Dünyanın en büyük gölleri listesi: Tabiatı ile harika manzaralar sunuyor

Dünyanın en büyük gölleri harika manzaralar sunuyor. Tabiatı da bir o kadar keşfedilmeye değer olan göller farklı kıtalarda ve farklı coğrafyalardaki bitki ve canlı türlerini bizlere gösteriyor. Bu türleri keşfederken aynı zamanda manzarası ile huzur bulabilirsiniz. Sizler için dünyanın en büyük göllerini bir araya getirdik. İşte herkesin ilgisini çeken ve binlerce turistin akın ettiği o göller.

Dünyanın en büyük gölleri listesi: Tabiatı ile harika manzaralar sunuyor
Dünyanın en büyük gölleri listesi: Tabiatı ile harika manzaralar sunuyor
GİRİŞ 18.09.2020 15:25 GÜNCELLEME 18.09.2020 15:25 KAYNAK HABER7
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Dünyanın en büyük gölleri herkesin merak ettiği yerleri kapsıyor. Çok güzel doğaya sahip olan bu göller her yıl binlerce turisti kendine çekiyor. Bitki türlerinin en nadir örneklerini görebildiğimiz gibi aynı zamanda canlı türlerinin de binlercesini göllerin çevresinde görebiliriz. Ayrıca göl içerisinde hayatını devam ettiren su canlılarını da unutmamak gerekir. Dev bir akvaryum gibi dünyanın en büyük gölleri en güzel su canlılarını bizlere gösterir.

 

 

Göller oluşumları sebebi ile doğal etkenlere bağlı olabilir. Bu göller daha çok çeşitli yaşamı bağrında tutar ve onlara hayat sunar. Ülkemizden de Van Gölü dünyaca ünlü olmasının yanı sıra en çok canlı türüne hayat veren göllerden biridir. Bu yüzden Van Gölü dünyada kaçıncı sırada merak edilir. Buna dair detaylı bilgiyi haberimizin detaylarında verdiğimiz gibi dünyanın en büyük gölü hangi göldür, Afrika kıtasının en büyük gölü hangisi bunlar hakkında da detaylı bilgileri sizlere sunduk. En büyük göller listesinde göllerin eşsiz güzellikteki manzaraları ile bu haberimizi süsledik.

DÜNYANIN EN BÜYÜK GÖLLERİ

Dünyanın en büyük gölleri her kıtada ve farklı ülkede en güzel hali ile bulunuyor. Oluşumları sebebi ile hepsi birbirinden farklı hepsinin de manzarası ayrı güzel. Birbirine benzemeyen göller çevresinde barındırdığı canlı türleri ile de ayrılıyor.

 

 

Hazar Gölü

371 kilo metre kare alana sahip olan göl derinliği ise 1025 metre. Hem göl hem de denizler için ortak özelliklere sahiptir. Hazar Denizi’nde tatlı su bulunmuyor. Dünyanın en derin üçüncü gölü olma özelliğine de sahip göl herkesin ilgi odağı olan bir yer. Hazar Gölü’nün okyanusa açılan bir havzası vardır. Bu yönü ile diğer göllerden ayrılır. Volga, Ural, Terek ve Kura Nehirleri Hazar Denizi’ni besleyen önemli bir kaynaklardır.

Superior Gölü

Dünyanın en büyük ikinci gölü olan göl 82 bin küsur kilometre kare alana sahiptir ve derinliği de 406 metredir. Hazar Gölü tatlı su gölü olmadığı için Superior Gölü dünyanın en büyük tatlı su gölü olarak birinci sırada yer alır. Kuzey Amerika’da yer alan göl bulunduğu bölgede en büyük göl olma özelliğine sahiptir. Mary Nehri ve Soo Kilitleri yoluyla, Superior Gölü’nden su dışarı doğru Huron Gölü’ne akar. Diğer büyük göller gibi burası da buzul hareketlerinden dolayı oluşmuştur.

Victoria Gölü

58 bin kilometre kare alana sahip olan göl Afrika’da yer alıyor ve derinliği ise 83 metredir. Kagera Nehri’nden gelen su ile beslenen göl harika bir su kaynağıdır. Göl havzası Afrika’nın çok geniş bir kısmını kaplıyor. Canlılara da hayat oluyor. Victoria Gölü, Kenya, Uganda ve Tanzanya ile sınırlanmıştır ve bünyesinde 84 ada vardır. Harika doğası, görmeye değer tabiatı huzur verici niteliktedir.

Huron Gölü

59 bin kilometre kare alana sahip olan göl 229 metre derinliğe de sahip. Kuzey Amerika’nın en büyük göllerinden biridir. Dünyanın en büyük üçüncü tatlı su gölü olsa da kapladığı genişlik sebebi ile dördüncü sırada yer alıyor. Buzulların hareketleri ile oluşan göl en güzel doğal oluşum göllerinden biridir. Bu yönü ile manzarası da görmeye değer güzel kareler sunar bizlere.

Michigan Gölü

Kuzey Amerika’nın en büyük gölleri arasında bulunan göl 58 bin kilo metre kare alana sahiptir. Diğer Kuzey Amerika göllerinden farklı olarak Kanada sınırları içerisinde bulunmaz ve tamamen Amerika sınırları içerisinde bulunur. Derinliği ise 281 metredir. Sahip olduğu su miktarı ile ikinci sırada yer alan göl doğudaki Huron Gölü havzasına yapışıktır. Göl burada bulunan diğer göller gibi buzul hareketleri ile oluşmuş. Yapay su kanalları ile okyanusa bağlanan göl zengin bir doğaya sahiptir.

Tanganika Gölü

32 bin kilometre kare alana sahip olan göl altıncı en büyük göl olarak listede yerini alıyor. Azami derinliği ise 1470 metredir. Afrika kıtasında bulunan göllerden biri. Birçok büyük göl gibi, Tanganika Gölü, tektonik hareketlerden ötürü oluşmuştur ve en uzununda 677 km’lik bir mesafeye ve en genişinde 50 km’lik bir genişliğe sahiptir. Baykal Gölü’nden sonra 2. en derin göl olduğu bilinmektedir ve deniz seviyesinden 642 m aşağıda oluşmuştur.

Baykal Gölü

Dünyanın en ıssız yerlerindeki doğal güzelliklerden biri olan aynı zamanda da dünyanın yedinci en büyük gölü olan Baykal Gölü muazzam bir çevreye sahip. Rusya’nın Sibirya Bölgesi’nde Moğol sınırının kuzeyinde bulunuyor göl. Tektonik bir çatlak bölgesindeki hareketler sonucu oluşan göllerden biridir. Baykal Gölü en büyük göl sıralamasında yedinci sırada bulunsa da en büyük buzsuz tatlı su gölüdür. Berrak bir suya sahip olan göl çok güzel görüntüler sunuyor. Baykal gölü dünyanın en derin gölüdür. En eski göllerden biri olma özelliğine de sahiptir ki zenginliğini bu özellikleri de ortaya koymaktadır.

Büyük Ayı Gölü

31 bin kilometre kare alana sahip olan göl sekizinci sırada yer alıyor. Bu göl de Kanada’nın Kuzeybatı Bölgesinde bulunuyor. Kuzey Amerika’nın dördüncü en büyük gölü olma özelliğine sahip olan gölün derinliği 446 metre olarak ölçülmüş. Göl içerisinde 26 ada bulunuyor. Kış aylarında soğuk olmasıyla bilinen göl kış manzarasının güzel karelerini sunuyor.

Malavi Gölü

29 bin kilometre kare alana sahip olan göl Afrika’da yer alıyor. Afrika kıtasının en büyük üçüncü gölü olma özelliğine sahiptir. Derinliği 706 metredir. Tektonik tabakaların ayrılmasıyla oluşmuş bir doğal göldür. Bu sebeple farklı bitki türlerine ve canlı türlerine de sahiptir.

Büyük Esir Gölü

27 bin kilometre kare alana sahip göl 614 metre derinliği ile biliniyor. Kuzey Amerika’da yer alan göl Kanada’nın kuzeybatısındaki ikinci en büyük göldür. Yılın büyük bölümünü donmuş olarak geçiren gölde sayısız türde su canlısı hayat buluyor.

VAN GÖLÜ DÜNYADA KAÇINCI SIRADA?

Van Gölü dünyanın en büyük sodalı gölüdür. Türkiye’nin de en büyük gölü olma özelliğine sahiptir. Dünyadaki göller listesinde ise özelliğine göre sıralaması değişmektedir. Van gölü dünyanın en derin 15. Gölüdür. Denizden yüksekliği ise 1646 metredir.Türkiye'deki doğal göller listesi haberimizden detaylara bakabilirsiniz. 

DÜNYANIN EN BÜYÜK GÖLÜ HANGİSİ?

Zengin petrol yataklarına sahip olan Hazar Gölü bir diğer adı ile Hazar Denizi dünyanın en büyük gölü listesinde birinci sırada yer alıyor. Deniz ve göl statüsünde bulunan göl birinci sırada yer alırken sadece göl olma özelliğine sahip olarak dünyanın en büyük gölü Superior Gölü sayılabilir.

AFRİKA KITASININ EN BÜYÜK GÖLÜ HANGİSİDİR?

Afrika kıtasının göller vadisi bölümü bulunmaktadır. Afrika’daki binlerce canlıya yaşam kaynağı olan bu göllerden büyük olanı ise Viktorya Gölü’dür. Her yıl kuraklık yaşanırken binlerce canlı türü ve bitki yaşamı için ihtiyacı olan suyu bu göllerden elde etmektedir.

YORUMLAR 2
  • ADMİN 3 yıl önce Şikayet Et
    Van Gölü müq
    Cevapla
  • mehed 3 yıl önce Şikayet Et
    Azeriyim
    Cevapla