Hırvatistan'da gezilecek yerler! Avrupa ve Balkanların kesişme noktası

Avrupa, Balkanlar ve Akdeniz'in kesiştiği noktada bulunan Hırvatistan, meşhur kaleleri, Adriyatik Denizi kıyıları ve adalarıyla turistler tarafından en çok tercih edilen cazibe merkezlerinden biri.

Hırvatistan'da gezilecek yerler! Avrupa ve Balkanların kesişme noktası
Hırvatistan'da gezilecek yerler! Avrupa ve Balkanların kesişme noktası
GİRİŞ 26.11.2021 17:39 GÜNCELLEME 26.11.2021 17:39

Adriyatik Denizi kıyısında binin üzerinde adalarıyla Hırvatistan, doğal oluşumları ve eşsiz mimarisiyle her türden turist çekecek kaynağı topraklarında bulunduruyor. Adalarından Akdeniz esintileri taşıyan sokakları, şehirlerinde Orta Çağ Mimarisinden izler taşıyan yapıları ve Balkanlara yakın kültürüyle çok çeşitli bir tatil geçirmenizi sağlıyor. "Adriyatik'in incisi" olarak tanımlanan Hırvatistan'nın dünyanın en iyi korunmuş kentleri arasında yer alan şehirlerinde görmeniz gereken yerleri hadi beraber gezelim

 

 

HIRVATİSTAN'IN BAŞKENTİ ZAGREB

Modernizm ve klasik uyumunun en güzel örneklerini yansıtan başkent Zegreb, yıllar boyunca çok uluslu yaşama ev sahipliği yapması nedeniyle çok kültürlü bir yapıya sahip.  Kültür, sanat alanına da yansıyan bu kültür çeşitliliği, Zagreb'i bir kültür şehri haline getiriyor. 

Zagreb Katedrali

 

 

 Zagreb'in en fazla turist ağırlayan noktalarından biri olan Katedral, 12. yüzyılda dönemin önemli mimarları tarafından yapılmış fakat tarih içerisinde pek çok hasar almıştır. Aldığı hasarlara rağmen yeniden inşa edilerek günümüze ulaştırılan Zagreb Katedrali, neo gotik tarzda tasarlanmış ve ön cephesinde bulunan heykelleriyle görkemli görünmektedir. Katedral,1880 yılında geçirdiği deprem nedeniyle büyük hasar almış ve o sırada katedral saati, 07.03'ü gösterirken durmuştur. Zagreb Katedrali önünde bulunan eski saat, halen 07.03'ü göstermektedir.

Mirogoj Mezarlığı

Mezarlığın güzeli olur mu diye düşünebilirsiniz fakat Mirogoj Mezarlığı, dünyanın en güzel mezarlıklarından biri olarak kabul görüyor. Mirogoj Mezarlığı, her dinden insanın ebedi dinlenme yeri olarak Müslüman, Hıristiyan veya Yahudi inancına mensup kişilerin yan yana gömüldüğü çok özel bir mezarlık. 1 Kasım Azizler Günü'nde ise mezarlık, ziyarete gelenler tarafından çiçek bahçesi haline getiriliyor.

-Plitvice Gölü Parkı Unesco Dünya Kültür Mirası Listesi'ne giren nadir parklardan biri olan Plitvice Gölü Parkı, çok zengin bir bitki örtüsü ve hayvan çeşitliliğine sahiptir. 

 

Bosna Hersek sınırına yakın bir konumda yer alan Park, Avrupa'nın en güzel doğal güzellikleri arasında bulunuyor. Zümrüt renginde çok sayıda göle sahip olan Plitvice, yemyeşil ormanın içerisinde huzurlu ve bol oksijenli bir gezi geçirmenizi sağlıyor. Olağanüstü güzellikte 16 gölden akan farklı boyutlardaki şelaleler de katmanlı görüntüsüyle görenleri büyülüyor. Bu doğal oluşumlar arasında yürüyüşler yapabilir ve muhteşem fotoğraflar çekebilirsiniz.

-Dolac Pazarı: Zagreb'in eski şehir bölgesinde bulunan Dolac Pazarı, Hırvatistan'ın kırsal bölgelerinde yetiştirilmiş organik meyve ve sebzelerin satışının yapıldığı popüler merkezler arasında yer almaktadır. 

Bir çeşit halk pazarı olan Dolac Pazarı, Hırvatistan'ın en büyük  açık pazarı olarak aradığınızı kolayca bulabileceğiniz bir yer. Kırmızı şemsiyeler altında organik meyve sebzelerin dışında yöresel el işçiliği ürünler ve taze deniz ürünleri de bulabilirsiniz.

ADRİYATİK DENİZİ'NİN İNCİSİ DUBROVNİK

Venedikli mimarlar tarafından inşa edilen Dubrovnik, Adriyatik'in kıyısında Orta Çağ'dan kalma sokak ve eserleriyle Hırvatistan'da mutlaka gitmeniz gereken yerler arasında ilk sıralarda yer alıyor. Yeryüzündeki cennet tanımı yapılan Dubrovnik, uluslararası dergiler tarafından dünyanın en güzel 50 şehri arasında bulunuyor.

Mljet

 Hırvatistan'ın çam ağaçlarıyla kaplı, selviler arasından farklı koylara çıkan masmavi göllere sahip Mljet adası, ada içinde adalarıyla gizemli bir görüntü çiziyor. 

Homeros'un Odesa Destanı'nda Klypso ve Odysseus'un aşkının yaşandığı ada olarak geçen Mljet Adası'nda Odysseus'un Mağarası, buranın en çok ziyaret edilen noktası. El değmemiş bir doğa harikası diyebileceğimiz bu adada kuş ve dalga sesleri eşiliğinde yüzmenin, doğayı dinlemenin tadını çıkarmalısınız.

Dubrovnik Surları

 Dubrovnik'in denize uzanan keskin yamaçları boyunca evleri koruyacak şekilde konumlandırılmış Surlar, tarih boyunca çok defa fethedilmeye çalışılmış olsa da şehir içine ilerlemeyi engelleyerek geri püskürtücü bir rol oynamıştır. Dubrovnik Surları'nı gün fark etmeksizin 09.00 ile 15.00 saatleri arasında gezebilirsiniz ve göz alabildiğine uzanan Adriyatik manzarasına doyabilirsiniz.

Rektör Sarayı

 Dubrovnik'in Rönesans ve barok özellikleri taşıyan en ihtişamlı yapısı Rektör Sarayı, hem dış mimarisiyle hem de içerisinde bulunan eserlerle ön plana çıkıyor. Geçmişte banka ve gümrük olarak da kullanılan saray, günümüzde kültür sanat etkinliklerinin de yapıldığı bir müze görevi üstleniyor. Önceleri sarayda silahlık, cephanelik ve hapishane bulunurken şimdilerde ise portreler, metal paralar ve armalardan oluşan eserler sergileniyor.

SPLİT

Yılın her dönemi cıvıl cıvıl plajlara sahip olan Split, turkuaz rengi deniziyle tarihi güzelliklerin harmanlandığı Hrıvatistan'ın gittiğinize pişman olmayacağınız bir şehri.

Diocletian Sarayı

Split Limanı'nın karşısında Roma Dönemi'nden kalma Diocletian Sarayı, içerisinde 3500 yıllık Mısır sfenksleri, dünyanın en eski Katolik katedralini barındıran çok büyük bir saray kompleksi olarak karşımıza çıkıyor. 38 bin metrekarelik bir alana inşa edilen kompleks,devasa surlarla çevrilidir fakat denizden saraya doğrudan girişi bulunmaktadır.

Old Town (Eski Şehir)

Dubrovnik'in en önemli noktalarından biri ve kalbi diyebileceğimiz Old Town, taş yapıtlar arasında tarihi bir yolculuğa çıkararak eski Hırvatistan'ı keşfetme imkanı sağlıyor.

  

Konaklama ve alışveriş konusunda da pek çok alternatife de sahip olan Old Town'da hediyelik eşya konusunda da çok çeşit bulabilirsiniz. Old Town'un mutlaka görülmesi gereken yerlerinden Çan Kulesi ve Orlando sütunu, büyük bir tarihi öneme sahiptir.

-Hvar Adası: Split'e 2-3 saatlik mesafe bulunan Hvar, Dalmaçya kıyılarında bereketli üzüm bağları ve meyve bahçeleriyle rengarenk bir atmosfer oluşturan aynı zamanda tertemiz deniziyle çok sayıda plajıyla mutlaka gitmeniz gereken bir yer.

HIRVATİSTAN'A NE ZAMAN GİDİLİR?

Hırvatistan, Adriyatik denizi kıyısında olması sebebiyle ılıman bir iklime sahip olsa da kış aylarında ülkenin iç kesimler, oldukça soğuk olabilmektedir. Dolayısıyla hava sıcaklarının orta seviyede olduğu zamanlarda Hırvatistan'a gitmek daha konforlu olacaktır. Haziran ve Ekim aylarında birçok festivale de sahne olan Hırvatistan, bu aylarda gitmek için de tercih edilebilir.

HIRVATİSTAN'DA NE YENİR?

Avrupa ve Balkanların kesişme noktasında bulunan Hırvatistan, coğrafi konumu itibariyle geniş bir mutfağa sahiptir. Hırvatistan'da ne yenir sorunuza ilk olarak farklı balık çeşitlerinden yapılan bir çeşit sulu yemek olan Brudet ile başlayabiliriz. Brudet, yahni diyebileceğimiz yemek pişirme tekniğiyle domatesle tatlandırılmış Hırvatistan'ın her yerinde bulabileceğiniz bir lezzet.

Pasticada, "Dalmaçya mutfağı kraliçesi" olarak kabul edilen saf dana etinden  yapılan yemek, incir, karanfil ve hindistan ceviziyle sunuluyor. Bu yemeği yerken şarap ile harmanlanan Pasticada sipariş etmemeye dikkat etmelisiniz

-Rozata, bildiğimiz krem karamelin Hırvatistan versiyonu olan bu tatlı, yemek üstüne yiyebileceğiniz alternatif tatlılar arasında yer alıyor. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL