Bilecik Osmanlı Padişahları Tarih Şeridi

Yüzyıllar boyu dört kıtaya nam salan Osmanlı İmparatorluğu çok derin bir tarihi de sunuyor. Bu tarih Bilecik'te gözler önüne serilmiş. Osmanlı Padişahları Tarih Şeridi tarihte yolculuk yapmak isteyen herkesi misafir ediyor. Upuzun bir şerit olan bu yerde Ertuğrul Gazi'den son sultan Vahdettin' kadar bütün padişahlar burada yer alıyor. Gelin Bilecik'teki bu zaman yolculuğuna çıkılan şeridi yakından tanıyalım.

Bilecik Osmanlı Padişahları Tarih Şeridi
Bilecik Osmanlı Padişahları Tarih Şeridi
GİRİŞ 25.06.2020 14:40 GÜNCELLEME 25.06.2020 14:40 KAYNAK HABER7

Bilecik Belediyesi Osmanlı Padişahları Tarih Şeridi'ni yaptırmış ve buraya bütün Osmanlı padişahlarının hayatlarını anlatan yazılar resimler ile donatmış. Kuruluştan önce Ertuğrul Gazi'nin portresi ve bilgileri ile başlayan şerit Vahdettin'e kadar uzanıyor. Harika bir tarih hazinesi burada sizi karşılıyor. Başından sonuna her sultanın portresinin yanında yaptırdığı tarihi yapılar ve yer aldığı savaşlar da bulunuyor. Bir tarih kitabının sayfaları gibi olan bu şerit özellikle öğrenciler için de kılavuz görevi üstleniyor. Padişahların tahta çıkma sıralarını karıştıran ve yeniliklerin hangi padişaha ait olduğunu öğrenemeyen kişiler burada adeta o döneme ışınlanarak her detayı deneyimliyor.

 

Dünyayı Geziyorum ekibinin bu güzide gezi adresine ait görüntüleri ise gitmeden bize her şeyi anlatıyor.

 

BİLECİK OSMANLI PADİŞAHLARI TARİH ŞERİDİ

Şeyh Edebali Türbesi'nin yanı başında bulunuyor bu tarihi şerit. Bütün Osmanlı padişahlarının kronolojisinin anlatıldığı yer bir açık hava müzesi olduğu gibi eğitim müzesi de aynı zamanda. 3,5 dönüm arazi üzerine kurulmuş olan müze 140 metre uzunluğunda ve 36 padişahın hayatını anlatıyor. Bazı kaynaklar 38 padişah olduğunu kabul eder. Ertuğrul Gazi ve Çelebi Mehmet de bu devletin kırılma noktalarında yapı taşı olduklarından kaynaklara böyle geçmiştir.

Her sultanın dönemindeki yenilikler ve hizmetler burada yer alıyor. Osman Bey burada yer alan ilk padişah ve Osman Bey' dair tüm detaylar yer alıyor. Ardından Orhan Bey portresi yer alıyor ve yine yaptırdığı camiler de bilgileri ile beraber burada bulunuyor. Ardından ise 1. Murat'ın portresi ve sultanlık hikâyesi yer alıyor. Ardından Yıldırım Beyazıt geliyor. İstanbul'u 4 kez kuşatması gibi bilgileri bulunuyor. Ardından Fetret Devrine giren devlet Çelebi Mehmet'in çabalarıyla yeniden ayağa kalkar. Ardından 2. Murat portresi ve oğluna defalarca kez tahtını bırakması yer alıyor.

Oğlunun hocası Akşemseddin’e; Ders yaparken anınıza geleceğim ve beni kovacaksın der. Akşemseddin tereddüt ettiğinde ise; Eğer bunu yapmazsan Mehmet seni dinlemez o bir şehzade. Onun iyi bir eğitim alması için bunu yapman şart der. Bir gün onlar ders yaparken 2. Murat dersin ortasına girer ve Akşemseddin onu dersten kovar. Daha sonra İstanbul'u kuşatarak Peygamber Efendimiz’ in hadisine nail olacak kişi Fatih Sultan Mehmet bu durum karşısında Akşemseddin'e daha fazla hürmet eder. 21 yaşında İstanbul'u fetheden Fatih Sultan Mehmet' ait olan portre en gerçekçi portredir. Ünlü bir ressama portresini çizdiren ilk padişahtır.

Fatih Sultan Mehmet'ten sonra Bilecik Osmanlı Padişahları Tarih Şeridi'nde 2. Beyazıt geliyor. Ardından ise Yavuz Sultan Selim Osmanlı Devleti'nin hazinesini ağzına kadar doldurur. Devletin zirveye çıktığı dönem ise Kanuni Sultan Süleyman 42 yıl tahtta kalacak ve ortalama 10 yıl atın üzerinde geçirecek.

 

Oğlu 2. Selim döneminde ise Sokullu Dönemi başlıyor. Tarih şeridinde buna dair bilgiler de yer alıyor. 2. Murat ardından gelen sultan oluyor ve 3 Mehmet Dönemi geliyor. Tarih şeridinde sonraki padişah ise 1. Ahmet Dönemi oluyor. Bütün bilgileri yer aldığı gibi yaptırdığı Sultan Ahmet Camii hakkında da bilgiler yer alıyor. Sonrasında ise 1 Mustafa geldiği gibi ardından Genç Osman geliyor. 4. Murat ardından gelerek çok büyük bir disiplin sağlıyor. Daha sonra ise İbrahim gelerek devletin ilerlemesinde kendi yeniliklerini yapıyor.

 

4. Mehmet'ten sonra ise 2. Mahmut dönemi geliyor tarih şeridinde. Bütün yenilikleri yer alıyor şeritte. Portresinin yanında bütün hizmetleri tüm gerçekliği ile yer alıyor. Daha sonra yer alan padişah ise 3. Selim oluyor. Daha sonra ise tarih şeridinde Bilecik için de çok önemli bir isim olan Abdülhamit Han yer alıyor. Bilecik’e çok büyük hizmetler yapmış Abdülhamit Han ve gelişmesi için de elinden geleni yapmıştır.

Tarih şeridi bu şekilde uzuyor. Gelen herkesin gezerken büyük keyif alacağı şerit aynı zamanda ecdadın tarihine de ışık tutuyor. Gezerek öğrenmek burada tüm detayları ile gerçek oluyor. Güzide gezi adresini bir yılda bir milyon kişi ziyaret etmiş. Salgın döneminde biraz durgun zamanlar geçirmiş olsa da çocukların tarihini en iyi şekilde öğrenebileceği yerlerden burası.

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL