1561'de yaptırılan Rüstem Paşa Kervansarayı nerede?

1561 yılında Osmanlı İmparatorluğu zamanında yaptırılan tarihi Rüstem Paşa Kervansarayı yeniden adını duyurmayı başardı. Bir televizyon programında adını duyuran kervansarayın tarihi ve nerede olduğu merak konusu olurken bu muazzam güzellikteki tarihi yapının mimarı da öğrenilmek istenen diğer konulardan. Tüm detayları ve tarihi ile Rüstem Paşa Kervansarayı nerede detayları haberimizde.

1561'de yaptırılan Rüstem Paşa Kervansarayı nerede?
1561'de yaptırılan Rüstem Paşa Kervansarayı nerede?
GİRİŞ 05.11.2019 16:26 GÜNCELLEME 05.11.2019 16:28
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Rüstem Paşa Kervansarayı nerede en çok merak edilen konular arasında yer alıyor. Bir televizyon programında adını yeniden bütün Türkiye'Ye duyuran tarihi kervansaray muazzam mimarisi ile herkesi büyülüyor. Bu yüzden de Rüstem Paşa Kervansarayı mimarı kim, nerede bulunuyor ve nasıl gidiliyor gibi konulara ilişkin detayları haberimizde verdik. 

 

 

Rüstem Paşa Kervansarayı Nerede?

Tarihi eserler ile öne çıkan bir ilimiz olan Edirne'de yer alan Rüstem Paşa Kervansarayı Osmanlı'nın bir dönem başkenti olmuş yerde bulunuyor. Edirne gezilecek yerlerini merak eden ve araştıran herkes Rüstem Paşa Kervansarayı ile de karşılaşıyor. Tarihi eserler bakımından birçok yapıya sahip olan Edirne ilimizde bu kervansaray gibi tarihi mimariler bulunuyor. Rüstem Paşa Kervansarayı da bu güzel mimarisi ve tarihteki önemli yeri sebebi ile televizyon programlarına konu oluyor. 

 

 

Rüstem Paşa Kervansarayına Nasıl Gidilir?

Kent merkezinde bulunan Rüstem Paşa Kervansarayı'na Eski Camii'nin hemen arkasından ulaşabilirsiniz. Şehir merkezinde diğer yapıları ziyaret ederken buraya da yaya olarak gidebilirsiniz. Birbirine uzak yapılar olmadığı için yürüme mesafesi ile ulaşmak kolay olacaktır. 

Rüstem Paşa Kervansarayı Hakkında 

Kanuni zamanında yapılan Rüstem Paşa Kervansarayı önemli ticari yollar üzerinde bulunan Edirne'ye Rüstem Paşa tarafından yaptırılmıştır. 1561 yılında yaptırılan caminin mimarı ise sayısız değerli yapıya sahip tarihin en iyi mimarı olarak bilinen kişisi, Mimar Sinan'dır. 

Avlusu bulunan bir kervansaraydır. 102 odası bulunmaktadır ve dikdörtgen yapıya sahiptir. iki katlıdır. Katların avluya bakan kısımları revaklıdır. Uzun kenarlarında ise karşılıklı yukarı çıkan merdivenler mevcuttur. Üst kattaki süslemeleri ilginç bir süslemeye sahiptir. Ön cephesinde ise 21 adet dükkan bulunmaktadır. Bu dükkanlar kervansaraya gelir sağlanması amacı ile kiraya verilmiştir. 

Kervansarayın ortasında Mimar Sinan tarafından yaptırılan bir şadırvan ve mescit bulunuyordu. Ancak 1877-78 yıllarında Rus işgaline uğrayan Edirne'de Ruslar bu yapıları yıkmışlardır. Yakın zamanda Edirne çevresinde üretilen koza İpek böceği burada pazarlanıyor ve satılıyordu. 1972 yılında ise otel haline getirilen kervansaray günümüzde otel olarak hizmet vermektedir. 

Rüstem Paşa Hakkında 

Kanuni Sultan Süleyman döneminde yaşamış olan sadrazam ve damattır. Aynı zamanda Hürrem Sultanın çabaları ile devlet yönetimine gelmiştir. Daha sonra adı birçok olaya karışan Rüstem Paşa iki kez görevden alınmış yeniden kurtulmayı başararak görevine dönmüştür. 12 Temmuz 1561 yılında vefat eden Rüstem Paşa geride bu tasrihi kervansarayı bırakmıştır. 

 

 

 

 

 

YORUMLAR 1
  • melisa kokoroz 4 yıl önce Şikayet Et
    Çok güzel
    Cevapla