Sri Lanka'dan ne alınır? Hediyelik eşyalar, el emeği oyma ahşaplar

Sri Lanka yemyeşil doğaya sahip ve bu yeşilliğin içerisinde tarihi yapıları, tapınakları ile de öne çıkan cennet. Buraya giden turistler buranın kültürünü de yakından tanıma fırsatı bulabiliyorlar. Bu fırsatlardan biri Sri Lanka'dan alınacak hediyelik eşyalar. Ahşap oyna figürler burada çok popüler. Sri Lanka'dan ne alınır, hediyelik eşyaları nelerdir hepsi haberimizin detaylarında

Sri Lanka'dan ne alınır? Hediyelik eşyalar, el emeği oyma ahşaplar
Sri Lanka'dan ne alınır? Hediyelik eşyalar, el emeği oyma ahşaplar
GİRİŞ 25.11.2019 14:47 GÜNCELLEME 27.11.2019 16:44

Sri Lanka yemyeşil doğasıyla dünyanın her yerinden olduğu gibi Türkiye'den de turistleri kendisine çekmeyi başaran bir ülke. Burada fillerin yeri apayrı. Çok önemli ve değerli Sri Lanka halkı için filler. Bu yüzden de her yerde hediyelik eşya olarak satılan figürler filleri temsil eder nitelikte oluyor. Sri Lanka'dan ne alınır merak edenler için cevabını haberimizde verdik. Ahşap ağaçlara oyma tekniği ile yapılan bu hediyelik eşyalar tamamen el emeği olarak satılıyor. Doğal boya ile boyama işlemi tamamlandıktan sonra satışa sunuluyorlar.

 

 

Sri Lanka'dan ne alınır?

 

 

Sri Lanka gezisi sırasında karşınıza çeşit çeşit ürün çıkabilir. Bu ürünleri her yerde farklı fiyata bulabilirsiniz. Ancak Kolombo başkentinde uygun yerlerde Sri Lanka'nın hediyelik eşyalarını bulabilirsiniz. Nerede uyguna bulursanız oradan hemen almanızda fayda var. Burada oyma ahşap ürünler daha çok satılıyor hediyelik eşya olarak. Bu ürünler de el emeği olduğundan biraz pahalı olabilir. 

Sri Lanka gezi notlarını ve bu ülkeye dair tüm detayları BURADAN okuyabilirsiniz. 

Ahşap Oyma Figürler 

Sri Lanka için filler çok önemli. Bu yüzden oyma ahşap ürünler içerisinde de fil figürleri bir hayli bulunuyor. Her yerde değişik şekillerde fil figürlü oyma ahşap ürünler bulmak mümkün. Bu figürler bir de doğal boyalar ile boyanıyor. Kimyasal boyalarla yapılan ürünlerin ömrü daha kısa olduğundan buradaki hediyelik eşya üreticileri bunu kendine vizyon edinmiş olacak ki ömürlük olsun deyip bu ürünleri çok sağlam üretmeye gayret etmişler. Doğal boyalarla yapılan oyma figürler yüz yıllarca kullanılsa da hiç bir deforme olmuyor. Diğer kimyasal ile boyanan figürler ise kısa bir süre sonra boyasını atıyor. Bu yüzden daha kalıcı olması adına burada satılan hediyelik eşyalar doğal boya elde edilerek bu boya ile renklendiriliyor. 

Doğal boya ile renklendirme işlemi ve bu boyayı elde etme aşamaları yukarıda yer alan videoda bulunuyor. Çok farklı bir yöntemle renklerin değişimini izlemek keyifli oluyor. 

Sadece fil figürleri değil aynı zamanda buranın dinine özgü bazı figürler de bu ahşap oymaları arasında bulunuyor. Değişik figürdeki maskeler buranın dinini yansıtıyor. Buda heykelleri de en çok alınana eşyalar arasında bulunuyor. Buradaki yerli halkın tamamı evinde böyle heykel figürler bulunduruyor mutlaka. 

Bazı ağaçlar doğal boya ile boyanırken bazıları da hiç boyaya ihtiyaç duymadan kendi rengi ile oyma işlemine girip daha sonra cilalanıyor.. Bunlar da genelde siyah gövdeli ağaçlarda yapılan işlemler oluyor. Sadece siyah olan ağaçlar da hediyelik eşya yapımında kullanılıyor ve buraya özgü figürler üzerine işlenerek güzel bir işçilik ortaya çıkıyor. 

 

 

Devasa ağaçlardan da yine fil gibi önemli bir hayvanın figürünü burada görebilirsiniz. Bu şekilde boyutu büyük olan hediyelik eşyaları kargolayarak gönderiyorlar. 

Fil Dışkısından Yapılan Hediyelik Eşyalar 

Burada geri dönüşüme en iyi katkısı olan uygulama bu. Fillerin dışkısından elde edilen malzemeler bir düzine işlemden geçiriliyor ve ortaya çok güzel Sri Lanka'nın hediyelik eşyaları çıkıyor. Tamamen doğal malzemelerden üretilen bu hediyelik eşyalar herkesin en çok almak istediği ürün oluyor. Ayrıca bu üreticiler yurt dışına bu hediyelik eşyaları da satıyor. 

Fillerin dışkısını burada yerli halk da satın alıyor. Çünkü bu dışkıları evlerinde aynı işlemlerden geçirerek çok güzel biblolar ortaya çıkartabiliyorlar. Çünkü bu ürünler diğer biblolardan çok daha sağlan oluyor. Yıllar geçse de evlerinde kullanabiliyorlar. Bu ürünlerden sadece biblo değil mutfakta kullanılmak üzere tabak gibi araç gereçler de yapabiliyorlar. 

Sir Lanka'da Alışveriş 

Sri Lanka'da yukarıda bahsedilen hediyelik ürünleri almak istemez sadece alışveriş merkezlerini gezmek isterseniz onun için de güzel önerilerimiz bulunuyor. En ünlü ve ürün çeşitliliği olan mağazalar Kolombo başkentinde yer alıyor. Burada sayısı mağazada yukarıda anlatılan ürünleri bulabileceğiniz gibi aynı zamanda kumaşlar da bulabilirsiniz. 

Genelde turistlerin en çok ziyaret ettiği yerlerden biri de Barefoot. Burada bütün ürünleri en uygun fiyata bulabileceğiniz gibi sevdikleriniz için de güzel hediyeler alabilirsiniz. 

Kolombo'da Galle Caddesi üzerinde bütün mağazaları gezerek Sri Lanka'da alışverişin keyfini çıkartabilirsiniz. 

 

Bu da ilginizi çekebilir; Sri Lanka'da gezilecek tarihi yerler: Polonnaruwa Antik Kenti

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL