düzeyde olduğu tesisler, doluluk oranı açısından verimli bir dönem içerisinde. 

Yabancı turistin ilgisinin kesilmediği Türkiye için özellikle uluslararası alandaki algı oldukça önemli.

 

 

YORUMLAR 58
  • mert 4 yıl önce Şikayet Et
    göreceksiniz KORONAVİRÜSLÜ AB li hastalari Türkiyeye gelen her ucaga birer birer gönderip hem algi oparesyonu hemde ülkemizde bu KORONAVİRÜSÜn yayilmasini haince yapmak icin her yolu denerler
    Cevapla
  • Ayhan 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu kadar sacma ve bir okadarda tehlikeli duruma nasil olurda çok turist gelecek diye sevinilebiliyor anlamiyorum.çok turist çok paradan ziyada daha çok hastalik riski demektir.gelecek olan yuzbinlerce turistin hepsidemi sağlikli olacak.yok boyle birsey.
    Cevapla
  • İleri goruslu 4 yıl önce Şikayet Et
    Para icin dinimizi imanimizi serefimizi herseyimizi sattik ne millet olduk biz boyle....!!??
    Cevapla
  • Mnnn 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu turizmciler yüzünden sağlık kalmayacak bi doymadılar.Oteller dolacak diye ülkeyi tehlikeye atıyorlar
    Cevapla
  • TuncTunc 4 yıl önce Şikayet Et
    Bunuda yazin..Türkiyeye para aktikca ülkede her$ey pahalaniyor ve ahlaksizlik turistleri kandirma tokatlamada cogaliyor..Türkiye 10 milyon turist ile SINITRLANDIRILMALI..Ve Almanlarada vize gelmeli.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle