Dirilişin lideri Ertuğrul Gazi'nin Türbesi

Ertuğrul Gazi'nin Türbesi tüm güzel detaylarıyla Bilecik'te ziyaretçilerini ağırlıyor. Askerlerin kapısında saygı nöbeti tuttuğu türbeye binlerce kişi gelerek dualarını dirilişin liderine gönderiyorlar. Bilecik'te en çok ziyaret edilen gezi noktalarından biri olması sebebiyle çok önemli bir yere sahip türbe. Mimarisi ise çok eski zamanlara uzanıyor.

Dirilişin lideri Ertuğrul Gazi'nin Türbesi
Dirilişin lideri Ertuğrul Gazi'nin Türbesi
GİRİŞ 12.10.2020 13:10 GÜNCELLEME 12.10.2020 13:10 KAYNAK HABER7

Günümüzde sahip olduğumuz toprakların mazisi binlerce yıl ötesine gidiyor. Ancak Osmanlı İmparatorluğu’nun bu bölgelere sahip olmasının mazisi çok eskilere uzanmıyor. Ertuğrul Gazi'nin İslam'ı yaymak için fethettiği bu topraklar üzerinde günümüzde türbesi bulunuyor. Türbe yıllar içerisinde restore edilmiş ve bugünkü görünümüne kavuşmuş. Ertuğrul Gazi Türbesi herkesin ziyaret etmesi gereken yerlerden biri. Kayı Boyu'nun lideri Ertuğrul Bey yerleşik hayata geçtiğinde tüm hayatını Söğüt'te geçirmiş ve hayatını da burada kaybetmiş. Oğlu Osman bey babasını buraya defnetmiş.

 

 

Açık mezar olarak yapılmış daha sonra türbeye dönüşmüş. Çelebi Mehmet burayı türbe olarak yeniden inşa etmiş. En son düzenlemesini ise Abdülhamit Han zamanında almış güzel türbe. Çevresine eklenen çeşmeler de yine Abdülhamit Han zamanında yapılmış olan görülmeye değer güzide tarihi eserler olarak yer alıyor.

 

 

Türbe önünde bir yazıt dikkat çekiyor. Bu yazıt Şeyh Edebali’ye Osman Bey'i emanet ettiğinde ona öğüdünü bizlere gösteriyor.

Ertuğrul Gazi'nin oğlu Osman Bey'e nasihati şöyle;

"Bak oğul. Beni kır, Şeyh Edebali'yi kırma.

O, bizim boyumuzun ışığıdır.

Terazisi dirhem şaşmaz.

Bana karşı gel, ona gelme...

Bana karşı gelirsen üzülür, incinirim; ona karşı gelirsen gözlerim sana bakmaz.

Baksa da görmez olur.

Sözümüz Edebali için değil, senceğiz içindir.

Bu dediklerimi vasiyetim say."

Şeyh Edebali Türbesi hakkında

Türbenin bahçesinde ise Ertuğrul Bey'in eşi ve diğer oğlunun mezarı bulunuyor. Üç adet mezar bulunuyor türbenin bahçesinde. Biraz ilerde ise Osman Bey'in birinci mezar yeri bulunuyormuş. Vefatı burada gerçekleşmiş ve Orhan Bey onu buraya defnetmiş. Daha sonra Bursa'yı fethettiğinde babasının mezarını da oraya almış. Çünkü Osman Bey oğlu Orhan Beye vasiyet etmiş. Gümüş kubbenin altında bulunuyor mezarı.

Türbeyi gerçek askerler yani 'Alpler' koruyor. Saygı nöbeti tutarak bu özel askerler burada her saat başı nöbet değişimi yapıyorlar. Askerler özel izinle sakal uzatıyor ve özel kıyafetler giyiyorlar. Jandarma Genel Komutanlığı'na bağlı erbaşlar burada görev alıyor.  Gelen ziyaretçiler burada Alplerle de fotoğraf çekiliyor.

1921 yılındaki işgalde ise burası da diğer tarihi eserler gibi saldırıya uğramış. Çok yeri mermi izi ve darbelerle dolu. İçeride ise bütün Türk yurtlarının toprakları ve bayrakları bulunuyor. Türbede kuran hiç durmadan okunuyor.

Alplerin saygı nöbeti değişimi ise herkesin merakla izlediği bir seremoni oluyor. Askerler büyük bir dikkatle ve disiplinle nöbetlerini değiştiriyorlar.

Ertuğrul Gazi Türbesi Bilecik'te gezilecek ender değerli yerlerden biri. Binlerce kişi burayı ziyaret ederek dirilişin liderine dualarını gönderiyor.

Bilecik'in doğal kamp yeri Bozcaarmut Göleti

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL