Vietnam bağımsızlık lideri: Ho Şi Min'in anıt mezarı

Vietnam halkının tarihteki kurtuluşuna önderlik eden kişi Ho Şi Min. Bu yüzden kentte adına bir anıt mezar bulunuyor. Vietnam halkının çok önem verdiği bu liderin anıt mezarını ziyaret etmek isteyenler uzun kuyruklar oluşturuyor. içeride ise kesinlikle kayıt cihazlarını açmak yasak. Ho Şi Min mezar anıtı bahçesinde ise birbirinden güzel detaylar ile beraber Ho Şi Min'in kullandığı eşyalar da var.

Vietnam bağımsızlık lideri: Ho Şi Min'in anıt mezarı
Vietnam bağımsızlık lideri: Ho Şi Min'in anıt mezarı
GİRİŞ 02.03.2020 17:27 GÜNCELLEME 02.03.2020 17:27 KAYNAK HABER7

Vietnam halkı için çok önemli birisi olan Ho Şi Min'in hem anıt mezarı hem de meydanı bulunuyor. Anıt mezarın bahçesinde ise sıra çok uzun. Sadece turistler değil yerli halk da anıt mezarı sık sık ziyaret ediyor. Ho Şi Min bağımsızlığın önderi olan kişi olduğundan halk için çok önemli ve büyük saygı duyuluyor. Anıt mezarın içerisine girerken kamera gibi araçları kapatmak gerekiyor. Ayrıca içeride gülmek, konuşma da kesinlikle yasak. Bu yüzden Ho Şi Min mezar anıtını ziyaret ederseniz hususlara dikkat etmeniz de gerekiyor.  

Ho Şi Min mezar anıtının bahçesinde ise yemyeşil bir tabiat bulunduğu gibi aynı zamanda da Ho Şi Min'in kullandığı eşyalar da müze de sergileniyor. Turistler tüm müzeleri gezebilir ve burada yer alan araçları da inceleyebilirler. Ayrıca bahçede tapınak da bulunuyor. Ho şi Min Komünist olmasına rağmen ona minnetlerini göstermek için buraya bir Budist tapınağı inşa edilmiş ve bu tapınakta da bir sürü hediye var. Halk inançları gereği bu tapınağa da hediyeler getirerek minnetlerini göstermişler.  

Vietnam'da her yerde mutlaka Ho Şi Min anıtına rastlıyorsunuz. Her yer onun anıtları ve onun adının geçtiği meydanlar, caddelerle dolu. Bu yüzden onun adını görmeden duymadan gezmeniz imkânsız.  Vietnamlıların lideri olan bu kişi çok değişik yerlerde farklı görevlerde yer aldığı için birbirinden farklı isimler almış.  Nguyen SinhCung... Nguyen Tat Thanh... Nguyen AiQuoc... Uncle Ho ve nihayet Ho Chi Minh. Son ismini ise her yere yazdırmış. Ancak Vietnam'ın bağımsızlığını kazandığını görememiş Ho Şi Min.  

1890 yılında Fransız sömürgeciliğine karşı duran bir ailede dünyaya gelmiş Ho Şi Min ve hayatı boyunca da bunu devam ettirmiş. 1911 yılında ana vatanından ayrılmak zorunda kalmış ve 1912-1917 yılları boyunca yaptığı deniz aşırı seferlerde Asyalı, Amerikalı, Afrikalı ve Avrupalı işçiler arasında yaşadı. 

HO Şİ MİN MEZAR ANITI  

Hanoi'de bulunan anıt herkesin mutlaka bir kez geldiği yerlerde. Tarihte çok acı çeken halk bağımsızlık için büyük uğraşlar vermiş. Türk halkının da bağımsızlığına düşkün olması sebebi ile iki millet arasında benzer bir yön olarak görülüyor. Ağır silahlar kullanılan Vietnam Savaşlarında büyük kayıplar vermiş ancak özgürlüklerine kavuşmuşlar. Bu yolda onlara önderlik eden Ho Şi Min'î de unutmamak adına bu anıt mezarını kentin merkezine dikilmişler. Upuzun uzayan kuyruk ana caddeye kadar gidiyor neredeyse. Bu sıra bittiğinde ise kocaman bir bahçe içinde Anıtkabir'e benzeyen bir anıt gösteriyor kendini. Ho Şi Min bağımsızlık kazanılmadan önce 1969 yılında vefat etmiş. Sıkı bir disiplin ve kuralları olan bir anıt burası. Kamera ve çekim yasak. Çıktıktan sonra bahçede çekim yapılabiliyor. Anıt içerisinde disiplin önemli konuşmak ve gülmek dahi yasak burada. Ancak bahçesinde istediğiniz gibi gezebilir ve etrafı keşfedebilirsiniz.  

Vietnam'ın bağımsızlık mücadelesini başlatan lider zaferle sonuçlanması için elinden geleni yapmış ve bugünde bu yüzden Vietnam'da çok önemli. İsim anlamı da zaten 'güneşi ışığa kavuşturan' anlamına geliyor.  

Anıt mezarının çevresinde yemyeşil doğayı gezebilirsiniz. Ho Şi Min'e ait eşyaları da görebilirsiniz. Eski arabalar ve bir dönem yaşadığı ev yine sergilenen müze içerisinde. Herkesin ilgisini çeken klasik arabalar oluyor. Evinde kullandığı eşyalar da herkesin görmek için yoğunluk oluşturduğu diğer detaylardan. Tropikal iklimin hâkim odluğu yerde bitkiler de kendi belli ediyor.  

Ho Şi Min Komünist olsa da bahçesinde tapınak bulunuyor. Budistlerin ibadet ettiği yer olan bu tapınakta halk hediyeler de sunarak ibadetlerini tamamlıyorlar. Bahçe içerisinde bir de göl bulunuyor. Anıt bahçesi ve çevresindeki tüm detaylar görülmeye değer.  

Dünyayı Geziyorum resmi sosyal medya hesapları  

Youtube: esirgenc 

Twitter ve İnstagram: @dunyayigeziyor 

Facebook: dunyayigeziyorum 

HO Şİ MİN MEDYANI 

Ho Şi Min'in adını Vietnam'da her yerde duyabilirsiniz demiştik. Burası da Hanoi'de yer alan bir meydan. Büyüklüğü ile dikkat çeken bu meydan tarihi binalarla da çevrili bir yer. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL