Bulgaristan yemekleri ve gelenekleri- Bulgaristan köyleri, müzikleri

Burada çok sayıda medeniyetin izlerini görebilirsiniz. Bu medeniyetlerin en köklüsü ve kendinizden bir benzerlikler bulabileceğiniz Osmanlı İmparatorluğu. Muhakkak Bulgaristan yemekleri ve gelenekleri keşfedilirken evlerdeki mimarilerde kendinizden izler bulacaksınız. Bulgaristan müzikleri ve halk oyunları da görülmeye ve izlenmeye değer unsurlar. Bulgaristan köyleri ise sizlere unuttuğunuz değerleri hatırlatacak.

Bulgaristan yemekleri ve gelenekleri- Bulgaristan köyleri, müzikleri
Bulgaristan yemekleri ve gelenekleri- Bulgaristan köyleri, müzikleri
GİRİŞ 10.11.2019 17:13 GÜNCELLEME 11.11.2019 10:17

Bulgaristan köyleri Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları tarafından özellikle de yaz aylarında gezmek için çok tercih ediliyor. Ancak kış turizminde de kayak yapmak için gittiğiniz köylerde güzel bir kültür turuna çıkabilirsiniz. Bu turlar köylerin eski Osmanlı mimarisine sahip evleri ve geleneksel sofralar, müzikler ve halk oyunları olarak karşınıza çıkacak. İşte tüm detayları ile Bulgaristan yemekleri ve gelenekleri. 

 

 

Bulgaristan Köyleri

 

 

 Yaz tatil yapmak için serin ve sakin yerler arayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Bulgaristan köylerini tercih edebiliyor. Bu köylerdeki hakim olan yaşam tarzı ise bizim Safranbolu'da, Beypazarı'nda bulunan ile benzerlik taşıyor. Bu benzerlik Osmanlı'nın geleneksel ev mimarisini tarzından kaynaklanıyor. Beş yüz yıl gibi bir süre buraya hüküm süren Osmanlı Devleti kültürünü buraya vermiş ve buradan da bize kültür aynası ister istemez tutulmuş. Bu yüzden Bulgaristan köylerinde olduğu gibi sofraları ve geleneksel müziklerinde de aynı etkileri görmek mümkün. 

İşte tüm güzel tabiatı ve mimari tarzıyla Bulgaristan Köyleri...

Beyaz Vadi Kasabası

Rodop dağlarının eteklerinde, kayak pistlerinin altında bir kasaba yer alıyor. Beyaz Vadi olarak adlandırılmış burası. Karlarla çok güzel bir manzaraya sahip olduğundan da bu ismi aldığı söyleniyor. Mimarisi ise bizim eski Osmanlı evlerimize benziyor. Osmanlı beraberinde evlerinin mimari kültürünü de getirmiş buraya. Kayak yapan turistler kültür turu için bu köyleri de gezebiliyor. Buradaki tek köy burası da değil. Birden fazla bu şekilde köyler bulunuyor. 

Bulgaristan Yemekleri 

Sarma dolma ve çevirme kelimeleri bizim dilimizle Bulgaristan'da aynı. Bu da ortak bir kültür mirasına sahip olmamızdan kaynaklanıyor. Bulgaristan yemekleri yiyen herkesin damağına unutulmaz bir tat veriyor. Mutfak kültürümüz de diğer kültürlerimiz gibi benzerlik taşıdığından buraya gelen herkes Bulgaristan yemeklerini büyük keyifle tadıyor. 

Lukanka

Bizim sucuk yiyeceğimize benzeyen bir yiyecek çeşididir. Bulgaristan sucuğu denilebilir. Domuz eti ya da sığır etinden yapılan sucuk baharatlarla tatlandırılır. Yaklaşık olarak 2 ay kurutma işlemi yapılır. 

 

 

Tarator 

Yoğurt ve salatalık aynı zamanda da içerisine istenilen baharatların konulması ile yapılan bir Bulgar yiyeceğidir. Bu da bizim kültürümüzde benzer halleri ile bulunur. 

Lütenisa 

Kahvaltılık sosa benzeyen bu yemek ise yine bizde olduğu gibi domates ve biber karışımından yapılır ve sıcak ekmek ile tüketilir. 

Baniçka 

Bulgar göçmenlerinin de afiyetle tükettiği bir yemektir. Hamur işi olması sebebi ile bizim de damak tadımıza uygundur diyebiliriz. 

Poniçka 

görünümü bizim 'pişilere' benzer. Çok lezzetlidir ve farklı şekillerde servis edilir. Bulgaristan sokaklarında her yerde poniçka yapan bir yer görebilirsiniz. Tatlı olarak yenir. 

Kifla 

Genel olarak Bulgaristan yemekleri hamur işi olarak karşımıza çıkıyor. Kifla da 'kruvasana' benzemesi ile meşhur ancak daha hamurumsu bir yapısı var. Bu yemeği de Bulgaristan gezisinde denemelisiniz. 

Lahana Aşı

 Geleneksel Bulgaristan yemeklerinden biri olan bu yemek çok farklı biçimde hazırlanır. Süt ile pişirilir ve musakkadan çok farklı bir yemektir. ayrıca da Bulgarlar tarafından çok beğenilir. 

Plevne Tavuğu 

Baharatlar ile lezzetlendirilerek yapılan bu yemek Bulgaristan'a özgü şekilde yapılmaktadır. Lezzetlendirilen tavuk ve şehriye pilavı sunulmaktadır. İçerisinde sebzeler de görmek mümkündür. 

Bulgar Kebabı 

Bulgaristan gezisinde yine kendilerine has usullerle yapılan Bulgar kebabını kesinlikle deneyin. Bizde olduğundan tabi ki farklı bir yapılışı var. Pilav üzerinde et olarak sunuluyor ki bu da bizim kebap sunumumuzdan biraz olsun farklı 

Bulgar Usulü Omlet 

yumurtadan daha çok sebzenin bulunduğu bir yemek çeşididir. Bulgaristan gezsinde ise sabah kahvaltısında sıkça karşınıza çıkacak bir lezzet. 

Bu da ilginizi çekebilir; Kapı komşumuz Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da nereye gidilir?

 

 

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL