Bergama Arasta Çarşısı tarihi detaylarla dolu

Bergama dar dar tarihi taş sokaklara sahip güzide bir gezi adresi. Araçların girmediği dar sokaklar geçmişten günümüze izler taşıyor. Farklı farklı isimler taşıyan her sokakta bir kültür karşımıza çıkıyor.

GİRİŞ 11.10.2021 10:35 GÜNCELLEME 11.10.2021 10:35 KAYNAK HABER7

Bergama gezilecek yerler içerisinde en güzel alanlara sahip bir adres. Sadece doğal güzellikler değil tarihi zenginlikler sunan yerde her sokaktan bir kültür çıkıyor kaşınıza. Geleneksel yaşam tarzını görebileceğiniz sokaklarda motorlu taşıt yok. Sadece yürüyerek gezebileceğiniz muhteşem güzellikteki yerler tarihi bilgi mücevheri sunuyor. İşte Bergama'nın tarihi sokakları. Her birinde bir güzellik göreceksiniz.  

BERGAMA'NIN TARİHİ SOKAKLARI  

Bergama'nın tarihi sokakları sadece taş döşeli. Osmanlı Devleti'nin izlerini taşıyan detaylar bulunuyor bu sokaklarda. Farklı isimlerdeki sokaklarda yok olmaya yüz tutmuş geleneksel kültürler bulunuyor. Yorgancılar, manifaturacılar ve daha nicesinin bulunduğu taş sokaklarda yürüyerek gezmek harika bir deneyim. Yerli yabancı turistlerin tercih ettiği gezi yerinde her adımda bir bilgi var. Sokaklarda gezerken karşınıza çeşmeler ve değişik görünümde tarihi yapılar çıkıyor. Bu yapıların çoğu Osmanlı kültürünü yansıtan detaylarla bezeli.  

Hacı Hekim Camii

Tarihi mahallelerin keşfederken göreceğiniz şey farklı desenlere sahip kilimler, halılar oluyor. Mistik havaya sahip dükkanlara girerek farklı işlemeli hediyelik eşyaları görebilirsiniz. Dükkanlar tamamen Türk kültürünü yansıtan eşyalarla dolu. Buralardan hediyeler alabilir hem de keşfinizi yapabilirsiniz.  

Trafiğe kapalı olan taş sokaklara girdiğinizde çok güzel tarihi detaylar karşılıyor sizleri. Tarihin bambaşka eserleri sokaklar arasına sıkışmış. Osmanlı Dönemi'nde 1800'lü yıllardan kalan çeşmeler sizi karşılıyor. Pazar yerinde yemyeşil yapraklar altında gezebilirsiniz.  

PABUÇÇULAR ÇARŞISI 

Eski tarihlerde pabuç yapılan yermiş burası. Günümüzde ise kaybolmaya yüz tutmuş bu meslek burada hala hayatta. Çarşı içerisinde ayakkabı üretimi yapan elleriyle bu mesleği devam ettiren kişiler var. Ismarlama ayakkabı yaparak elleriyle işliyorlar. İstenilen numarada ayakkabı yaptıkları gibi hali hazırda bulunanlardan da ayakkabı satın alınıyor burada.  

Bakırcılar çarşısı da bulunan yerde rengarenk bakırlar görebilirsiniz. Burada çıkacağınız yer ise yorgancılar çarşısı. 

YORGANCILAR ÇARŞISI 

Bergama'nın tarihi sokaklarında yer alan diğer bir çarşı ise burası. Yine kaybolmaya yüz tutmuş bir meslek olan yorgancılık burada hala devam ediyor. Uygun fiyatlı alışveriş merkezi olan Arasta 'da bu çarşıları bulabilirsiniz.  

Manifaturacılar sokağını da gezerek burada yer alan dükkânları gezebilirsiniz. Burada insanlar hala mesleğini devam ettirerek hayatlarını devam ettiriyorlar. Ancak eskisi kadar rağbet görmeyen bu mesleklerin kazancı da çok az. Yine de tarihi dar sokaklar arasında sanat icra edenleri görebilirsiniz.  

KAPALI ÇARŞI  

Çarşıyı gezerken Hacı Hekim Cami'nin de restore edildiğini görebilirsiniz. Tarihi bir cami olan yapı ayağa yeniden kaldırılacak. Buradan Kapalı Çarşı'ya geçebilirsiniz. İçerisinde birçok dükkânın bulunduğu kapalı çarşı da görmeye diğer bir köşe.  

ÇINARLI KAHVE MEYDANI 

Meydanda Efe heykeli sizi karşılıyor. Herkesin buluşma ve dinlenme noktası olan meydanda çay içmek soluklanmak mümkün. Harika tarihi sokakları gezdikten sonra burada vakit geçirerek dinlenebilirsiniz. Çınar ağacının altında serinlikte dinlenmek iyi olacaktır.  

Çınarlı kahve meydanının karşısında bir de hamam bulunuyor. Kanuni Sultan Süleyman zamanında caminin masraflarının çıkması için hama yapılmış. Hacı Hekim Cami buradan kazanılan parayla yapılmış. Hala günümüzde kullanılan hamamda kadın erkek bölümleri mevcut. Tarihi bir hamam olması sebebiyle mutlaka görülmeye diğer bir gezi adresi.  

 
 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL