Koronavirüs uçakları boşalttı, bilet fiyatları düştü

Çin'in Wuhan şehrinde başlayarak tüm dünyaya yayılan koronavirüs (Covid-19), binlerce kişinin ölümüne neden oldu. Türkiye'de de ilk vakaların görülmeye başladığı şu günlerde seyahat ve etkinlik planları ertelenirken virüs nedeniyle uçaklar boş kaldı. Hava yolu firmaları ise çareyi uçak bileti fiyatlarını düşürmekte aramaya başladı.

GİRİŞ 13.03.2020 14:04 GÜNCELLEME 13.03.2020 14:04 KAYNAK HABER7
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Çin'in Wuhan şehrinde başlayarak başta İtalya, İran olmak üzere tüm dünyada binlerce kişinin ölümüne neden olan koronavirüs (Covid-19), milyonlarca insanın da evlere hapsolmasına sebep oldu. Her geçen gün hayatını kaybedenlerin sayısı artarken seyahat etmek isteyenler için güvenli ülke alternatifleri de azalmaya başladı.

 

 

Koronovirüs, insanların toplu olarak yaptığı tüm etkinlik ve aktivitelerin iptal olmasına neden olmasının yanı sıra havacılık sektörünü de olumsuz olarak etkilemeye devam ediyor. Türkiye de dahil olmak üzere ülkelerin ilk olarak Çin'e olan uçuşlarını durdurmalarının ardından iptaller İtalya, İran ve Güney Kore ile devam etti. 

 

 

HAVAYOLU ŞİRKETLERİ YOLCU KAYBEDİYOR

Özellikle Asya ülkelerine olan uçuşlarda uçakların boş kalması, havayolu firmalarında büyük zararlara sebebiyet verirken Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), salgının neden olduğu yolcu kaybıyla havayolu şirketlerinin 2020 yılında 63 ila 113 milyar dolar arasında zarar edeceğini tahmin ediyor. Bu durumda yaşanacak senaryo ise şöyle:

BİLET FİYATLARI DÜŞTÜ

Çin, İtalya, İran, Güney Kore'ye uçuşların durdurulmasının ardından bu ülkelere yakınlıkları sebebiyle pek çok Asya ve Avrupa ülkesine de seyahat etme endişeleri yaşanıyor. İnsanların toplu aktivitelere katılmaktan kaçındığı şu günlerde havayolu şirketleri de uçakları doldurma endişeleri içerisindeler. Singapur Havayolları ve SilkAir Havayolları gibi firmalar, talep azlığı sebebiyle sefer sayılarını azaltacağını açıklarken China Pacific, China Southern, China Eastern, Cathay Pacific ve birçok Asya havayolu şirketi, Seul, Bankok, Tokyo ve Pekin'e daha düşük fiyatlı uçak bileti satmaya başladı.

Yalnızca yurtdışına uçuşlarda değil virüsün en yaygın olduğu ülkeler, vatandaşlarının ülke dışına çıkması yerine yurtiçine yoğunlaşması için iç hat uçuşlarında koltuk sayılarını artırarak bilet fiyatlarında düşüşe gitti. Çin'in Spring Havayolları, Juneyao Havayolu  firmaları, ülke içerisine uçuşlarda biletleri 4 ile 14 dolar arasında satışa sunmaya başladı.

ABD ve Avrupa ülkeleri de dış hatlar biletlerinin ucuzlamasına rağmen koronavirüs endişesiyle iç hatlara yöneldi. Yaz aylarında da bu düşük fiyatların devam etmesi öngörülüyor. 

Koronavirüs, uçak bileti fiyatlarını cazip hale getirirken beraberinde getirdiği risklerle insanların seyahatten uzak durmasına neden oluyor. Özellikle yurtdışına seyahat etmenin, virüsün yayılması bakımından tehlikeli olduğunu vurgulayan uzmanlar da bir süre daha tatil planlarının yurtiçinde yapılmasını öneriyor.

Dünyaca ünlü seyahat rezervasyon sitesi Hopper'ın derlediği verilere göre 4 ile 7 Mart tarihleri arasında uçak bilet fiyatları %14 düştü.

TÜRKİYE HALA GÜVENLİ SEYAHAT ROTASI

İngiliz gazetesi Daily Express, koronavirüs tehdidine karşı en güvenli ülkeler listesinde Türkiye'ye de yer vermişti. Türkiye'de henüz 2 vakanın görülmesine rağmen Sağlık Bakanlığı'nın yürüttüğü başarılı kriz yönetimi sayesinde Türkiye hala güvenli ülkeler arasında ilk sıralarda geliyor. Bu nedenle Türk vatandaşları da yurtdışı seyahatleri yerine yaz tatilleri için ülke içerisinde planlar yapmaya başladı. Bu bağlamda Türk Hava Yolları'nın alt markası AnadoluJet, yolcularına iç hatlarda gerçekleştirecekleri uçuşlarda %40 indirimli bilet alma imkanı sağladı.

Türkiye'de turizm sezonun nisan ayına ertelenmesine karar verilirken Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, "15 Nisan hassas tarih. Turizm talebi nisan sonuna ertelenecek. Turizm hareketliliğini cezbettirmek yerine geçen seneye kıyasla daha az turistin gelmesini sağlamak daha iyi. Bunu Otelciler Birlikleriyle de konuştuk sezon başlangıcını mart sonu değil nisan sonu planlamalarını öneriyoruz. Önemli olan mart-nisan ayında bir sayı yakalamak değil, sonrasında virüsün riskinin azalmaya başladığı dönemlerde bir sayı yakalamak, Türkiye açısından çok çok önemli. Otel Birlikleri de özellikle zincir oteller ve aynı bölgede 2 - 3 tane oteli olanlar bir tanesini açacak yani biz arzı nisan sonuna ertelemiş olacağız." dedi.

VİRÜS NEDENİYLE HAVA YOLLARI DAHA TOLERANSLI

Koronavirüsün iptallere sebep olduğu planların başında seyahatler geliyor. Virüsün henüz ortaya çıkmadığı zamanlarda yapılan planlar, endişeler nedeniyle ertelenmeye dolayısıyla alınan uçuş biletleri değişikliğe uğramak zorunda kaldı. Pegasus Hava Yolu, korona virüsü nedeniyle yapılacak bilet değişikleri için ayrıcalıklar sunmaya başladı.

Pegasus'un internet sitesinde yayınladığı bildiri şöyle:

THY VE PEGASUS HİJYEN KONUSUNA DİKKAT EDİYOR

Türk Hava Yolları ve Pegasus, diğer hava yollarından farklı olarak indirimli uçak bileti yerine sosyal medya hesaplarından uçaklarının dezenfekte edilme anlarını paylaştı. Yolcularının hijyene verdikleri öneme güvenmesini sağlayarak seyahat etmelerini teşvik eden firmalar, misafirlerinin ve çalışanlarının güvenliği ile sağlının her zaman öncelikli olduğunu belirttiler.

Türk Hava Yolları, Instagram üzerinden bir video yayınlarken Pegasus Hava Yolları, sayfasında Genel Müdür Mehmet Nane'nin yazısına yer verdi. Yazıda " Uçaklarımızı sıklığı artırılmış şekilde ve uluslararası standartlarda, uçak üreticilerinin talimatlarına uygun olarak dezenfeksiyon işlemine tabii tutuyoruz. Kemer baş üstü dolabı, katlanır masa gibi temasın sık olduğu yüzeyleri titizlikle dezenfekte ediyoruz." ifadelerine yer verildi.

 

 

 

YORUMLAR 10
  • Ferit Karaköse 4 yıl önce Şikayet Et
    Online bilet sitelerinden birçoğu yoğunluğu kaldıramıyor. Biletall'dan alabildim sadece ben. Bi sorun çıkmadı çok şükür.
    Cevapla
  • Bursalı 4 yıl önce Şikayet Et
    Virüs yüzünden eviatiarımızı eve getirmek istedik 200 tl bilet 1000 tl yi geçti bir saatte. Nerde insaf
    Cevapla
  • Birdost 4 yıl önce Şikayet Et
    THY dahil tüm hava yolları " en cok nasıl kazanırız " in peşinde. Kargo fiyatları 4 kat artmış. Fiyatları hala yaz sezonu çok iyi geçecek miş gibi ayarlamislar , çok pahalı . THY dahil hicbiri kötü gün dostu değil; Fırsatçı kuruluşlar . Kar edicilik değil, firsatcilik yapıyorlar. Koltuklar boş gidiyor, klasinizda yer yok deyip yeni bilet satıyorlar ! Ayrıca hava limanı büyüdü ama THY nin hizmetleri küçüldü !
    Cevapla
  • mehmet 4 yıl önce Şikayet Et
    4 ile 7 mart mı? iyiymiş geçmişe gidip bilet alayım o zaman.
    Cevapla
  • sahin 4 yıl önce Şikayet Et
    THY insallah Frankfurt Gaziantep direkt sefer düzenler
    Cevapla
  • Ahmet 4 yıl önce Şikayet Et
    Antepte kaç tane frankurtlu var 5 mi 10 mu
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle