Vizesiz seyahat: Körfezin İncisi Umman'da gezilecek yerler

İnsanlık tarihinin en eski yerleşim yerlerinden biri; zenginliği, lüks ve ihtişamıyla tanınan Körfez devletlerinin en güzelinden bahsediyoruz. Gezilecek yerleri arasında Sultan Kabus Camii, eski şehri ve benzersiz doğal güzellikleri olan turistlerin uğrak destinasyonu sizi çağırıyor. Hem de vizesiz seyahat fırsatı ile. Rotamız Körfez'in biricik incisi Umman.

GİRİŞ 21.02.2020 15:41 GÜNCELLEME 22.02.2020 11:39 KAYNAK HABER7
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Çöl cenneti, Körfez'in incisi isimleriyle de bilinen, Arap yarımadasının en ucunda yer alan ülke burası. Yakamozlu geceleri, sonsuzluğa uzanıp giden plajları ve Batıyla buluşan Doğu esintilerinin bir araya gelişi, burayı çölün ortasındaki bir cennet olarak ortaya çıkarıyor.

 

Umman'dan bahsediyoruz. uçsuz bucaksız vahaları, parıl parıl parıldayan camileri ve derin vadileri ile coğrafyanın en güzel yerlerinden biri olan ülke, mistik yapısı ile turistlerin ilgisini çekiyor.

İNSANLIK TARİHİNİN EN ESKİ YERLEŞİM YERLERİNDEN

 

İnsanlık tarihinin en eski yerleşim yerlerinden biri olan Umman, on binlerce yıl öncesine dayanan tarihi ile günümüzde hala ayakta. Hint Okyanusu ve Basra Körfezi kıyılarında yer alan Umman, tarihi dokusunu doğal güzellikleri ve modern yapısı ile bugüne taşıyor.

Oldukça hareketli olan bu coğrafyanın en sakin ülkesi konusunda olan Umman, bu özellikleri nedeniyle en çok ziyaret edilen ve en çok gezilip görülmek istenen yerlerin başında geliyor. Başkent Muskat çevresinde bulunan onlarca görülmeye değer yer sizi bekliyor. 

KOLAY VİZE İLE SEYAHAT İMKANI

Doğal, tarihi ve kültürel güzelliklerle bezeli Umman'ı ziyaret etmeniz için en büyük sebep, ülkeye Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının kolay vize/vizesiz seyahat uygulamasına tabi tutulması.

Umman Devleti'nin turizmi desteklemek için yürüttüğü vize uygulaması kapsamında Türk vatandaşları 10 gün, 1 ay ve 1 yıl süreyle cüzi ücretler karşılığında vize alabiliyor. Online ve kapıda vize imkanlarıyla oldukça kolay vize temin edebilen turistler, Umman'ın doyasıya gezebiliyor.

Vize seçenekleri 30 günlük 20 Umman Riyali, 1 yıllık çok girişli vize 50 Umman Riyali.

UMMAN'A NASIL GİDİLİR

Girişte vize alabileceğiniz yani vizesiz olarak gidebileceğiniz ülkelerden biri olan Umman’a gidiş gayet kolay. Türkiye'den Umman'ın başkenti Muskat'a direkt uçuşlar hemen her gün yapılıyor. Özellikle Umman'In en önemli havayolu firması olan Oman Air'in İstanbul Havalimanı'ndan yaptığı uçuşlar ile 4 saat 4 dakika içerisinde Muskat'a varabiliyorsunuz.

Hem fiyat açısından uygun hem de konforlu bir uçuş yapabileceğiniz Oman Air ile Muskat'a uçmanın keyfini doyasıya yaşayabilirsiniz. Oman Air'in bilet ve sefer tarifelerine ilişkin detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

UMMAN'DA GEZİLECEK YERLER

Serbest denilebilecek kadar kolay vize veren Umman, elindeki turizm değerlerini kullanarak potansiyelini artırmayı ve turizmi geliştirmeyi planlıyor. Umman'ın öne çıkan gezilecek yerler listesi arasında Sultan Kâbus Büyük Cami, Eski Şehir ve Kraliyet Opera Binası yer alıyor.

Gelin Umman'ı birlikte gezelim.

-Sultan Kâbus Büyük Cami

Umman'ın en ihtişamlı camisi olan Sultan Kabus Camii, aynı zamanda Orta Doğu'nun en büyük camilerinden de biridir.

Başkent Muskat’ta Sultan Kâbus’un annesinin anısına yaptırdığı bu görkemli cami, 7 ayrı medeniyetin izlerini üzerinde taşıyor.  Babası Sultan Said bin Teymur'un yerine 1970'te tahta geçen Umman Sultanı Kabus bin Said'in annesi için yaptırdığı görkemli cami, mimarisindeki ayrıntılalar görülmeye değer.

Cami dekorasyonunun en dikkat çekici unsurlarından bir tanesi caminin zeminini kaplayan 21 ton ağırlığındaki İran halısıdır. Yapımı 4 yıl süren bu halı Tebriz, Kashan ve İsfahan tasarımlarının ortak bir ürünüdür. 

Bu muhteşem cami hakkında göğsümüzü kabartan bir detay da var: Caminin dev boyuttaki kapıları da Türkiye'de yapılmış.

- Eski Şehir

Umman Sultanlığı Sarayı'nın da bulunduğu eski şehir, tarihi dokusu oldukça güzel bir şekilde korunmuş, eski sokaklar ve yöresel evlerden oluşuyor.

Burası bölgenin tarihi ruhunu direkt olarak yansıtan bir yer olarak karşımıza çıkarken, içinde eski pazarlarında bulunduğu bu yerin sokaklarında kaybolmak isteyeceksiniz.

- Kraliyet Opera Binası

1100 kişilik kapasitesiyle Umman mimarisini yansıtan bina; opera binası, konser tiyatrosu, oditoryum, lüks restoranlar ve bahçelerden oluşuyor. Klasik müzik ve sanatsever Sultan Qaboos Bin Said Al Said isteğiyle inşa edildi. Umman'ın Doğu ve Batı senteziyle harmanlanan kültürü burada en saf şekliyle yansıtılıyor.

- Wahdi Shab ve Bimmah Düdeni

Umman uçsuz bucaksız çöllerinin yanı sıra, vadileriyle de ünlü bir ülke. Wahdi Shab yolu üzerinde bulunan Bimmah Düdeni ve yerin metrelerce altında oluşan derin vadi içerisindeki turkuvaz renkli muhteşem Sink Hole, görülmeye değer.

Burada suyun içine girebilir, doyasıya yüzebilirsiniz.Yüzmek istemiyorsanız da bu vadinin içinde manzarayı saatlerce bıkmadan, usanmadan seyredebilirsiniz.

- Muscat Al Jalali, Al Mirani ve Bahla Kaleleri

12.yüzyıl ile 15.yüzyıl arasında inşa edilenBahla Kalesi,  Bahla Vahası’nda yer alıyor. Kale ihtişamı ve mimari özellikleri ile 1987 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmeye hak kazandı. Günümüzde halen sağlam bir şekilde ayakta bulunan bu kale turist akınına uğruyor.

Bahla Kalesini geçtikten sonra sahil şeridinde Muscat Al Jalali, Al Mirani kaleleri yer alıyor. 1580 yılında inşa edilen bu yapılar, şehrin sembollerinden. Sarp bir kayalığın üzerine gözlem kulesi gibi inşa edilen bu yapılar, muhteşem sahil manzarası ile bütünlük sağlıyor.

- Muscat Corniche 

Umman'ın en güzel yerlerinden biri de işte burası. Türkiye'den de bildiğimiz "kordon, liman, sahil" olarak çevirebileceğimiz Corniche, Umman'ın başkenti Muscat'ın en güzel sahil manzaralarını barındırıyor. Burada sahil boyunca yürüyüş yapabileceğiniz gibi, engin denizlere karşı şahane gün batımı manzarasını da izleyebilirsiniz.

UMMAN'DA NE YENİR

Arap kültürünün baskın olduğu Umman, Arap yarımadasındaki diğer ülkelerle kültürel olarak benzerlik gösterir. Umman mutfağı da genel olarak Arap mutfağının etkisi altındadır. Umman mutfağı ağırlıklı olarak hamur işi, pilavlar, kebaplar ve geleneksel baharatlarla yapılan yemeklerden oluşur. Türk mutfağıyla benzer yönleri bulunan Umman mutfağının en popüler lezzetlerini Başkent'teki restoranlarda bulabilirsiniz.

Umman mutfağının en lezzetli yemekleri arasında Humus, Kabsa, Omani Madrouba, Shuwa, Mushaltat, Meshkak bulunuyor. Mangal, kebap ve balık yemekleri ile Türk mutfağına oldukça benzer yiyecekleri bulunan Umman'ın yemekleri de bizimkiler kadar lezzetli!

UMMAN'DA BUNLARI YAPMADAN DÖNME!

* Umman dünyanın en güzel, en berrak sahillerinden birine sahip. Bu özellikl de deniz altı çeşitliliğine ve habitat oranına da eşit bir biçimde yansımış durumda. Özellikle açıkta ve koylarda gerçekleştirilen dalış etkinliklerine katılarak muhteşem su altı güzelliklerini keşfedin.

* Hint Okyanusu dünyanın en güzel gün batımı manzaralarının görülebildiği yerlerden biri. Umman da Hint Okyanusu kıyılarında en güzel konumda bulunan ülkelerden. Özellikle Muscat Corniche'de akşam saatlerinde gün batımını izlemeyi muhakkak unutmayın.

* Geniş kumlar, çöllerle kaplı olan Umman, motor sporları açısından da oldukça verimli. Özellikle kum tepeleriyle çevrili bu alanda 4x4 araçlarla çöl safarileri yapmayı ihmal etmeyin.

* Umman'ın en güzel manzaralarının izlenebileceği yerlerden olan Muscat Riyam'a muhakkak gidin. Zira burada Umman ziyaretini ölümsüzleştirecek kareleri çekebilir, gün batımını buradan en net haliyle izleyebilirsiniz.

* Umman'ın en ünlü pazarı olan Muscat Souk, yani Umman'ın Kapalı Çarşısını mutlaka ziyaret edin. Burada sizden hediyelik eşya bekleyenler için yöresel eşyalar bulabilir, unutulmaz Umman tatilinizi size her daim hatırlatacak şeyleri satın alabilirsiniz.

 

Yalnız ufak bir hatırlatma, fiyatlar Kapalı Öarşı ile benzerlik gösteriyor. Bu yüzden muhakkak alışverişlerinizde pazarlığı eksik etmeyin!

YORUMLAR 3
  • Elif Ayse 1 yıl önce Şikayet Et
    3 gun sonra gidiyorum. Orasi hakkinda okudukca daha da bir heyecanlaniyorum, bakalim nasil bir yermis diye. Batida gezmedigim yer kalmadi. Avrupadaki bir sehir gezisine giderken bu kadar heyecanlanmiyorum.Bakalim Umman dedikleri kadar varmiymis :)
    Cevapla
  • Cem 1 yıl önce Şikayet Et
    Merhabalar, dünyaynın bir çok yerlerine gittim ama Umman'a ve yakın yerlerine gitmemiştim. Bir kaç gün sonra bu güzel şehire uçmayı planlıyorum. Görüş ve izlenimlerini merak ediyorum.
    Cevapla
  • Eski Gurbetci 4 yıl önce Şikayet Et
    Güzel yermis. Begendim.
    Cevapla