250 milyon değerinde 150 metre yükseklikte bir dev yapıt: Dubai Frame

Tüm Dubai manzarasını içine alan ve harika bir görüntü sunan Dubai Frame yani Dubai Çerçevesi herkesin ilgi odağı olan bir dev yapıt. Yapımında 250 milyon harcanmış olan bu boş çerçeve 150 metre yükseklikte tüm gökdelenleri içine alıyor.

250 milyon değerinde 150 metre yükseklikte bir dev yapıt: Dubai Frame
250 milyon değerinde 150 metre yükseklikte bir dev yapıt: Dubai Frame
GİRİŞ 13.10.2021 10:51 GÜNCELLEME 13.10.2021 10:51

Dubai gezisi planlayan herkesin ilk olarak görmek istediği yarım gününü ayırdığı bir dev yapıt bulunuyor. Yapımında 250 milyon harcanan ve 10 yıl süren inşasından sonra 150 metre yükseklikte bir boş çerçeve ortaya çıkmış. Bu boş gibi görünen çerçevenin içerisinde aslında tüm Dubai manzarası yer alıyor. Dubai Frame yani Türkçe adı Dubai Çerçevesi herkesin ilgi odağı olan bir yapı. Biz de bu dev yapıyı daha yakından inceledik ve detaylı bilgiyi haberimizde verdik. 

 

 

 

Dubai Frame - Dubai Çerçevesi 

10 yılda yapımı tamamlanan bu çerçeve tüm turistlerin ilgi odağı olan bir yapıt. Her geçen gün mega yapılarına bir yenisini ekleyen Dubai Frame ile bu konudaki becerisini yine kanıtladı. Yüksek mega boyuttaki gökdelenlerini içine alan bir boş çerçeve yapımı ile çok konuşuldu. Bu çerçeve bakıldığında boş görünüyor ancak karşısına geçtiğinizde size muazzam bir Dubai fotoğrafı sunuyor. 

Çerçevenin üst katında ise bu manzarayı izleyebiliyorsunuz. Burada camdan taban bulunuyor ve bu taban 150 metre yükseklikten aşağı bakanları biraz heyecanlandırıyor. 

Altın rengindeki parlak, mega yapı 2020 Expo motifleriyle bezenirken içerisindeki cam tabanda 93 metre olarak bulunuyor. Burada yürümek isteyen herkes keyifle yürürken fotoğraf çekilmeyi de ihmal etmiyor. 

Petrol zengini olan BAE bu şekilde mega yapılarına yapılan harcamaları ile gündem oluyor. Bazı kişiler bu harcamaları gereksiz bulurken onlara  göre ise zenginliğin ve ihtişamın gösterisi olduğu için bu mega yapılar altınla bezenerek daha gösterişli hale getiriliyor ve tüm dünyaya zenginliklerini kanıtlamış oluyorlar. Bir anlamda başarılı oluyorlar diyebiliriz. Dünyanın dört bir yanından bu mega yapıdaki çerçeveyi görmek üzere herkes Dubai'ye akın ediyor. altın kaplama olması bir yana aynı zamanda da en üst noktasındaki Dubai manzarasını görmek isteyenlerin sayısı bir hayli fazla. 

Zabeel Park’ta bulunan devasa dikdörtgen yapı Dubai Frame’in ortasından görünen Dubai manzarası adeta fotoğraf gibi.

Bu dev çerçeve bir tarafta Dubai manzarası barındırırken bir yanda ise modern yükselen Dubai'yi gösteriyor. Bir fotoğraf çerçevesi görevi üstlenen bu yapı Ocak 2018 yılında açıldı. açıldığından beri de sosyal medyanın en çok paylaşılan gönderilerinden biri olmayı başardı. Ziyarete giden bütün turistler burayı sosyal medyasında büyük bir keyifle paylaşıyor. 

Dubai Frame Giriş Ücreti Ne Kadar?

Dubai Frame giriş ücreti yetişkinler için ve çocuklar için ayrı ayrı isteniyor. 12 yaşına kadar olan kişiler için ücret 50 AED istenirken yetişkinler için ise 100 AED ücret isteniyor. Bu para bizim para birimimize göre yaklaşık çocuklar 78 TL iken yetişkinler için ise 150 TL olarak belirleniyor. 

Dubai Frame'de Gezi Ne Kadar Sürer?

Bu mega yapıyı gezmek için süre genel olarak 1,5 ile 2 saat arasında oluyor. Bu süre sizin gezme hızınıza göre de değişiklik gösterebilir. Ancak her yerini bütün detayları ile gezmek isterseniz burası için ayrılması gereken süre budur. 

Dubai Frame Projesi Çalıntı Mı?

Fernando Donis bu mega yapıyı tasarladı ve Dubai Hükümeti tarafından yapılan bir yarışmada birinci seçildi. Daha sonra ise şehrin ortasına inşa edildi. Ancak tasarımcıya bu proje için bir ücret ödenmediği söyleniyor. 

926 teklif arasından seçilen bu tasarım Dubai'nin yeni yüzünü yansıtacaktı. Bir amblem yapılması istenen kişiler bu şekilde tasarımlarını sundular. Donis'in tasarımı seçildi ve bunun için de 100 bin Dolar ödülü aldı. Donis'e göre, yapıyı tasarlarken Dubai'yi amblemlerle dolu bir şehir olarak gördü ve bir tane daha eklemek yerine, hepsini çerçevelemeyi önerdi: şehri çerçevelemek.

Ancak Aralık 2016'da mimar Donis bir dava açarak  o sırada yapım aşamasında olan tasarımı için bir sözleşme yapılmadığını ve tazminat almadığını belirtti. 

Projenin sahibine hakkı olan ücret ödendi mi bilinme< ancak bilinen bir şey var ki bu mega yapı bütün turistlerin büyük ilgisini topluyor ve buraya her yerden ziyaretçiler akın ediyor. 

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL