Lefkoşa'da gezilecek yerler: Görmeye değer 7 yer

Lefkoşa'da gezilecek yerler Kıbrıs'ın en güzel gezi noktalarından oluşuyor. Başkent olan şehirde gezi noktaları öyle güzel gözler önüne seriliyor ki her yaz ve çok soğuk olmayan kış günlerinde Lefkoşa sizi yine kendine çağıracak diyebiliriz. Büyük ölçüde doğa ve tarihi gezi noktalarını ziyaret edeceğiniz gezinizde mutlaka uğramanız gereken yerleri derledik. işte Lefkoşa'da gezilecek yerler içinde en güzel adresler.

Lefkoşa'da gezilecek yerler: Görmeye değer 7 yer
Lefkoşa'da gezilecek yerler: Görmeye değer 7 yer
GİRİŞ 09.06.2020 13:03 GÜNCELLEME 09.06.2020 13:03

Yavru Vatanımız Kıbrıs'ta başkent olarak inci gibi parlayan bir şehir Lefkoşa. Tarih ve doğal güzellikleri içinde barındırıyor ve yüzyıllardır yaşattığı tarihi günümüze kadar getirdiği gibi bundan sonra da yaşatacak gibi görünüyor. Lefkoşa'da gezilecek yerler Girne kadar çok olmasa da görmeye değer birçok gezi adresi bulunuyor başkentte. Kıbrıs halkının güler yüz ve samimiyetle karşıladığı gezinizde Lefkoşa'ya dair tüm detayları kaçırmadan önceden haberdar olmak için yazımızın içeriğine iyice göz atın. Lefkoşa Uzun Yol Caddesi meşhur manzarasıyla, Lefkoşa surları tüm tarihi detaylarıyla, Lefkoşa’da alışveriş yapmak, Lefkoşa’nın neyi meşhur tüm bilgiler haberimizde.  

 

 

LEFKOŞA’DA GEZİLECEK YERLER 

Lefkoşa’da gezilecek yerler tarihi dokusunun yanı sıra yukarıda bahsettiğimiz gibi doğal güzelliklerden de oluşuyor. Herkesi kendine hayran bırakan doğal güzellikler içinde mutlaka görmeniz gereken 7 ayrı noktayı sizler için sıraladık.  

 

 

1-Barbarlık Müzesi  

Adada katliam yapılan 1960’lı yılları konu alan bir müze burası. Türklere uygulanan soykırım burada tüm acı hatıralarla yaşatılıyor. Unutulmaması ve her daim hatırlanması için. Binbaşı Nihat’ın evde olmadığı bir gece şimdi Barbarlık Müzesi’nin bulunduğu bu evde Binbaşı’nın ailesi canice katledildi. Ev içi hiç dokunulmadan müzeye çevrildi. Müzede masum ailenin kanlarını ve saldırıya dair tüm detayları görebilirsiniz.  

2-Aziz Nikolas Kilisesi  

Yan yana inşa edilmiş iki Katolik kilisesinin kumaş satılan bir pazar yeri olduğu biliniyor. Kumaşçı esnafın pazar yeri olarak kullanılıyordu burası. Bedestenin en önemli özelliği kuzey kısmında yer alan kapının Kıbrıs’ta yer alan Selimiye Camii’nin büyük mermerli, kemerli girişinin küçük ölçekli bir kopyası olması.   

3-Kıbrıs Selimiye Camii (St. Sophia Kilisesi) 

Gotik mimariye sahip bu devasa tarihi yapı kilise olarak inşa edilmiş Kıbrıs’ın Osmanlı İmparatorluğu tarafından fethedilmesiyle camiye çevrilmiş. Bu yüzden içerisinde çok eski dönemlere ait izler taşıdığı gibi aynı zamanda Osmanlı süsleme kültürünü de yansıtıyor sizlere. Cami olarak hizmet veren bu tarihi yapı mimarisi ile dünyada gösterilen gotik eserlerden biri. Kıbrıs Selimiye Camii haberimizden detaylı bilgiye erişebilir bu muazzam eserin videosunu da izleyebilirsiniz.   

4-Arap Ahmet Paşa Camii 

1845 yılında Lüzinyanlar döneminden kalan kilisenin temelleri üzerine inşa edilmiş tarihi yapı şimdi cami olarak hizmet veriyor. Adını da bu semtten almış. Arap Ahmet Semtinde bulunuyor. Caminin iç kısmında Venedik ve Lüzinyan döneminden kalan mermerler bulunmaktadır. Söylentilere göre caminin zemininde 14. Yüzyıla ait mezar taşlarının olduğu da biliniyor. 

5-Girne Kapısı 

 

Lefkoşa’ya girişi sağlayan üç kapıdan biri burasıdır. 1567 yılında Venedikler tarafından yapılan bu tarihi kapı şehri saran surların şehre açılan kapısıdır. Venedikli mühendis Proveditore Francesco tarafından tasarlanmış.  

 

6-Büyük Han  

Selimiye Camii’nin birkaç sokak batısında bulunan bu yer Kıbrıs’ın fethinden sonra inşa edilmiş. Muzaffer Paşa 1570 yılında fetihten sonra 1572 yılında bu hanın yapımı için emir vermiş ve çalışmalar başlatılmış. 68 oda ve 10 dükkân bulunan Büyük Han Anadolu’daki hanları andıran bir mimariye sahiptir.  

7- Venedik Sütunu 

Granitten yapılan Venedik sütunu 6 metre uzunluğunda.Önceden Gazimağusa’da Salamis Antik Kenti’nde bulunuyormuş ve buraya taşınmış. Venedikler 15. Yüzyılda burayı işgal etmesinin sembolü olarak antik şehirde yer alan sütunu buraya taşımışlar.  

LEFKOŞA SURLARI 

Lefkoşa sırları da Venedikler tarafından Osmanlı’ya karşı şehri savunmak için yapılan tarihi yapılar. Eski surlar şehri korumak için yeterli olmayacağını düşünerek bu devasa surları inşa etmişler. Yine de Osmanlı 1570 yılında Kıbrıs’ı büyük bir zaferle fethederek buraya da kültürünü ve İslam'ı getirmeyi başarmış. 1567 yılında yapımına başlanan bu surlar daire şeklinde yapılmış ve 11 burcu, 3 kapısı olacak şekilde tasarlanmış.  

LEFKOŞA UZUN YOL CADDESİ 

Lefkoşa Uzun Yol caddesi diğer bir adı ile Ledra Caddesi Lefkoşa’da yer alan en işlek caddelerden biri. Ana caddelerden biri olan bu yerde Kuzey ve Güney Lefkoşa birbirine bağlanır. Dünya üzerinde ikiye bölünen tek başkent olma özelliğini burada görüyoruz Lefkoşa’nın. Şehrin ana alışveriş noktası burası.  

LEFKOŞA HANGİ ÜLKENİN BAŞKENTİDİR? 

Lefkoşa Kıbrıs’ın başkenti olarak Akdeniz’de yerini almıştır. Dünya üzerinde ikiye bölünen ilk başkentidir. Güney ve Kuzey Kıbrıs’ın başkenti olma özelliğini elinde bulunduruyor bu kadim şehir. Tarihi çok eskilere ve acılı yıllara dayanıyor. Tam Akdeniz’in ortasında bir ada olarak bulunduğu için Kıbrıs birçok medeniyetin saldırısına uğramış ve birçok medeniyetin de sığınma noktası olmuştur.  

LEFKOŞA NÜFUSU 

Lefkoşa'nın son verilere göre nüfusu 61 bin 378 olarak belirlenmiş. 2011 yılında yapılan bu sayımlardan sonra güncelleme yapılmamış. Ancak bilgilere göre en az 61 bin nüfusa sahip diyebiliriz Lefkoşa için.  

LEFKOŞA’DA ALIŞVERİŞ 

Lefkoşa’da alışveriş yapılacak birbirinden farklı mekanlar bulunuyor. Bunun için birinci olarak yukarıda sıraladığımız Uzun Yol Caddesi olduğu gibi Bedesten ve Belediye Pazarı da alışveriş yapılacak diğer yerler olarak karşımıza çıkıyor. Yöresel birçok ürünü bu yerlerde bulabilirsiniz. Lefkoşa’da alışveriş yapmak için Kıbrıs'tan alınacak hediyelik eşyalar, alışveriş yapılacak yerler haberimizi detaylı olarak okuyabilirsiniz.  

LEFKOŞA HARİTA  

Lefkoşa haritada tam Akdeniz’in ortasında duruyor. Türkiye’ye göre daha güneyde yer alan bu ada konum olarak da önemli bir yere sahip.  

LEFKOŞA'NIN NEYİ MEŞHUR? 

Lefkoşa’da meşhur olan birçok yöresel ürün var. Daha çok sebze meyve gibi, narenciyeler gibi ürünleri ile meşhur olan kentimizde nar, mandalina, portakal gibi ürünleri bulabilirsiniz. En saf ve doğal halini bulabileceğiniz bu ürünler kokusuyla tadıyla başka hiçbir yerde rastlanmayacak kadar güzeldir. Ayrıca magnetler ve el işlemeleri de Lefkoşa’da meşhur olan diğer ürünler diyebiliriz.  

LEFKOŞA GİRNE ARASI KAÇ KİLOMETRE? 

Kıbrıs’a seyahat edecek olan herkes kadim adanın her köşesini keşfetmek istiyor. Lefkoşa Girne arası kaç kilometre araması yapan herkes özel araç ile ya da diğer vasıtalarla iki şehir arasında gezinti yapmak istiyor. Bu ada en güzel böyle keşfedilir. Lefkoşa ile Girne arası 51 kilometre, 54 dakikalık mesafe bulunuyor. Uçak ile ulaşım sağlamak isterseniz 32 dakikada ulaşabilirsiniz.  

LEFKOŞA ÜNİVERSİTELER VE YÜKSEK OKULLAR 

Lefkoşa’da üniversiteler ve yüksek okullar son zamanlarda en çok tercih edilen yerler olmaya başladı. Öğrenciler için hem daha iyi İngilizce öğrenmek adına hem de puanlamaların daha iyi olması sebebi ile bazı bölümlerde Lefkoşa üniversiteleri tercih edilebiliyor. Başlıca üniversiteler ve yüksek okullar şöyle; 

Anadolu Üniversitesi Lefkoşa Kampüsü  

Yakın doğu üniversitesi tıp fakültesi 

Yakın doğu üniversitesi  

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi  

Rauf Denktaş Üniversitesi  

Akdeniz Karpaz Üniversitesi  

Dünyayı Geziyorum resmi sosyal medya hesapları 

Youtube: esirgenc

Twitter ve İnstagram: @dunyayigeziyor

Facebook: dunyayigeziyorum

Bu da ilginizi çekebilir; Girne'de gezilecek yerler: Liman şehrinde görmeye değer 11 yer

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL