Muhteşem keşif noktası: Beyce Sultan Höyüğü

Tarihi binlerce yıl öncesine uzanan Beyce Sultan Höyüğü harika bir keşif noktası. Gezilecek yerde bir de türbe bulunuyor. İsmini aldığı türbe höyüğün hemen üzerinde yer alıyor.

GİRİŞ 18.10.2021 11:28 GÜNCELLEME 18.10.2021 11:28 KAYNAK HABER7

Beyce Sultan Höyüğü harika bir gezi noktası. Denizli, Çivril'de bulunan ve kazı çalışmalarının yapıldığı yerde binlerce yıl öncesine ait insanlık izlerine rastlanıyor. Yıllardır devam eden kazı çalışmalarında binlerce yıl öncesine ait buluntular ortaya çıkartılıyor. Tarihe ışık tutan bu gezi yerinde bir de türbe bulunuyor. Türbenin adı höyüğe verilmiş. Beyce Hatun'un türbesi yıllardır burada bulunuyor. Çalışmaların başlaması ve popüler bir gezi noktası olmasının ardından türbenin ismi çalışmaların yapıldığı höyüğe de verilmiş. 

Binlerce yıl öncesine ışık tutan kazı yeri eski yaşamlara ait izleri taşıyor. Bölgedeki türbe Selçuklu dönemine ait bir tarihi yapı olarak bulunuyor. Höyükteki kazı çalışmalarının tarihi 1954-1956 yılları arasında uzanmakla beraber 2007 yılından günümüze uzanmaktadır. Höyükte yapılan kazılarda farklı dönemlere ait 40 tabakaya ait izlere rastlanmıştır. Günümüzden 6 bin yıl öncesine uzanan Katolik Çağ'a ait izler bulunduğu gibi aynı zamanda Geç Tunç Çağı tabakaları da yer alıyor. Bu iki çağ arasına ait kesintisiz 40 tabaka kazı alanında bulunuyor.  

Alanda 4 bin yıl öncesine ait olduğu düşünülen tekstil atölyesi bulunmuş ve insanlık tarihinde büyük ilgi görmüştür.  

 

BEYCE SULTAN HÖYÜĞÜ NEREDE? 

Denizli ilimizin kuzeydoğusunda, Çivril'in 5 kilometre güneybatısında yer almaktadır. Denizli’nin Çivril ilçesini gezmeye gittiğinizde mutlaka bu höyüğü de ziyaret etmelisiniz. Çevreyi keşfederken aynı zamanda höyükte keşfedilen detayları da inceleyebilirsiniz.  

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL