Büyük Selçuklu'nun ilk başkenti Nişabur'da iki tarihi kervansaray

Birbirinden eski tarihi yapıları ile öne çıkan İran Horasan eyaletinde Selçuklu'nun ilk başkenti Nişabur bulunuyor. Nişabur'da ise birden fazla hüküm sürmüş olan devletlerin tarihi yapıları günümüze kadar gelmiş durumda. Bu yapılardan iki kervansaraya ait görüntüler ve bilgiler de haberimizde. İşte Selçuklunun ilk başkenti Nişabur'da iki tarihi kervansaray...

Büyük Selçuklu'nun ilk başkenti Nişabur'da iki tarihi kervansaray
Büyük Selçuklu'nun ilk başkenti Nişabur'da iki tarihi kervansaray
GİRİŞ 29.09.2020 10:31 GÜNCELLEME 29.09.2020 10:31 KAYNAK HABER7

Selçuklu’nun ilk yönetim merkezi Nişabur. Bu yüzden de Türkler için burası büyük önem taşıtan tarihi yerlerden biridir. Dandanakan muharebesinin ardından Nİşabur Selçuklu hakimiyetine geçmiş ve ilk devlet olduğunu da böyle duyurmuştur.

 

İlime, bilime, ekonomiye Selçuklu zamanında çok önem verildi. İlk parasını da yine burada Nişabur’da bastırdı Selçuklu Devleti. Bu sebeple de ilk darphanesi burada yer alıyor.

Sağlık alanında ise çalışmalarını ilk tıp medresesini burada açarak gösterdi. Tarihi ipek yolu Nişabur’dan geçtiği için burada birbirinden güzel mimari yapılara sahip kervansaraylar yapıldı. Bu sayede de ekonomisini hızla geliştirdi Selçuklu Devleti. Sonunda ise Malazgirt muharebesi ile Türklere Anadolu’nun kapısını açtı.  

 

 

 

Nişabur Hakkında  

İran’ın Horasan eyaletinde bir şehirdir. Selçuklu’nun da kurulduğu yer olarak bilinmektedir. Meşhed yakınlarında, Binalud Dağı'nın güney eteklerinde verimli ve düz bir araziye yayılan şehir tarım ve ticaret yoluyla İran ekonomisine büyük katkı sağlar. Tarihte birçok kez burada yer alan yapılar yıkılmış yeniden yapılmıştır.  

Nişabur’a Nasıl Gidilir? 

Nişabur’a gitmek için havayolu kullanmak mümkün değil. Burada hava limanı bulunmuyor. Bu yüzden kara yolu ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Tahran ve Mashad’dan kara yolu ile ulaşım sağlayabilirsiniz.  

Nişabur’da Ne Yenir? 

Nişabur’da yöresel yemeklerden biri de ‘gaz’dır. Gül suyu, fıstık, safran ve badem ile birlikte pişirilmesinden oluşan yemektir. Yoğurt yahnisi yemeği ise yoğurt, kuzu ya da dana eti, safran, şeker ve portakal kabuğundan yapılır. Pulaki isimli tatlısı ise çok meşhurdur.  

Nişabur’a Gitmek İçin Vize Gerekir Mi? 

Buraya seyahat etmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için vize zorunlu değildir.  

Şah Abbas Kervansarayı  

Tarihi kervansaray ziyaretçilerin en çok uğradığı yapı. Kervansarayın odalarının içerisinde müze bulunuyor. Diğer kısımları ise yine ziyaretçilere açılıyor. Bu tarihi yapının bütün odalarını gezmeniz mümkün. Bölgedeki kazı çalışmalarında çıkan malzemeler de bu kervansarayda sergileniyor. Selçuklu dönemine ait  

Türmurlardan Kalma Kervansaray  

Yukarıda belirtildiği üzere İpekyolu üzerinde bulunan Nişabur’da tarihi yapıda kervansaraylar çok sayıda bulunuyor. Turistleri kültürel etkinliklerle karşılayan bu kervansaray da Timur zamanından kalma bir yapı. Tarihi dokusu ve havası ile herkesi büyüleyen bu yapılar her daim ziyaretçilerini bekliyor.  

Dünyayı Geziyorum resmi sosyal medya hesapları 

Youtube: esirgenc

Twitter ve İnstagram: @dunyayigeziyor

Facebook: dunyayigeziyorum

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL