Doğu Avrupa'nın en havalı kenti Belgrad: Türklerin en sevdiği rota

Sırbistan'ın en çok turist ağırlayan şehirlerinden Belgrad, CNN Travel tarafından Doğu Avrupa'nın en havalı kenti seçildi. Tarih boyunca önemli bir konuma sahip olan Belgrad, aynı zamanda Doğu Avrupa'nın en çok turist ağırlayan cazibe merkezlerinden birisi. Üstelik Belgrad'ı en çok Türkler ziyaret ediyor.

Doğu Avrupa'nın en havalı kenti Belgrad: Türklerin en sevdiği rota
Doğu Avrupa'nın en havalı kenti Belgrad: Türklerin en sevdiği rota
GİRİŞ 24.03.2020 17:22 GÜNCELLEME 24.03.2020 17:22 KAYNAK CNN TRAVEL, HABER7

Tuna ve Sava nehirlerinin kesiştiği noktada bulunan Belgrad, tarih boyunca büyük öneme sahip bir kentti. Romalıların ileri karakolu görevini üstlenen Belgrad, Sırpların başkenti, Osmanlıların ise Avrupa seferlerinin önemli durağıydı. 90'lı yıllarda yaşadığı yıkımın ardından Belgrad, CNN Travel'ın nitelemesiyle Doğu Avrupa'nın en havalı başkenti olarak karşımıza çıkıyor. Üstelik Belgrad, en çok da Türk turistleri ağırlıyor.

Terazija ve Knez Mihailova gibi turistik ve yoğun bölgeleriyle ünlü kent CNN Travel tarafından Doğu Avrupa'nın en havalı kenti olarak seçildi. 

Belgrad, Tuna ve Sava nehirlerinin kesiştiği yerde kurulmuş bir kenttir. Tarihçesi Roma dönemine kadar giden kentte 6. yüzyıldan itibaren kalıcı yerleşim izlerine rastlanmaktadır.

Romalıların 2. yüzyıldan itibaren yönetiminde olan Belgrad, öncesinde uzun yıllar Keltlerin yaşadığı bir yerdi. Kavimler Göçü sonrası Hun ve Bulgar akınlarına uğrayan Belgrad'a, 5. yüzyıldan itibaren Slavlar yerleşmeye başlar. Doğu Roma (Bizans) ile Batı arasındaki sınır konumunda bulunan Belgrad, düzlük bir arazide bulunması nedeniyle sürekli olarak akınlara uğradı.

Sırp Krallığı'nın merkezi haline gelen Belgrad, Ortaçağ boyunca stratejik önemini korudu. 1521'de Osmanlı hakimiyetine giren Belgrad, imparatorluğu'nun batı seferlerinin başlangıç noktası olma özelliğini taşıyordu. Kanuni Sultan Süleyman Macaristan ve Viyana seferlerine çıkmadan önce burada konaklamıştı.

Yüzyıllarca Osmanlı hakimiyetinde kalan Belgrad'ta bu dönemde çok sayıda Osmanlı-Türk yapısı inşa edilmişti. Ancak Osmanlı-Avusturya savaşları sonrası el değiştiren kentte, Osmanlı'ya ait eserler yok olmaya yüz tuttu. Birçoğu bilinçli bir şekilde yıkılan yapıların yanı sıra bakımsızlıktan eserlerden günümüze kadar gelmeye başaranlar da var. Bunlardan biri günümüzde de Türkçe ismiyle anılan Kalemegdan (Kale Meydanı). Bir diğeriyse Belgrad'ın merkezinde bulunan 1575'te inşa edilen Bayraklı Camii'dir.

Kentin ikiye bölünmesi Avusturya-Macaristan İmparatorluğu ve 19. yüzyılda Osmanlı'dan ayrılıp bağımsız bir krallık haline gelen Sırbistan'ı Tuna nehri ayırmaktaydı. Kent bu nedenle uzun yıllar ikiye ayrılmış durumdaydı. Birinci Dünya Savaşı sonrası kurulan Yugoslav Krallığı'nın başkenti olan kent, İkinci Dünya Savaşı sırasında Alman bombardımanına uğradı. Savaş sonrası kurulan Yugoslavya'nın başkenti olan Belgrad, ülkenin dağılması sonrasında da Sırbistan'ın başkenti oldu.

Resmi para birimi Dinar olan Sırbistan ile Türkiye arasında bir saatlik bir fark bulunmakta. Mutfağında pek çok benzerlikle karşılaşabileceğiniz Belgrad'ta konaklayabileceğiniz beş yıldızlı otellerin yanı sıra pansiyonlar da mevcut. Kent içi ulaşım ağırlıklı olarak tramvay ve otobüslerle sağlanmakta.

Sırbistan'ın başkenti Belgrad'a haftanın her günü İstanbul'dan uçak seferleri düzenlenmekte. Yaklaşık bir buçuk saatlik bir yolculukla Belgrad'taki Nikola Tesla Havaalanı'na iniş yapılıyor. Buradan da otobüs ve taksilerle kent merkezine ulaşmak mümkün.

Belgrad'a gelen turistlerin mutlaka görmesi gereken yerler şöyle sıralanabilir. Son dönemde Türkiye'den önemli sayıda turisti ağırlamaya başlayan kent, Tuna ve Sava nehirlerinin kesiştiği platoda kurulu. Belgrad'ı en iyi izleyebileceğiniz noktalardan birisi ünlü Kalemegdan. Osmanlı döneminde kenti savunma amacıyla kullanılan Kalemegdan günümüzde bir açık hava müzesidir. Genellikle düzlük olan kente hakim bir tepede bulunan Kalemegdan'dan aşağıya doğru inildiğinde kentin en canlı yerlerinden biri olan Knez Mihailova caddesi karşınıza çıkar.

Belgrad'ta Türkçe isme sahip bir diğer yer olan Terazija, kentin en canlı noktalarından biri. Alışveriş, eğlence ve kültür sanat faaliyetlerinin birçoğu bu bölge ve etrafında gerçekleşmekte. Aynı zamanda kentin simgesi durumundaki kale de günümüzde de Kalemegdan olarak anılmakta.

Sırbistan'da gezilecek diğer şehirleri de merak ediyorsanız buradan Sırbistan gezi rehberimizi okuyabilirsiniz...

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL