Peygamberler diyarı Eğil

Diyarbakır'ın Eğil ilçesi, tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış bir antik kenttir. Kur'an-ı Kerim'de isimleri geçen Zülkifl ile Elyesa dahil 9 peygamberin kabrinin burada bulunduğuna inanılan Eğil, inanç turizmi ve kültür turizmi bakımından yoğun ilgi görüyor.

Peygamberler diyarı Eğil
Peygamberler diyarı Eğil
GİRİŞ 29.04.2020 14:16 GÜNCELLEME 29.04.2020 16:11
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Diyarbakır'ın antik kenti Eğil, tarih, kültür ve manevi değerleriyle ön plana çıkıyor. Güneydoğu'nun gözde turizm merkezlerinden biri olan Diyarbakır, tarih boyunca ev sahipliği yaptığı medeniyetlerin miraslarını koruyarak gezginlerle buluşturuyor. Diyarbakır'ın Eğil ilçesi ise inanç turizmi bakımından ön plana çıkıyor.

Asurlulardan kalma kalesi, mağaraları ve kral mezarlarıyla Türkiye'nin önemli antik kentlerinden biri olan Eğil, Kur'an-ı Kerim'de isimleri geçen Zülkifl ile Elyesa peygamberler ve 9 peygamberin medfun olduğuna inanılan bölgede manevi atmosferiyle ziyaretçilerine kıymetli anlar yaşatıyor. 

 

 

Osmanlı salnamelerinde Diyarbakır'ın "peygamberler şehri" olmasından “Şehrimizin güzel kokulu toprağına defnedilen, yüce kuvvet ve manevi feyizleriyle şehrimiz halkını faydalandıran büyük peygamberler, mükerrem sahabeler ve hürmete layık büyüklerimizin türbelerinin ve makamlarının bulunduğu yerlerin ve adı geçene bağlı vakıfların çizelgesidir.” ifadeleriyle söz edilmiştir. 

Kabirler Nebi Harun Tepesi'ne taşındı

Tarihi öneminin yanı sıra muhteşem doğal güzelliklere de sahip olan Eğil, Halife Hz. Ömer döneminde Müslümanlar tarafından fethedilmiştir. Dicle Baraj Gölü'nün enfes manzaralar sunduğu bölgede baraj yapılmadan önce Hz. Elyesa ve Hz. Zülkifl peygamberlerin kabirleri, Dicle Nehri kıyısında bulunuyordu. Baraj yapıldığında sular altında kalacağı için kabirler, 1995 yılında Nebi Harun Tepesi'ne taşınarak türbeye yerleştirildi.

"Peygamberler şehri" olarak bilinen Diyarbakır'ın en önemli kültür ve inanç merkezi konumunda bulunan Eğil'de Nebi Harun-i Asefi, Nebi Hallak, Nebi Harut, Nebi Zünnun, Nebi Hürmüz, Nebi Ömer'in kabirlerinin de olduğu rivayet edilmektedir. 

Hz. Elyesa

Hz. Elyesa, İsrailoğullarına Hz. İlyas'tan sonra gönderilen peygamberdir. İsrailoğulları'nın ıslahı için uğraşan Hz. Elyesa'ya toplumun çok az bir kısmı inanmış, çoğunluğu ise iman etmemiştir.

Hz. Zülkifl

Elyesa Aleyhisselam'ın amcasının oğlu olan Hz. Zülkifl, İsrailoğullarına gönderilen diğer bir peygamberdir. Hz. Zülkifl, Musa Aleyhisselam'ın  dininin emir ve gereklerini insanlara tebliğ etmiştir. Zülkifl peygamber, Şam beldelerinden birinde vefat etmiştir.

Eğil'de gezilecek diğer yerler

Asurlular döneminden kalma Eğil kalesi, Deran mağaraları, kral mezarları gibi antik ve tarihi rotaları ile doğal güzelliklerinden Eğil baraj gölü mutlaka görmeniz gereken yerler arasında bulunuyor.

YORUMLAR 3
  • ABC 4 yıl önce Şikayet Et
    Bilmiyordum ve çok şaşırdım. Güzel bir haber olmuş, teşekkürler. en kısa zamanda gidip görmeliyim :)))
    Cevapla
  • salih 4 yıl önce Şikayet Et
    Danyal Peygamberin kabri Mersinde
    Cevapla
  • gerçekler 4 yıl önce Şikayet Et
    Mersinin Tarsus İlçesinde.
    Cevapla