Turizmde Orta Doğu pazarı göz dolduruyor

Turizm sektörü özellikle mevsimsel hareketlilikle rekor üstüne rekor kırarken, olumlu veriler, pazar gelir endeksine de yansıyor. Turizm acentaları da bu hareketliliği Arap turistler ile fırsata çevirmek istiyor.

Turizmde Orta Doğu pazarı göz dolduruyor
Turizmde Orta Doğu pazarı göz dolduruyor
GİRİŞ 03.10.2019 09:30 GÜNCELLEME 03.10.2019 09:30

Türkiye'de turizm grafikleri,i ivmesini devamlı olarak yukarı taşıyor. Özellikle 2017'de başlayan yükseliş trendi, bu yıl da devam ediyor. Turistlerin döviz endeksi hesaplandığında pazarın en önemli müşterileri arasında Araplar bulunuyor.

Turizm acentaları, dünya genelindeki 500 milyon Arap turisti cezbedecek kampanya ve tekliflerle pazarı genişletmeyi hedefliyor.

ORTA DOĞU PAZARI ACENTALARI, ROTAYI DÜNYA GENELİNDE YAŞAYAN 500 MİLYON TURİSTE ÇEVİRDİ

Bugüne kadar ağırlıklı olarak Körfez ülkelerine çalıştıklarını kaydeden İstanbul Turizm Seyahat Acentaları ve İşadamları Derneği (TUSAD) Başkanı Hasan Bayram, rotayı dünya genelinde yaşayan 500 milyon Arap turiste çevirdiklerini söyledi.

Orta Doğu’dan gelen turistlerin kişi başına 800 Dolar ile 1000 Dolar arasında harcama yaptığına işaret eden TUSAD Başkanı Hasan Bayram, şunları kaydetti:

“Son 10 yıldır, Orta Doğu’dan gelen turist sayısında ciddi bir artış yaşamaya devam ediyoruz. Gelecek yıl da, bu artış devam edecektir ve bu yıldan daha fazla turisti ağırlayacağız. Bugüne kadar ağırlıklı olarak, Suudi Arabistan, Kuveyt, Katar, Bahreyn, Dubai, Umman, Ürdün, Irak, Libya, Cezayir gibi Körfez ülkelerinin bulunduğu ülkelerde tanıtım ve pazarlama çalışması yapmaktaydık. Bugünden itibaren, dünya genelinde yaşayan 500 milyon Arap vatandaşları arasından da konuklarımızı ülkemizde misafir etmeyi istiyoruz. Orta Doğu pazarının yanı sıra, diğer ülkelerde yapılan fuarlara ve workshoplara katılarak, dünyanın her yerinden Arap turisti ülkemize getirmeyi hedefliyoruz” dedi.

ORTA DOĞU PAZARINDAN YOĞUN İLGİ

Orta Doğu Turizm Teşkilatı, İstanbul Turizm Seyahat Acentaları ve İşadamları Derneği (TUSAD), Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB), Yoncakaya Derneği (YONDER) ve Arap Seyahat Acentaları ve Turizm Geliştirme Derneği (ASATDER) derneklerin katılımıyla gerçekleşen “Orta Doğu turizmi” değerlendirme toplantısı, 2 Ekim tarihinde BW Citadel Hotel’in ev sahipliğinde gerçekleşti ve Orta Doğu pazarına çalışan seyahat acentalarının temsilcileri yoğun ilgi gösterdi.

Organizasyon sırasında, Artaş Grubu Turizm Yatırımları Koordinatörü Recep Arifoğlu, Radisson Residences Avrupa Tem İstanbul Genel Müdür Ercan Yılmaz, Radisson Residences Vadistanbul Genel Müdürü Nihan Sıcakkanlı, BW Citadel Hotel Genel Müdürü Fevzi Erdoğan, Radisson Residences Avrupa Tem İstanbul Satış ve Pazarlama Müdürü Türker Subaşı, Radisson Blu Vadistanbul Satış Müdürü Melih Aydın ve Radisson Residences Vadistanbul Satış Müdürü Oğuz Günal başta olmak üzere Artaş Grubu bünyesindeki otellerin yöneticileri, toplantıya katılan Orta Doğu pazarındaki seyahat acentalarının yetkilileri ile  pazara ilişkin görüş alışverişinde bulundu. 

"YOL BELGEMİZİ İSTİYORUZ"

Toplantıda, İstanbul Turizm Seyahat Acentaları ve İşadamları Derneği (TUSAD) Başkanı Hasan Bayram, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Karayolu Ulaştırma, Taşımacılık ve Araç Kiralama İhtisas Başkanı Taşkın Arık, Yoncakaya Derneği (YONDER) Başkanı Metin Diyar ve Arap Seyahat Acentaları ve Turizm Geliştirme Derneği (ASATDER) Başkanı Ahmet Kırk birer konuşma gerçekleştirdiler.

Konuşma sırasında TUSAD, YONDER ve ASATDER Başkanları, şunları anlattılar:  

“İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 9+1 araçlarına yol belgesi vermeyerek, korsan ile baş edemez. Orta Doğu pazarına çalışan acentalar olarak, en kısa zamanda yol belgemizi istiyoruz. Bizler, Orta Doğu ülkelerinden turist getirmek için, büyük gayret gösteriyoruz. Ancak, gelen misafirlerimizin ulaşımını sağlarken “korsan” muamelesi görmekteyiz ve bu durumdan dolayı çok fazla üzgünüz. Özetle, yurtdışı veya yurtiçinden gelen misafirlerimize araç yollayamıyoruz. Misafirlerimizi getiriyoruz, rezervasyonlarını yaptırıyoruz, ancak “sen taşıyamazsın” demektedirler. İBB’nin vermediği yol belgesi nedeniyle, korsan muamelesi görmeye devam ediyoruz, kısaca en kısa zamanda bu yanlıştan dönülmesini bekliyoruz. Lütfen, Orta Doğu turizmine sahip çıkın ve bizleri mağdur etmeyin” diye konuştular. 

Başkanlar konuşmalarında, Uber korsan taşımacılığına karşı olduklarının da altını çizdiler.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL