1900 yılında inşa edilen Kocaeli-İzmit Saat Kulesi

Yüz yıldan fazladır varlığını sürdüren tarihi Osmanlı yapısı Kocaeli saat kulesi muhteşem bir manzaraya karşı inşa edilmiş. görmeye değer bir sanat eseri olan yapı çevresinde su içmek için tarihi çeşmeler de bulunuyor.

GİRİŞ 14.09.2021 10:39 GÜNCELLEME 14.09.2021 10:39 KAYNAK HABER7

Osmanlı Devleti'nin kültürel izlerini taşıyan ülkemizin önemli tarihi değerlerinden biri de bu saat kulesi. Kocaeli'de bulunan saat kulesi 2. Abdülhamit zamanında inşa edilmiş. muhteşem bir görünüme sahip olan kule dikkat çekiyor. 

Kocaeli 2. Abdülhamit'in tahta çıkışının 25. yıl dönümünde yapılmış. Abdülhamit 25. yılını bu tarihi yapıyı inşa ettirerek kutlamış. Üzerinde Osmanlı tuğrası ve İslami simgeler yer alıyor. Herkesin buluşması noktası aynı zamanda. Körfezi manzarasına alan saat kulesi buraya gelen herkesin uğrak yerlerinden biri. 

Kocaeli'nin en meşhur sembollerinden biri burası. İzmit'in merkezine Körfezin hemen karşısına inşa edilmiş. İzmit saat kulesi Kocaeli saat kulesi olarak biliniyor. 1900 yılında inşası başlayan kulenin 1902 yılında inşası tamamlanıyor. Aradan uzun yıllar geçmiş olmasına rağmen hala varlığını sürdürüyor. 

Saat kulesi üzerinde bir de sebil bulunuyor. Sebilden akan su ile halk su ihtiyacı gideriyormuş. günümüzde buluşma merkezlerinden biri olarak kullanılan bu kule görmeye değer bir adres. 

Hem İzmit hem de Kocaeli'nin sembolleri arasında bulunuyor bu kule. Bu sebeple bu bölgede çok önemli bir yapı olarak görülüyor. 

Birinci Ulusal Mimarlık Akımı'na uygun bir şekilde neoklasik Osmanlı mimarisi tarzında bir yapı olan İzmit Saat Kulesi'nde neoklasik ve İslam mimarisi ayrıntıları kullanılmıştır. Kule, tek katlı kaide kısmı ile üç katlı gövde kısmı olmak üzere iki kare prizmadan oluşur. Kaide kısmının üç cephesinde birer mermer sebil yer alır. İkinci katında bir seyir balkonu bulunan yapının gövdesinde pencereler vardır. Her katında farklı süslemeler yer alan kulenin dördüncü katının dört cephesinde birer saat bulunur. Yapının çatısı piramidal koni şeklindedir. 
 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL