2. Beyazıt Külliyesi Sağlık Müzesi Edirne'nin en güzel gezi adresi

Edirne'de gezilecek yerler içerisinde muhteşem bir yere sahip olan 2. Beyazıt Külliyesi adeta tarih kitabı gibi görünüyor. Birden fazla bölümü olan külliye içerisinde uzun bir yolculuğa çıkın.

GİRİŞ 28.11.2021 16:17 GÜNCELLEME 28.11.2021 16:17 KAYNAK HABER7

Edirne'de yer alan 2. Beyazıt Külliyesi harika bir gezi adresi. Görmeye değer olan tarihi yapıda uzun bir yolculuğa çıkmak mümkün. Yüzlerce yıl öncesine giden tarihi ile herkesi kendine hayran bırakan külliye içerisinde birbirinden farklı alanlar bulunuyor. Çok büyük bir alana yayılan ve mimarisi tam Osmanlı kültürünü yansıtan 2. Beyazıt Külliyesi gezmeye, görmeye değer bir yer. Mutlaka keşfetmeniz gereken tarihi yapının bütün bölümleri ve her bir adımı bilgi hazinesi sunuyor. Taş işlemeleri ve avlusundaki detayları harika olan külliyenin odalarında da dönemin öğrencilerinin faaliyetleri sergileniyor. 

2. BEYAZIT KÜLLİYESİ SAĞLIK MÜZESİ

Burası 'sağlık müzesi' olarak da biliniyor. Döneminde sağlık faaliyetlerinin yürütüldüğü külliye dünyaya örnek olmuş. Herkesin büyük ilgisini çeken külliye günümüzde ise mimarisi ile dikkatleri üzerine topluyor. 

Tarihi külliye Osmanlı hükümdarı 2. Beyazıt tarafından inşa ettirildi. Mimar Hayreddin'e yaptırdığı eser günümüzde dünyanın en çok ilgisini çeken yerlerden biri. 1484 ile 1488 yılları arasında inşa ettirilen külliyenin onlarca odası bulunuyor. Külliye içerisinde cami, imaret, mutfak, erzak ambarı, medrese, darüşşifa ve hamam bulunuyor. Vakti zamanında külliye, yanında bulunan nehrin taşması sonucu büyük zarar görmüş. Nehir taşması sonucu büyük zarar gören külliye ikinci hasarını ise Balkan Savaşları sırasında almış. Evliya Çelebi de bu külliyeden Seyahatnamesi'nde yer vermiş. 

Osmanlı darüşşifasını günümüzde yaşatan tek müze olma özelliğine de sahip bu tarihi yapı. 30 yıl önce büyük bir restorasyon geçiren külliye bugünkü görünüme kavuşmuş ve hak ettiği değere kavuşmuş. Trakya Üniversitesi bu tarihi eserin bazı bölümlerini ders alanı olarak kullanmış. 1997 yılında ise 'sağlık müzesi'ni faaliyete geçirmiştir. Osmanlı Dönemi'ndeki sağlık sistemini burada görmek mümkündür. 

Avrupa Konseyi Avrupa Müze Ödülü'nü 2004 yılında kazanarak, ülkemizde bu ödülü almış iki müzeden biri olma başarısını da elde etmiştir.

2. BEYAZIT KÜLLİYESİ SAĞLIK MÜZESİ NEREDE?

2. Beyazıt Külliyesi Edirne şehir merkezine 2 kilometre uzaklıkta yer alıyor. 

2. BEYAZIT KÜLLİYESİ SAĞLIK MÜZESİ GİRİŞ ÜCRETİ NEDİR?

Müzeyi istediğiniz gün saat 09.00 – 17.30 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Müzeye giriş ücreti için ödemeniz gereken fiyat ise 5TL.

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL