İznik çinileri ile bezeli Yeşil Camii'yi keşfedin

İznik'te gezilecek yerler içerisinde harika bir meydan bulunuyor. Meydan öncelerde külliye olarak kullanılsa da günümüzde birbirinden değerli tarihi eserin bulunduğu ve Nasrettin Hoca'nın dünyanın merkezi saydığı bir yer.

İznik çinileri ile bezeli Yeşil Camii'yi keşfedin
İznik çinileri ile bezeli Yeşil Camii'yi keşfedin
GİRİŞ 27.08.2021 10:01 GÜNCELLEME 27.08.2021 10:01 KAYNAK HABER7

Yeşil Camii İznik'te muhteşem bir tarihi detay olarak yer alıyor. İznik Surları'na yakın bir konumda bulunan bu güzide gezi adresi gören herkesi hayran bırakıyor. En büyük sebebi ise hiç şüphesiz 'Ateşte Açan Çiçekler' olarak adlandırılan İznik çinileri ile bezenmiş olması. Caminin adı da bu güzide kültürel el sanatından geliyor. Yeşil mavi çinilerin kullanıldığı caminin minaresi her yerden kendini gösteriyor. Muhteşem bir görünüme sahip ve el sanatının en güzel örneği. Herkesin mutlaka görmesi gereken güzide gezi adreslerimizden biri Yeşil Camii ve yanı başında bulunan Şeyh Kutbiddin Türbesi. Bize ecdadımızdan izler gösteren, tarihimizi en iyi yansıtan yerler İznik. Her adımında okuyacak, tanıyacak sayısız detay bulunuyor. 

 

 

İZNİK YEŞİL CAMİİ

İznik'in sayısız güzel tarihi hazinesinden biri de bu güzel çinilerle bezeli olan cami oluyor. Güzel bir meydanda yer alan cami güzelliği le gösteriyor kendini. Burası öncelerde bir külliye olarak kullanılmış. Yemekler dağıtılır ve dersler verilirmiş. Nasrettin Hoca'ya göre dünyanın merkezi sayılan bir nokta da burada yer alıyor. 

 

 

Ustaların el emeği ile yapmış olduğu Yeşil Camii ses ambiyansı ile öne çıkıyor. Candarlı Halil Paşa Hacı Musa'ya yaptırıyor bu güzel camiyi. 1378 yıllarında yapılıyor cami. 1920 yılına kadar en güzel hala ile gelen cami Yunan işgali sırasında yakılıp yıkılıyor. Maalesef cami çok büyük bir tahribata uğruyor. Daha sonra restorasyona uğradıktan sonra yeniden eski ihtişamına da kavuşuyor.

Minaresinde orijinal İznik çinileri bulunuyor. İsmini de çinilerden alıyor. ' Ateşte Açan Çiçekler' deniliyor İznik çinileri için. İznik merkezinde yer alan cami Candarlı'nın isteği üzerine Osmanlı'nın kültürünü ve ruhunu günümüze taşıyan güzide bir adres. 

ŞEYH KUTBİDDİN TÜRBESİ VE CAMİİ

Yeşil Camii'nin hemen yanında bulunuyor bu türbe ve cami. Yıldırım Beyazit zamanında hayatını sürdürmüş ve vefat etmiş. İslam adına güzel işler yapmış ve yürütmüş bir kişiye ait bu yüzden çok önemli bir isimdir. . Türbe ve camisi burada yer alıyor. Bu meydana kadar gelmişken türbeye de uğramamak olmaz. Muhammed Bin Muhammed bir çok öğrenci okutmuş ve çok güzel çalışmalara imza atmış bir alim. 1920 yılındaki Yunan işgalinde çok büyük zarar gören dini yapılardan biri de burası. Daha sonra büyük bir onarımdan geçerek güzel bir görünüme kavuşmuş. 

Dünyayı Geziyorum resmi sosyal medya hesapları 

Youtube: esirgenc

Twitter ve İnstagram: @dunyayigeziyor

Facebook: dunyayigeziyorum

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL