Evdekal: Sıkılmaya karşı evde aile boyu izleyebileceğiniz belgeseller

Koronavirüs nedeniyle hepimiz evlerimize kapandık. Daha çok kendimize, ailemize vakit ayırmaya başladığımız bu günlerde evde kalmayı "sıkıntılı bir süreçten" daha zevkli bir döneme el birliği ile getirmeye çalışıyoruz. Bu bağlamda hazırladığımız "evdekal" serisinin yeni içeriğinde sizlere izlemeye doyamayacağınız belgeselleri tanıtacağız. Hem de seyahat teması altında...

Evdekal: Sıkılmaya karşı evde aile boyu izleyebileceğiniz belgeseller
Evdekal: Sıkılmaya karşı evde aile boyu izleyebileceğiniz belgeseller
GİRİŞ 19.04.2020 11:06 GÜNCELLEME 19.04.2020 11:06 KAYNAK HABER7
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Tüm dünyada etkili olan Koronavirüs'e karşı "evdekal" hareketi gün geçtikçe daha da büyüyor. Evde kalma etkinliğini daha keyifli hale getirmek için hazırladığımız bu yazıda, birbirinden güzel belgeselleri bir araya getirdik, sizlerin beğenisine sunduk.

 

DÜNYAYI KEŞFEDİN

En güzel belgeselleri listelediğimiz bu yazıda, hemen hepsini seyahat teması altında olan  uluslararası ve ödüllü eserleri bir araya getirdik. İçlerinde yerli yabancı çok sayıda eser barındıran bu liste arasında zevkinize göre istediğinizi seçebilir, izleyebilirsiniz.

Hepsi biribirinden güzel olan bu belgeselleri hem kendiniz hem de aileniz ile birlikte izlerken asla sıkılmayacağınız gibi, yeni bilgiler öğrenecek, yeni yerler keşfedeceksiniz. 

 

Başlıyoruz...

EN GÜZEL BELGESEL ÖNERİLERİ

- Mısır Piramitleri

Yüzyıllardır gizemi çözülemeyen Mısır Pimaritleri, her gezgin ruhun görmek istediği yerlerin başında geliyor. National Geographic yapımı olan bu belgesel, en popüler yayınlardan biri. İnsanlığın en muhteşem eserlerinden biri olmasının yanı sıra gizemli yapılarından biri olan bu yapıya ilişkin yeni bilgiler de öğrenebilirsiniz.

Milyonlarca kişinin izlediği bu belgesele YouTube üzerinden ulaşabilmeniz mümkün.

- Taboo

Türkçe tabu olarak çevirebileceğimiz bu belgesel, toplumların kültürlerini, geleneklerini örf ve adetlerini ele alıyor. Özellikle Asya ve Avrupa'nın farklı coğraflarının ele alındığı bu belgeselde hem bölgenin insanlarını, hem kültürel yapısını hem de doğal güzelliklerini izleyebileceksiniz.

Dünyanın yalnızca bizden ibaret olmadığını gözler önüne seren bu belgesel ile yeni ve hiç tahmin etmeyeceğiniz şeyleri keşfedeceksiniz.

- Bir dolara yaşamak

Seyahat temasından biraz farklı bir yapım olan bu belsegesel Amerikalı dört arkadaşın Guatemala taşrasına gidip orada gündedir dolara çalışmasını ele alıyor. "Halimize ne kadar şükretsek az" ifadesinin canlı canlı görüntülenmiş hali dersek bu belgesel için az kalmaz. 

 Tarlalarda binbir zorluk ile çalışan bölge halkının geçim hayatını anlatan bu belgesel sizi hem oralara götürüyor, hem de yaşanılan zorluklara ortak olmanızı, onları daha yakından tanımanızı sağlıyor.

Onlar gibi olmayı anlamaktan bahsediyoruz zira yapım ekibi de bölgedeki halk ile birlikte çalışıp bu zorluğu deneyimlemiş.

- Ayı Adam

Doğa aktivisti Timothy Treadwell'in kız arkadaşı ile birlikte Alaska’daki bir ulusal parkta ayıların arasında herhangi bir koruma unsuru olmadan yaşamasını ele alan bu belgesel, senelerce süren bir emek sonucunda elde edilmiş.

13 yaz boyunca burada yaşayan çift, deneyimlerini ele aldığı görüntüleri bu belgeselde bir araya getirdi. Ayıların doğasını yakından görebilmemize olanak sağlayan bu belgesel, listemizin en heyecanlı yapımlarından birisi.

- İmparator'un Yolculuğu

Seyyahların en çok gitmek istediği, merak ettiği, ancak iklim koşulları nedeniyle gidemediği yerlerin başında gelen Antarktika'nın uçsuz bucaksız çöllerini bu belgeselde bulabilmeniz mümkün.

Alabildiğine soğuk ve buz çöllerinin gösterildiği bu yapımın hikayesi, İmparator Penguenler. Hem hiç de yabana atılacak bir hikaye değil bu yapım. Görseller sizi öylesine içine çekecek ki, ekranın karşsısından ayrılmak istemeyecek, belgeselin sonu gelmesin isteyeceksiniz.

PLANET SERİSİ

Belgeselleri ele aldığımız bu yazıda Planet serisine değinmeden geçersek, büyük bir eksiklik olacaktır. İngiliz BBC yapımı olan bu belgesel serisi dünyayı e üzerindeki canlıları   yaşam alanlarına göre ele almıştır. Bir baş yapıt olarak kabul edilen bu seri, belgesel severlerinin favorileri arasında yer alıyor.

- Blue Planet

Mavinin derinliklerini, okyanusları ve denizlerdeki yaşamı ele alan bu belgesel, büyüleyici görüntüler eşliğinde sizi bambaşka bir dünyaya götürüyor. Balinalardan, balıklara su altı yaşamına dair her şeyi bu belgesel ile keşfedebilirsiniz. 

İki farklı sezondan oluşan bu eşsiz yapımı izlemenizi özellikle tavsiye ederiz. Zira hayal dünyanızın bile alamayacağı kadar esrarengiz, güzellik ve eşsizliklerle dou bir dünya burada sizi bekliyor olacak.

- Human Planet

İnsana dair dünü, bugünü kısacası her şeyi anlatan bu belgesel, Planet serisinin en güzel örneklerinden bir diğeri. insanın zorlu aşam koşulları, adaptasyon sürecini ele alan bu belgesel, insanın vahşi doğa ile olan ilişkini konu alıyor.

Kutuplardan çöllere, sahillerden ormanlara kadar her yerde insanın varoluşunu anlatan bu belgesel, 40 farklı ülkede 3 yılda çekilerek 2011 yılında yayılandı. Bu serinin en güzel yapımlarından biri olan Human Planet'i de mutlaka izlemenizi öneririz.

-Planet Earth

Serinin görsel açıdan en göz doyuran belgeseli  dünyanın en güzel doğa harikalarının bir araya gelmesiyle oluşturuldu. Okyanusların, çöllerin, buz dağlarının eşsiz görüntülerini bir araya getiren Planet Earth, yüksek çözünürlüklü görüntülerle harmanlanarak seyircileriyle buluştu.

Türlü zahmetlerle çekilen bu görüntüler belgesel sevenler tarafından bu zamana kadar yapılan en hayran bırakıcı görsellere sahip belgesel olarak anılıyor.

- Into the Inferno

 

Yönetmen Werner Herzog ve volkan bilimci Clive Oppenheimer nefes kesici patlama ve lav görüntüleri eşliğinde, volkanların kontrol edilemeyen eşsiz gücünü görüntüledi. Etiyopya, Endonezya, Kuzey Kore gibi ülkelerde bulunan büyük yanardağları inceleyen yanardağların doğaya ve insanlara verdiği yeni şekilleri konu alan unutulmaz bir belgesel.

Bu belgeselde volkanik dağların çok fazla yakınlarına kadar gidebilmişler, büyüleyici görüntüler kaydetmişlerdir.

- Africa

Yine bir BBC klasiği olan Africa, Afrika kıtasının en güzel, nefes kesici, eşsiz manzaralarını gözler önüne serdi. 2013 yapımı belgesel, BBC'nin en önemli eserlerinde imzası bulunan Sir David Attenboroughs tarafından hayata geçirildi.

Nefes kesici bir yolculukla türlü türlü canlının yaşadığı dev Afrika kıtasını 6 bölümlük bu belgeselle yeniden keşfedibilir, ekranın basından ayrılmakta güçlük çekebilirsiniz.

BONUS: TRT BELGESEL

Amerikalı ve Avrupalıların Nat Geo ve BBC gibi yayıncı kuruluşları olduğu gibi Türkiye'de de bu işi anlının akıyla yapan TRT Belgesel var.

Yüksek çözünürlüklü görüntüleri ekranda seyircileriyle buluşturan TRT, Belgesel kanalı ve internet üzerinden yayın yapıyor. TRT Belgesel'de yayınlanan tüm belgesellere buradan ulaşabilirsiniz.

 

 

YORUMLAR 4
  • kaptan44 4 yıl önce Şikayet Et
    bu belgeseller şifreli kanallar yani digitürk gibi platformların yani niye para vereyim ki çokda önemli değil yeri gelir 1 cüz okurum birgün alırım bir tarih kitabı okurum birgün roman birgün güncel bilimsel aktivite içeren kitap vs vs haa diyeceksin bunlarda para ile ama burdan bir bilgi edinirim orda ise aslan bufalo avlamış bunumu öğrenecem veya gidip canlı gözle görmediğim bir yeri görsel olarak görecem bu belgeseller sizin olsun
    Cevapla
  • KONYALI 4 yıl önce Şikayet Et
    Trt belgeselde hep aynı proğramları yayınlıyorlar. Bir bent takmışlar her gün aynı bandı koyup duruyorlar. Sıkıldık valla.
    Cevapla
  • Sezgin 4 yıl önce Şikayet Et
    Özellikle TRT Belgesel'deki Su Savaşları ve En Tehlikeli Okul Yolları adlı programları çocuklarımıza ve öğrencilerimize mutlaka seyrettirmeliyiz.
    Cevapla
  • notto 4 yıl önce Şikayet Et
    TRT belgesel varken o listediker laf, hepsini biliyorum sizi kesmez hiç biri, bir de biraz nostalji ya da sakin kafa bir şey isterseniz TGRT belgesel e bakın derim, varsa Semerkand, TRT 2(Bob Ross bile var) ya da Diyanet TV
    Cevapla