Baykal Gölü nerede? Dünyanın en eski ve en derin 1. gölü

Baykal Gölü oluşumuna bakıldığında dünyanın en eski gölü olma özelliğine sahip. Aynı zamanda en derin birinci göl olma özelliğini de elinde bulunduran doğal oluşumlu bu göl gören herkesi kendine hayran bırakacak berrak sulara sahip. Harika manzarası bulunan gölün çevresindeki canlı yaşamı ise keşfetmeye değer. Haberimizde sizler için Baykal Gölü nerede tüm detaylara ilişkin bilgi verdik.

Baykal Gölü nerede? Dünyanın en eski ve en derin 1. gölü
Baykal Gölü nerede? Dünyanın en eski ve en derin 1. gölü
GİRİŞ 22.07.2020 09:32 GÜNCELLEME 22.07.2020 09:32 KAYNAK HABER7

Baykal Gölü muazzam bir çevreye ve canlı türlerine sahip. Birbirinden farklı yaşamlara kaynak olan göl tertemiz görüntüsü ile de dikkat çekiyor. Herkesin dikkatini çeken Baykal Gölü nerede soruları da çok soruluyor. Kuzeyde yer alan göl turistleri çeken ve dünyaca ünlü bir göl. Dünyanın en derin gölü olmasının yanı sıra oluşumu sebebi ile en eski göl özelliğine de sahip. Bu güzel detaylar gölün çevresindeki tabiatın çeşitliliğini ve göl içerisindeki su canlılarının türlerini de gözler önüne seriyor. Herkesin büyük ölçüde hayran kaldığı göl huzur veren fotoğraf kareleri ile sosyal medyada çok fazla paylaşılan bir yer oluyor. Baykal Gölü rengi görünüşü ve diğer tüm harika detayları ile sevilen bir göl olmayı başarıyor. Gelin Baykal Gölü nerede, ne güzelliklere sahip beraber bu güzel yeri keşfedelim. 

 

 

BAYKAL GÖLÜ NEREDE?

"Dünyanın en derin ve en eski gölü" olma özelliğine sahip Baykal Gölü, Sibirya'nın güneyinde İrkutsk şehrinin yakınında yer alıyor. Sibirya'nın Mavi Gözü olarak adlandırılan göl yaklaşık olarak 25 - 30 milyon yıl önce oluşmuş. Aynı zamanda bu göl dünyadaki içme suyunun yüzde yirmisini karşılıyor. Sibirya'nın dondurucu soğuğundan fazlaca nasibini alan gölde soğuk su canlılarını da görmek mümkün. Yılın büyük bölümünü donmuş halde geçiren gölde su canlıları kendine hayat bulmaya çalışıyor. Uzunluğunun 636 kilometre, en geniş yerinin ise 79.5 kilometre olduğu gölün dibindeki tortul kayaçların yaklaşık 7 kilometre kalınlığında olduğu tahmin ediliyor.

Eski Türklerin yaşam alanlarından birinin de Baykal Gölü çevresi olduğu tahmin ediliyor.  Saha Türkçesinde baygal, baaygal, bayagal sözleri deniz, bolluk, su bolluğu, büyük deniz, okyanus anlamlarında kullanılmıştır. Tarihte kullanılan diğer isimleri ise; Lamu (deniz), Beihai (kuzey denizi), Tengis (deniz), Baigal (baygal - muren - baykal nehri), Baikal (Rus yayılmasından sonra).

 

 

Dünya üzerinde sadece Lodago ve Baykal Gölü içerisinde tatlı su fokları yaşamlarını sürmektedir. Rusya burada gölün su altının araştırılması için denizaltı yerleştirmiştir. Derinliği 1,5 kilometre olan gölün içerisinde buraya özgü endemik balık türleri yaşamaktadır. Bu da gölün özel olmasını daha etkin kılıyor. Kendine özgü bir ekosisteme sahip olan göl araştırmacıların da ilgi odağı konumunda.

BAYKAL GÖLÜ BALIK TÜRLERİ

Baykal Gölü yukarıda sayılan tüm ayıt edici özellikleri ve barındırdığı çeşitli canlı türleri ile UNESCO tarafından koruma altına alınmış. Dünya Miras Listesi'ne dahil edilmiş. Tatlı su fokları burada hayatını devam ettiren en bilinen canlılardır.

Araştırma sonuçlarına göre burada 1700 bitki ve hayvan türü yaşamını devam ettiriyor. Bu canlıların 1083’ü sadece burada yaşam süren endemik türlerdir. Dünyanın başka hiçbir yerinde izlerine rastlanmaz. 1700 canlının 773’ü bitki 210 tek hücreli canlı ve 710 türü ise farklı türden canlılardır.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL