Korunaklı kale: Bergama Antik Kenti

Günümüzdeki adı Bergama Antik Kenti olan bu yer Pergamon olarak geçmişten günümüze kalan ve tarihi yerler içerisinde görmeye değer bir adres. Pergamon Antik Kenti nerede sorusunu seyahat edecek olan herkes mutlaka soruyor.

GİRİŞ 08.09.2021 15:44 GÜNCELLEME 08.09.2021 15:44

Bergama eski adı ile Pergamon Antik Kenti son zamanların en uğrak gezi yerlerinden biri olmayı başardı. Pergamon eskiden günümüze gelen ismi olsa da Bergama Antik kenti olarak biliniyor halk arasında. Tarihi gezi yerlerinden biri olan antik kentte keşfetmeye değer birçok detay bulunuyor. Tarihi yeniden okuyabileceğiniz antik kentte hiçbir yerde görmediğiniz detaylara da rastlayabilirsiniz. Bergama Antik Kenti nerede, nasıl gidilir tüm gezi detayları haberimizin devamında yer alıyor.  

 

 

PERGAMON ANTİK KENTİ NEREDE? 

Antik çağdaki en önemli yerlerden biri olan Bergama yani Pergamon Antik Kenti İzmir ilimizde bulunuyor. İzmir'in 100 kilometre kuzeyinde yer alan Bakırçay Havzasında 8.500 yıllık bir tarihe sahip bu yer günümüzde de herkesin görmek için akın ettiği bir adres. Uygarlık tarihinin de en eski yerleşim yerlerinden biri aynı zamanda bu antik kent. Bu sebeple de çok önemli. Orta Çağ'ın önemli stratejik yerlerinden biri olan bu yer önemini de geçmişten günümüze koruyor. Bergama Krallığı'nın da başkenti burası olmuş. Çeşitli bilimlerin de ortaya çıktığı bu yer Anadolu'da gelişen bazı tıp bilimlerinin de çıktığı ilk yer olma özelliğine sahip.  Tıpta kullanılan ilk aletlerin kalıntılarına burada rastlanılması bunu da gösteren diğer bir olgudur.  
 

Bergama'da  İon, Hellen, Roma, Bizans dönemlerinin en etkileyici eserleri bulunuyor. Helenistik dönemin kültür bilim ve sanat merkezi olan Bergama devrinin de şifa ve sağlık merkezi olma özelliğine sahipti. Müzik, tiyatro, spor, güneş, çamur gibi maddeleri tedavi yöntemlerinde ilk defa kullanmışlar ve tarihteki ilk büyük hapishanenin kurulduğu şehir olmuştur.  Ayıca afyon tarzı uyutucu ilaçların da kullanıldığı ilk yer olmuş burası. Tüm bu bulgular ve olgular buranın önemini daha fazla ortaya koymuştur.  

 

 

BERGAMA GEZİLECEK YERLER 

Bergama'nın tarihi oldukça köklü. Çok eski bir tarihe sahip. Yukarıda belirtildiği gibi ilklere ev sahipliği yapan bu yerde keşfedilecek çok detay var. Antik kent içerisindeki yerler, tarihi yapılar günümüze kadar ulaşabildiği hali ile ziyaretçilere açık bulunuyor.  

Kale Dağı'nın tepesinde yer alan antik Pergamon yerleşimi Helenistik dönemin en iyi örneklerinden. Bu dönemdeki şehir planlama örneğini en iyi yansıtır nitelikte. Pergamon'un iki yerleşim merkezinden meydana geldiği söyleniyor. Akropol yerleşkesi ve Asklepion yerleşkesi olarak adlandırılıyor.  

ASKLEPİON SAĞLIK MERKEZİ  

MÖ 4. yüzyılda kurulan bu yer antik dönemin de en büyük kültürel mirası olarak adlandırılıyor. Döneminin en önemli sağlık merkezlerinden biri. Bu yüzden günümüzde çok ünlü.  MS 2. yüzyılda en parlak dönemini yaşayan yer Akropol'den 820 metre uzaklıkta bulunuyor. Asklepeion'da hastane, kütüphane, amfi tiyatro yer alıyor. Tarihe bu yer ' ölümün girmediği yer' olarak ünlenmişti. Bunun sebebi ise sağlık alanındaki üst düzey başarılardı. Günümüzde modern tıbbın sembolü sayılan 'yılanlı sütun 'da ilk olarak burada kullanılmış.  

AKROPOL 

Antik kentte saraylar, büyük tapınaklar, sosyal ve kültürel yapılar yer alıyor. Yukarı ve aşağı olarak da ikiye ayrılarak planlanmış. Yukarı bölümünde kral ve komutanların ikamet yerleri bulunuyor. Kral sarayları, Arsenaller ve büyük tapınaklar da yine yukarı bölümde. Aşağı bölümünde ise Demeter Tapınağı, Hera Tapınağı, Gymnasiumun ve aşağı agora gibi daha yalın mimarilere sahip yerler bulunuyor.  

Bergama'da antik kentin içerisinde yukarı şehir olarak adlandırılan yerde Pergamon Kütüphanesi yer alıyor. Athena Tapınağı ile mimari bağı bulunmaktadır kütüphanenin ve Bergamalılar parşömeni keşfettikten sonra daha zengin bir koleksiyona sahip olmuştur.  

Daha çok bu bölümde soylular ve yöneticiler yaşıyordu. Hâkim bir tepe üzerindeki yer antik kent manzarasına sahipti. Bu muazzam tarihe ve manzaraya sahip kent üç ana bölümden meydana gelecek şekilde kurulmuş. Birinci bölümde soylular ve yöneticilerin bulunduğu tepe kısmı yer alırken, ikinci bölümde sur duvarlarıyla çevrili orta kent bulunuyordu. Son olarak ise üçüncü bölümde ise halkın yaşadığı aşağı kent yer alıyordu.  

Bunların yanı sıra Akropol'un girişinde sol tarafta Heroon yer alıyor.  

ATHENA TAPINAĞI  

Akıl ve savaş tanrıçası Athena'ya adanmış tarihi bir tapınak. Pergamon şehrinin de koruyucusu kabul ediliyor. Şehrin en önemli ibadet sahası burası. Ancak tapınağın tüm parçaları Berlin'e götürülmüş ve orada birleştirilecek sergileniyor. Günümüzde sadece temelleri kalmış.  

BERGAMA ANTİK KENTİ’NE NASIL GİDİLİR? 

İzmir otogardan buraya ulaşmak çok kolay. Bergama’ya giden minibüsleri ya da 835 numaralı otobüsü kullanabilirsiniz.  

BERGAMA ANTİK KENTİ ZİYARET SAATLERİ  

Antik kente giriş saatleri yaz ve kış dönemlerinde değişiyor. Kış aylarında 08.00 ile 17.00 saatleri arasında giriş yapılırken, yaz aylarında ise 08.00 ile 19.00 saatleri arasında giriş yapılabilir.  

Antik kente giriş ücreti ise 25 TL. Müze kart ile girişler ücretsiz olarak yapılabilir.  
 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL