Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy'dan Koronavirüs önlemleri açıklaması

Türkiye'ye dün itibarıyla giriş yapan Koronavirüs'ün salgına dönüşmemesine ilişkin devletin üst kademesi önemli bir mesai harcıyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın gerçekleştirdiği Bilim Kurulu Toplantısı'na Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy da katıldı. Bakan Ersoy Koronavirüs'e karşı alınacak sektörel önlemleri ve eylem planlarını açıkladı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy'dan Koronavirüs önlemleri açıklaması
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy'dan Koronavirüs önlemleri açıklaması
GİRİŞ 11.03.2020 19:41 GÜNCELLEME 11.03.2020 19:41 KAYNAK AA, HABER7
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Koronavirüs'ün en son etkilediği ülkelerden biri olan Türkiye'de hastalığın salgına dönüşmemesi adına koordineli çalışmalar sürdürülüyor. Özellikle devlet nezdinde yürütülen hassas çalışmalar Sağlık Bakanlığı önderliğinde yapılıyor.

 

Koronavirüs'e karşı oluşturulan Bilim Kurulu Sağlık Bakanlığı çatısı altında toplantı gerçekleştirdi. Toplantıya Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy da katıldı. Bakan Ersoy turizm endüstrisine ilişkin yürütülen çalışmaları açıkladı.

 

 

15 NİSAN HASSAS TARİH

Bakan Ersoy virüse yönelik alınan önlemleri sıralarken sektöre de mesaj verdi. Özellikle turizm sezonunun nisan ayına ertelenmesi görüşünde karar kıldıklarını belirtirken, ülke açısından daha sağlıklı olacağını ifade etti.

Ersoy "15 Nisan hassas tarih. Turizm talebi nisan sonuna ertelenecek. Turizm hareketliliğini cezbettirmek yerine geçen seneye kıyasla daha az turistin gelmesini sağlamak daha iyi. Mart sonu yaz sezonu başlangıcı biz bunu otelcilere birlikleriyle de konuştuk sezon başlangıcını mart sonu değil nisan sonu planlamalarını öneriyoruz. Önemli olan mart-nisan ayında bir sayı yakalamak değil, sonrasında virüsün riskinin azalmaya başladığı dönemlerde bir sayı yakalamak Türkiye açısından çok çok önemli. Otel birlikleri de özellikle zincir oteller, aynı bölgede 2 tane 3 tane oteli olanlar 1 tanesini açacak yani biz arzı nisan sonuna ertelemiş olacağız." dedi.

SEKTÖREL DESTEK YOLDA

Bakan Ersoy turizmcilere yönelik de bir müjde verdi. Sektör temsilcileri ile toplantı yaptıklarını ifade eden bakan, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile de yaptıkları görüşmeler neticelerinde turizmcilere yönelik desteklerin geleceğini ifade etti:

"Dün sektör temsilcileriyle toplantı yaptık. Hazine ve Maliye Bakanı ile de görüşme sağladık. En geç 1 hafta içerisinde sektörel desteklerle ilgili net bir açıklama da yapacağız." 

ORGANİZASYONLARA ERTELEME

Bakan Ersoy kültürel organizasyon ve etkinliklere ilişkin de ertelenme konularının gündemde olduğunu ifade etti. 

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy "Kültürel etkinlikler ve organizasyonlarla ilgili bakanlığımza bağlı Genel Müdürlüklerle programların Nisan sonrasına ertelemek de gündemde. Bunu yarın netleştireceğiz. Mart'ın sonrası ve Nisan'ın 15'i ila sonu arasını en fazla hassasiyetle geçirirsekhem sektör hem de Türkiye açısından daha faydalı olacağını düşünüyoruz" dedi.

CRUİSE GEMİLERİNE ÖNLEM

Koronavirüs'ün en çok görüldüğü yerlerden biri olan Cruise gemileri konusunda da özellikle hassas davrandıklarını belirten Bakan Ersoy, gemilerden çok sağlığın ön planda olduğunu ifade etti.

Bakan Ersoy "Cruise gemisinin yolcu profiliyle alakalı olarak gemilerin yanaşmasına kapalıyız. Bazı ülkelere trafiğimiz kapalı. Trafiğimizin kapalı olduğu ülkedeki virüs profilini taşıyorsa zaten o kapsama giriyor. Ağır vakaların yaşandığı courise gemileri, ilk hazırlıksız yakalanan gemilerdi. Şu anda sağlık protokolü uygulamaya başladışar. İçeriye aldıkları yolcularda belirli standartları var. Uluslararası protokolleri var, protokelleri hayata geçiriyorlar. Bizim için öncelikli olan geminin protokolü ve kendisi değil  bizim hangi ülkeye ne tür uygulamalar uyguluyoruz yani yolcu profili bizi ilgilendiriyor. Gemiler bizim açımızdan ikinci planda."

GEMİ LİMANA YANAŞTIRILMADI

Bakan alınan önlemlere ilişkin bir örneği de şu şekilde ifade etti:  "Mesela İtalya kritik olduğu dönemde Kuşadası'na gelen gemiyi yanaştırmadık. Yakın takip içinde olduğumuzu ve anlık müdahale noktasında da hemen kararlı davrandığımızı bilmiş olun"

"ÇABALAR OLUMLU SONUÇLAR VERİYOR"

Bakan Ersoy yürütülen çalışmaların olumlu yönde sonuçlar verdiğini ifade ederek, bu sonuçların alınmasında en etkili faktörün Bilim Kurulu ile birlikte yürütülen koordineli çalışma olduğunu belirtti:

"İlk vakanın bu kadar geç Türkiye'ye gelmesi bunu başarmış olmamız özellikle bilim kurulu ve sağlık bakanlığımız ile birlikte bize izleyiciğe bir yol haritası, çok fazla deneyim katmış oldu. Bundan sonra da sektörel bazlı bir karar alacağımız zaman açıkçası müştereken ve mutakabatla almamız çok daha kolay oluyor. Bu açıdan da bu şu ana kadar olan çaba faydanın olumlu sonuçlarını görüyoruz onu da özellikle belirtmek istiyorum"

 

YORUMLAR 3
  • ASLI 4 yıl önce Şikayet Et
    Alper bey , tek yönlü düşünmeyin turizm bölgelerinde çalışan milyonlarca insan var eğer turist gelmezse işsiz kalacak virüsten ölmezse bile açlıktan ölecek.
    Cevapla
  • Ali 4 yıl önce Şikayet Et
    O adam hangi uçakla geldiyse o uçağın mürettabatı ve Türkiyede inen tüm yolcuları uçuş listesinden bulup karantinaya almalı. Gittikleri yerleri dokundukları herşeyi ve o belediyenin vatandaşlarına ulaşarak en yakın sağlık merkezine çağırmaları gerekmektedir.
    Cevapla
  • Alper 4 yıl önce Şikayet Et
    Kapatın kardeşim kimse girip çıkmasın ülkeye. Adam tatil yapacak diye olacak olaylara bak. Zaten kendi halkımız ben dahil tatil dahi yapamıyoruz.
    Cevapla