Seyahat tutkunlarına gezi temalı 30 kitap önerisi

Pandemi sürecinde yeni ülke ve kültür keşiflerinize kaldığınız yerden devam etmek için gezi temalı kitaplar, koronavirüs günlerinde sizlere yoldaş olacak.

Seyahat tutkunlarına gezi temalı 30 kitap önerisi
Seyahat tutkunlarına gezi temalı 30 kitap önerisi
GİRİŞ 12.05.2021 14:55 GÜNCELLEME 12.05.2021 14:55 KAYNAK HABER7

Koronavirüs pandemisiyle mücadelede tam kapanma önlemlerinin uygulandığı şu günlerde ailenizle ve sevdiklerinizle evde keyifli vakit geçirebilirsiniz. Özellikle yeni kültürler keşfetmeye alışkın olan seyahat severlerin son derece üzgün olduğunu tahmin edebiliyoruz. Fakat keşiflerine evde kalarak da devam edebileceklerini de hatırlatmak isteriz. Nasıl mı? Geçmişten günümüze, ilk keşifleri yapan seyyahlardan sırt çantasını alarak dünyayı gezen modern seyyahlara kadar tüm seyahat severlerin yazdığı kitaplar sayesinde yeni yerler, ülkeler, yemekler tanımaya devam edebilirsiniz. 

Gezelim.com olarak evdekal serisi yazılarımızla sizleri evde kaldığınız süre boyunca desteklemeye devam ediyor ve seyahat temalı dopdolu 30 kitap ile sizi dünya turuna çıkarıyoruz.

EVLİYA ÇELEBİ- SEYAHATNAME

Seyyah denilince akla ilk gelen isim Evliya Çelebi ile listeye başlamazsak olmazdı. Evliya Çelebi'nin 17 yüzyılda gezdiği yerleri gerçekçi bir gözle yalın ve olduğu gibi anlattığı eserde gittiği bütün yerleri dönemin kıyafetleri, mimarisi, sanat eserler, gündelik alışkanlıklarını görebilirsiniz. 17. yüzyıl insan manzaraları için paha biçilmez bir kitap.

İLBER ORTAYLI- İLBER ORTAYLI SEYAHATNAMESİ

Türkiye'nin sahip olduğu en değerli tarih profesörlerinden İlber Ortaylı, engin tarih bilgisinin yanı sıra yaptığı seyahatlerini de kaleme alarak bu coğrafya hakkında bizleri bilgilendiriyor. "Mektebi bitirir bitirmez evlenip mobilyacı gezeceğinize, dünyayı gezin" diyerek gençlere geniş ufuklara bakmalarını tavsiye eden İlber Hoca, seyahanamesi ile ilgili "Türkiye gibi önemli bir coğrafyayı ve tarih alanını öğrenmek için onun kuzeyindeki Güney Rusya ve Kafkasya, doğusundaki İran ve Hindistan, güneyindeki Suriye, Filistin ve Mezopotamya'nın yanı sıra Balkanları ve Akdeniz ülkelerini anlamak da kaçınılmazdır" diyor.

MEHMET GENÇ- ROTASIZ SEYYAH YOL HİKAYELERİ

Maceralarını sosyal medya aracılığıyla takipçileriyle paylaşan Mehmet Genç, fenomen gezginler arasında bulunuyor. Rengarenk fotoğraflarının ve hikayelerinin yalnızca sosyal medyada kalmasını istemeyen Genç, anılarını kalıcı olması için kitap haline getirdi ve kitabıyla ödüller aldı.

GABRIEL GARCIA MARQUEZ- DOĞU AVRUPA'DA YOLCULUK

Seyahat alanında bir kült olan Doğu Avrupa'da Yolculuk, Gabriel Garcia Marquez'in 1950'li yıllarda gazeteci olarak Doğu Avrupa'nın sosyalist ülkelerine yaptığı gezinin notlarını içeriyor. Doğu Almanya, Çekoslovakya, Polonya, Macaristan ve Sovyetler Birliği'nde dönemin toplumsal yapısını ve kültürünü tanıyabilirsiniz.

KRİSTOF KOLOMB- SEYİR DEFTERLERİ

Amerika'yı keşfeden Kristof Kolomb, Amerika keşfi sürecinde geçtiği ülkeleri ve seferlerini her günüyle Seyir Defterleri kitabında bizlere anlatıyor. 

JOSE SARAMAGO- PORTEKİZ'E YOLCULUK

Jose Saramago, 1979 yılında tek başına altı aylık bir geziye çıkar ve ülkesi Portekiz'i köşe bucak gezer. Seyahati sırasında aldığı notları daha sonra kitaba çeviren yazar, yaşadıklarını, gördüklerini, ülkenin mimarisi ve kültürünü kendi üslubuyla anlatır.

D.H LAWRENCE- İTALYA'DA ALACAKARANLIK

Çağdaş dünya edebiyatının önde gelen yazarlarından Lawrence, 1912 yılında önce Almanya'ya bir yolculuğa çıkar oradan da Alpler'i geçerek İtalya'ya ulaşır. Yazar, İtalya'da dolaştığı süre boyunca yalnızca büyük kentleri gezmekle kalmaz ve kırları da gezisine dahil eder. İtalya'da Alacakaranlık kitabında Lawrence'ın yolculuk esnasında tespit ettiği doğa, insan ve kültür ve doğa ilişkisini, tanıştığı insanları bulacaksınız.

LUDMİLA DENİSENKO- BÖYLE BİR KARS

Rus asıllı Türk yazar Ludmila Denisenko, memleketi Kars'a oldukça düşkündür. Bu düşkünlüğünü Kars ile ilgili birkaç kitap yazarak ortaya koyan yazarın Böyle Bir Kars ise kendi penceresinden memleketini anlattığı bir eserdir. Böyle Bir Kars kitabında 90'lı yıllarda Kars'ın nasıl olduğunu, Kars insanın aile bağlarını, günlük yaşamlarını bulacaksınız.

EBU DÜLEF- İRAN SEYAHATNAMESİ

Yine bir seyyahın kişisel gözlemlerinin anlatıldığı seyahatname ile karşınızdayız. Bu sefer 10 yüzyıl İran'ına yolculuk yapmak isterseniz İran Seyahatnamesi, size yalnızca ülke rehberliği yapmakla kalmıyor dönemin tarihi olaylarını da masalsı bir dille anlatıyor. Ebu Dülef, İran Seyahatnamesi'nde İran'ın inançlarını, ticaretini, geleneklerini, efsanelerini, şifalı bitkilerini ve aklınıza gelmeyecek pek çok detayı sizlere sunuyor. 

LAFCADIO HEARN- JAPONYA

Hayaller ülkesi, herkesin ölmeden önce mutlaka gidilmesi gereken ülkeler listesinde yer alan Japonya, yüzyıllar önce de merak uyandıran bir coğrafyaydı. 19 ve 20. yüzyılın Japonya'sına ışık tutan kitap, geleneksel Japon yaşamından, Meiji İmparatorluğu döneminde Japon kültürünün temellerinin nasıl atıldığına değiniyor.

MARCO POLO- MARCO POLO'NUN GEZİLER KİTABI 

Kristof Kolomb'a rehber olan Marco Polo'nun seyahat notları, 25 yıllık bir seyahatin anılarını barındırıyor. Batı'dan başlayarak gizemli Asya'ya yolculuğa çıkan Marco Polo, 13. yüzyılın Hindistan ve Orta Asya'da bulunan Türk devletlerine uğrar. Dönemin Türkleriyle ilgili ayrıntılı bilgilerin de yer aldığı kitap, oldukça ilginizi çekecektir.

WASHINGTON IRWING- ELHAMRA

Amerikalı edebiyatçı ve seyyah Washington Irwing, İspanya'nın Endülüs topraklarına bir geziye çıkmış ve bu coğrafyalardan çok etkilenerek ülkesine döndüğünde birikimlerini paylaşmak için yazıya dökmüş. Endülüs'te yaşadıklarını ve izlenimlerini edebi bir dille anlatan yazar, Elhamra Sarayı'ndan da oldukça etkilenmiştir.

YAVUZ BÜLENT BAKİLER- AVRUPA'DA TÜRK İZLERİ

Tarihte bir zamanlar iç kıtaya birden hükmetmiş Türkler, gittikleri her yere barış ve huzurun yanında kültürel değerlerini de götürmüşlerdir. Bugün dahi Doğu Avrupa veya Balkanlar'a gittiğinizde Türk izlerini görmeniz mümkün. Yavuz Bülent Bakiler de köprülerden çarşılara, medreselerden camilere, hanlara ve hamamlara muhteşem mimari yapıtları okuyucuyla buluşturuyor. Bu kitabı okurken bizzat geziyormuş ve yapıtları görüyormuş gibi olacaksınız ve büyük bir onur duyacaksınız.

SERDAR NAZIM KÖLÜRBAŞI- GÜNEY AFRİKA- KITANIN GÖKKUŞAĞI

Dünyanın bir ucu, herkesin Afrika denilince aklında canlanan genel geçer bilgilerin dışında, ezber bozan ülke Güney Afrika'yı Serdar Nazım'ın anlatımıyla okumaktan çok keyif alacaksınız. Öyle ki kitabı bitirdiğinizde Güney Afrika turunu tamamlamış gibi olacağınızı iddia ediyor. Düşünülenin aksine Güney Afrika ülkesinin dünyanın en temiz içme suyuna sahip olduğunu bu kitaptan öğreneceksiniz. Afrika'nın meşhur safari turlarından penguenlerle dolu plajlarına ve Cape Town'ın renkli sokaklarına hayran kalacaksınız.

NATIONAL GEOGRAPHIC- ÖLMEDEN ÖNCE GÖRÜLMESİ GEREKEN YERLER DÜNYANIN EN MUHTEŞEM 225 YERİ

Dünyanın önde gelen ve en eski yayınlarından biri olan National Geographic, coğrafta, bilim ve keşif alanında büyük işlere imza atıyor. Dünyanın en güzel ve en ücra köşelerini de araştırmak için ilk akla gelen kaynak olarak karşımıza çıkıyor. Dağların zirvesinden büyüleyici güzellikteki adalara her türlü yeri bulabileceğiniz kitapta ödüllü fotoğrafçıların muhteşem fotoğrafları da eşlik ediyor.

Türkiye'den 6 kültür ve doğa mirası da Nat Geo'nun ölmeden önce görülmesi gereken yerler listesinde yer alıyor.

TIZIANO SCARPA- VENEDİK BİR BALIKTIR

Adını Venedik'in haritadaki görünümünden alan bu kitap, Avrupa'nın en güzel en masalsı şehri için yazılmış bir rehber niteliğindedir. Şehri gezerken bir Venedikli olmayı teklif eden yazar, Venedik'in her köşesini ve akıllara zarar güzelliğini kendi penceresinden anlatıyor.

BRUCE CHATWIN- PATAGONYA'DA

Günümüzde bile gezginlerin ve fotoğraf tutkunlarının vazgeçilmez adresi, görmeyi arzulanan ülkesi Patagonya'yı Bruce Chatwin, yıllar önce gezerek bir rehber kitap ortaya çıkarmış. Çocukluğundaki hatıralarına dayanarak hep gitmeyi istediği Patagonya'da tam 6 ay kalan yazar, ülkeyi karış karış gezerek bahçeleri, köyleri,çay odalarını birer birer tasvir etmiştir.

JULES VERNE- 80 GÜNDE DEVR-İ ALEM

Dünya gezisi kitapları listelerinde ilk sıralarda yer alan  80 Günde Devr-i Alem, çocukluktan itibaren hepimizin hayallere dalmasını sağlayan masalsı bir kitap. Çocukken okumuş dahi olsanız bu karantina günlerinde şu an sahip olduğunuz bilgi birikiminizle tekrar okuyarak anılarınızı canlandırabilirsiniz.

ANSEL MULLINS, YIGAL SCHLEIFER- İSTANBUL SOKAK LEZZETLERİ

Evinizde oturarak İstanbul'un arka sokaklarında gezintiye çıkmak ister misiniz? Hem de ülkemizi ziyarete gelmiş turistlerin anlatımıyla. Modern blogların hakim olduğu çağımıza blog yazarlığı yapan çift İstanbul'u ziyaret ederek duyulmamış mutfak kahramanlarını anlatıyor. Yazar kitabını "Bu kitap, İstanbul’un duyulmamış mutfak kahramanlarını kutluyor. Dönerci, pilavcı, köfteci, esnaf lokantacı - bu çalışkan insanlar önemli bir İstanbul geleneğini koruyorlar. Yemek eğer kültürü ise, bunlar onun elçileridir" tanımlıyor.

BORA ERCAN-GÖĞE YAKIN TOPRAKLAR- BİR TİBET YOLCULUĞU

Bu kitap, bizden çok uzaktaki ülkeleri keşfetmek için biçilmiş kaftan. Bora Ercan gezdiği Tibet topraklarını "Kumulların dalgası. Yüreğimin kıyısında Tibetli çocukların güzel bakışları. Bulutların köpüğü. Ve muska ve bayrak." şeklinde sıcak bir dille anlatarak sizi koltuğunuzdan alarak bir maceraya ışınlıyor.

AHMET HAŞİM- FRANKFURT SEYAHATNAMESİ

Ahmet Haşim'in 1930'larda tedavi için gittiği Almanya'da 2. Dünya Savaşı öncesinde gözlemlerde bulunur. Trenle Balkanlar'dan geçerek Frankfurt'a ulaşan Haşim, gördüklerini sizin de görmenizi ister gibi betimleyerek 20 kısa yazı yazmıştır.

İSMAİL HABİB SEVÜK- TUNA'DAN BATI'YA

İsmail Habib Sevük'ün bir yaz boyu Karadeniz'den başlayarak Avrupa'ya düzenlediği gezinin notlarını bulunduran kitap, Balkanlar'da yer alan Osmanlı eserlerine de ayrı bir yer ayırmıştır.

İLHAN SELÇUK- UZAK KOMŞU RUSYA'DAN GEZİ NOTLARI

Tarihten bugüne her zaman etkileşimde olduğumuz Rusya ile ilgili çok net bilgilere sahip değiliz. Her zaman kulaktan dolma halk efsaneleriyle tanıdık uzak komşumuz Rusya'yı. İlhan Selçuk'un bu eseriyle daha doğru bilgiler edinebilirsiniz.

FALİH RIFKI ATAY- HİND

Falih Rıfkı Atay kitapta "Hindistan nasıl büyük bir ülke ise, asrımızın da öyle büyük bir meselesidir: onu elimizden geldiği kadar bilmeğe ve derinleştirmeğe çalışmalıyız. Ve bilhassa, tetkiklerimizde ve hükümlerimizde, hiç bir aykırı hisse kapılmayarak, objektif olmağa dikkat etmeliyiz. Hintliler kendileri hakkında ne düşünüldüğüne pek meraklıdırlar ve garplilerden çok daha fazla alıngandırlar." dizeleriyle betimliyor Hİndistan'ı.

ATTİLA İLHAN- ABBAS YOLCU

Attila İlhan'ın 1949 ile 1952 yılları arasında Anadolu ve Fransa'da yaptığı gezileri, bölüm bölüm Varlık dergisinde yayınlamıştır. Başlı başına birer macera olan bu gezi yazıları okurken çok eğleneceksiniz.

AHMET HAMDİ TANPINAR- BEŞ ŞEHİR

Ahmet Hamdi Tanpınar'ın kaybedilen şeylerin ardından duyulan üzüntüyle yeniye karşı olan merak çerçevesinde yazdığı eserde Ankara, Erzurum, Konya, Bursa ve İstanbul'da yazdığı denemeler yer almaktadır. Şehirleri sanatla birleştiren Beş Şehir'de dönemin kentlerinin bir yansımasını bulacaksınız. 

BARIŞ BAKIR- SIRT ÇANTAMDA AVRUPA

Son yıllarda özellikle gençler arasında oldukça popüler olan ve meraklısı bulunan Interrail hakkında ne bilmek istiyorsanız Barış Bakır deneyimlerine dayanarak sizlerle paylaşıyor. "Interrail biletinizi alın. Paris'te uyanın, Venedik'te gondolları seyredin, Roma'da Gladyatörleri hayal edin, Atina'da filozofların sözleri kulaklarınızda çınlasın! Hepsi tek bir bilet ve içinizdeki yola çıkma heyecanıyla mümkün! "

ALBERT CAMUS- YOLCULUK GÜNLÜKLERİ

20. yüzyılın en güçlü yazarlarından biri olan Nobel ödüllü Albert Camus, 2. Dünya Savaşı'nın hemen sonrasında Güney Amerika da dahil Amerika kıtasına yaptığı geziyi anlattığı bu kitapta kimi zaman sert eleştirilerle de karşılaşacaksınız.

AKDOĞAN ÖZKAN- İSTANBUL'DA ÖLMEDEN ÖNCE YAPMANIZ GEREKEN 101 ŞEY

Dünyanın dört bir yanından milyonlarca insanın hayran olduğu, geçmişte pek çok hükümdarın fethetmek istediği nadide şehir İstanbul hakkında çok şey bildiğimizi düşünüyoruz. İçinde yaşarken zaten biliyoruz diyerek pek çok güzel noktalarını gözden kaçırıyoruz. İşte bu kitapta belki daha önce gördüğünüz ama dikkatinizi çekmeyen, İstanbul'un aklınıza dahi gelmeyecek köşelerinden en güzel kültür rotalarını bulabileceksiniz.

BAŞAR KURTBAYRAM- ŞAŞIRMAK İÇİN GEZMENİZ GEREKEN 55 YER

Şirket yöneticisi olan Başar Kurtbayram, herkesin kolayca yapamayacağı bir şey yaptı ve işini gücünü bırakıp sırt çantasını alarak yola koyuldu. 115 ülke gezen Kurtbayram, bu ülkelerin ilginç bilgilerini, kültürlerini bizzat deneyimleyerek yazıya döktü. Bu yolda çok tuhaf şeyler yiyerek gözlemleyen yazarın yaşadıklarına inanamayacaksınız.

 

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL