Fethiye'nin hayalet şehri Kaya Köy'deki tarihi yapılar

Fethiye'de bulunan Kaya Köy binlerce yıllık geçmişe sahip tarihi bilgi hazinesi sunuyor. Ülkemizde mutlaka gidilmesi gereken yerlerden biri olan Kaya Köy zamanında en kalabalık şehirlerden biri olsa da günümüzde sessiz ve kimsesiz.

GİRİŞ 14.08.2021 16:15 GÜNCELLEME 14.08.2021 16:15

Fethiye'de gezilecek yerlerden biri olan Kaya Köy adı gibi kayalardan oluşan küçük bir şehir niteliğinde. Harika bir tarihi bilgi mücevheri sunan bu yerde zamanında Rumlar yaşamış ve görmeye değer tarihi değerler bırakmış. Kiliseler ve gözetleme kulesi tarihi yapılardan sadece ikisi. Ancak köyde bir tarih gizli. Muhteşem bir yaşanmışlık bulunan köy, her sene binlerce turisti ağırlıyor. Mağaraları ve kaya taşlarından evleri bulunan köyün en tepe noktasında da gözetleme kulesi var. Hiçbir ev birbirinin manzarasını kapatmamış. Hepsinin terasından ve camlarından güzel manzara görülüyor. 

Muhteşem bir doğanın içerisinde çok güzel tarih saklıyor Kaya Köy. Köyün evlerinin inşasında küçük kaya taşları kullanıldığı için köy bu ismi almış. Osmanlı zamanında buraya yerleşen Rumların köyü olarak biliniyor. Nüfus mübadelesi sırasında köy halkı değerli eşyalarını da evlerinin altına gömerek bırakıp gitmiş. Geri geleceklerini düşünüyor ve döndüklerinde kıymetli eşyaları ile hayatlarına devam etmeyi umuyorlarmış. Ancak onlar geri dönememiş ve zaman içinde define avcıları da bu evlerin altındaki bütün gömülü altınları, paraları çalmış. Bölgenin her yerinde ağır tahribat oluşmuş. Yine de bazı tarihi yapılar ilk günkü gibi ayakta duruyor.

Bölgeye Türkler yerleşmiş bir zaman sonra. Ancak onlar da büyük deprem sonrası burayı terk etmek zorunda kalmış. Bir zamanların cıvıl cıvıl kalabalık köyü olan yerde şimdi ses seda yok. Günümüzde köyün 'hayalet' olarak adlandırılmasında yaşanan depremin etkisi büyük.

KAYA KÖY NEREDE?

Kaya Köy Fethiye'nin Uzunyurt Mahallesi'nde bulunuyor. Merkeze 14 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Günümüzde sit alanı olarak yerli ve yabancı turistlerin gezdiği koruma altında bir yer. 

Kaya Köy içerisinde bir kilise bulunuyor. Halkın ibadetini burada gerçekleştiği biliniyor. Şimdi şehrin seyir terası olarak işlev görüyor. Evlerin mimarisine bakıldığında Yunan evlerine benzediği de görülüyor. Kare şeklinde inşa edilmesi ve yukarıdan aşağıya matematiksel sıralanması Yunan evlerinin mimarisini anımsatıyor. 

 

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL