Afyonkarahisar'daki binlerce yıl geçmişe sahip Frig Vadisi

Frig Vadisi Afyonkarahisar'da gezilecek en güzel yerlerden biri. Görselliği ile büyülediği gibi tarihi ile de herkesi kendine çekiyor burası. Her köşesindeki kayalıklar ve oyulmuş mezarlıklar mutlaka görülmeli ve keşfedilmeli. Dünyayı geziyorum ekibi de bu güzel vadiyi sizler için görüntüledi. İşte o muhteşem tarihi barındıran Frig Vadisi.

Afyonkarahisar'daki binlerce yıl geçmişe sahip Frig Vadisi
Afyonkarahisar'daki binlerce yıl geçmişe sahip Frig Vadisi
GİRİŞ 08.09.2020 11:06 GÜNCELLEME 08.09.2020 11:06 KAYNAK HABER7

Frig Vadisi kocaman bir tarih barındırıyor. Nice kralların yaşadığı bu vadide binlerce mezar ve anıt bulunduğu gibi insanlığın yaşam kültürüne dair izler de yer alıyor. Kayaların oyularak yapıldığı sanatları görebileceğiniz bu yerde muhteşem detaylar yer alıyor. 

 

 

Dev vadide okunacak çok güzel tarihi hikayeler var. Friglere ait kültürü bütün kayalıklarda görebilirsiniz. Kral Midas'ın kayaya oyulmuş silüeti de bulunuyor. Kayalara yaklaştıkça kayalardaki oyuklar ve sanatsal kabartmalar göze çarpıyor. 

 

 

Mağara içerisinde uyuma yerleri, ocaklar ve daha nice kültürel detaylar yer alıyor. Yaşamlarına dair bu detaylar Friglerin bütün kültürünü de gösteriyor. Tanrıya yakın olmak için mezarlarını zirvelere yapmışlar. Mağara içlerinde ise delikler yaparak kendilerini uyurken güvene almak amacıyla hamak tarzı yataklar yapmışlar. 

Çok güzel vadiden haşhaş tarlaları da görünüyor ve güzel bir manzara sunuyor. Gezerken 'Üç Kral Mezarları' denilen yeri de görebilirsiniz. Bölge sorumlusunun mezarı aynı zamanda. İçeri bakıldığında ise ailesinin mezarlarının da buraya yapıldığı görünüyor. Aynı zamanda da değerli eşyalarını da koydukları bölüm bulunuyor. 

Vadiyi gezerken birçok mezar görebilirsiniz. Mezarların çevresinde bekçilerin bulunduğu yerleri de görebilirsiniz. Her mezarın o zamanlarda bir bekçisi bulunuyormuş. Şimdi sadece bir taş parçası olasa da o zamanlarda çok önemli bir detaymış. 

Vadi çevresinde peri bacaları da herkesin gözüne çarpan diğer görsellikler oluyor. Leyleklerin bu tarihi kalıntıların üzerine yuva yapması da manidar görünüyor. Tarih ile doğanın dengesi böylece birleşiyor. Çok güzel bir görüntü çıkıyor. 

FRİG VADİSİ'NE NE ZAMAN GİDİLİR?

Her mevsim ayrı güzelliklere sahip Frig Vadisi bu yüzden her mevsim gitmeyi tercih edebilirsiniz. İklim olarak karasal yapıda bulunduğu için en güzel ziyaret ve keşif zamanı Mayıs ile Ekim sonu arasına denk geliyor. Kışın burası kuru soğuk ile fena üşütüyor. Yaz aylarında dahi güneş batıp gece olduğunda kazak giyme isteği uyanıyor herkeste. 

FRİG VADİSİ NEREDE?

Frig Vadisi Eskişehir, Kütahya, ve Afyon arasında yer alıyor. Üç il arasında kalan bölgede Frigya Uygarlığı'nın merkezi ve Frigler'e ait en yoğun tarihi kalıntılar yer alıyor. 

FRİG VADİSİ'NE NASIL GİDİLİR?

Üç kentin kesişim bölgesinde bulunduğu için bölgeye gitmek için her ilden farklı mesafe katetmek gerekiyor. Afyonkarahisar'dan ise 121 kilometre 1 buçuk saat giderek bölgeye ulaşabilirsiniz. 

Dünyayı Geziyorum resmi sosyal medya hesapları  

Youtube: esirgenc 

Twitter ve İnstagram: @dunyayigeziyor 

Facebook: dunyayigeziyorum 

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL