Binlerce yıllık tarih saklayan Amintas Kaya Mezarları

Fethiye'de gezilecek yerler sadece doğal güzelliklerden değil tarihi adreslerden de oluşuyor. Muhteşem bir mimariye sahip olan kaya mezarlarının sunduğu tarih görmeye, keşfetmeye değer nitelikte.

GİRİŞ 13.08.2021 12:21 GÜNCELLEME 13.08.2021 12:21

Fethiye'de gezilecek yerler tarihi ve doğal güzelliklerden oluşuyor. Bu güzide gezi adreslerinde doğal güzellikler kadar dikkat çeken tarihi adreslerde bir tarihi gizli. Ticaret bölgesi olması sebebiyle kaleler yapılmış, gücü elinde bulunduran krallar mezarlarını da aileleri ile beraber yüksek noktalara inşa ettirmiş. Muhteşem bir işçilikle kayalar oyularak tarihi eserler ortaya çıkmış. 

Maalesef Amintas Kaya Mezarları defineciler tarafından çoktan talan edilmiş ve üzerine yazılar yazılmış. Binlerce yıl öncesinden kalan kral mezarları üzerinde günümüz insanları tarafından boyayla yazılan çirkin yazılar bulunuyor. 

MÖ 350 yılında yapılan Amintas Kaya Mezarları harika bir tarihi geçmişe sahip ve mimarisi de görmeye keşfetmeye değer. Onlarca basamak çıktıktan sonra mezarı gezebilir detay fotoğraflar çekebilirsiniz. Çünkü kaya mezarı üzerinde ince oyma işçilik çok güzel yapılmış. Seneler geçmesine ve tahribata uğramasına rağmen hala görmeye değer detayları bulunuyor. Değerini kolayca yitirmeyen muhteşem bir tarihi yapı burası. 

Amintas Kaya Mezarları önünde uzayan Fethiye manzarası da görmeye değer diğer detay. Harika bir mavi- yeşil uyumu görünüyor tepeden . Dönemin kralı da kendisi ve ailesi için bu manzaraya sahip olan tepeye mezar yaptırmış. Gücünü ve ihtişamını da mezarın görünümünden anlıyoruz. 

Yüze yakın basamağı çıkarak Amintas Kaya Mezarları'na ulaşabilirsiniz. Statüsü yüksek kişiler için yapılan mezarlar üzerinde işlemeler görülür. Mezarın ihtilamı yaklaştıkça daha çok belli olur. Mezar girişinde heybetli iki adet sütun bulunuyor. Soldaki sütunun orta kısmında, M.Ö. 4. yy. alfabesi ile ''herpamiasoğlu amintas'' yazılıdır. Bu kişinin kimliği tam olarak bilinmemektedir.

İlçede görülmeye değer pek çok lahit mezar bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi Likya dönemine ait olanıdır. İki katlı ön yüzünde dörtgen, ahşap kirişleri andıran oymalar ve gotik stili kemerli bir kapağı bulunmaktadır.

AMİNTAS KAYA MEZARI'NA GİRİŞ ÜCRETİ VE SAATLERİ

Amintas Kaya Mezarları'na giriş için 12,5 TL ücret ödenmektedir. Giriş saatleri ise yaz ve kış dönemine göre değişkenlik göstermektedir. 

Yaz Dönemi; 1 Nisan - 1 Ekim açılış 10.00 kapanış 17.00

Kış Dönemi; 1 Ekim - 1 Nisan açılış 08.30 kapanış 17.30

Kaya mezarları pazartesi günleri ziyarete kapalı. 

 

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL