Türkiye'de turizm sektöründe kurallar yenileniyor: Koronavirüs önlemleri

Koronavirüs'ü atlatmaya yakın olan Türkiye, yavaş yavaş normalleşme dönemine giriyor. Bu bağlamda yaklaşan turizm döneminde de hem Koronavirüs'e karşı tedbirler uygulanacak hem de yeni uygulamalar yürürlüğe girecek.

Türkiye'de turizm sektöründe kurallar yenileniyor: Koronavirüs önlemleri
Türkiye'de turizm sektöründe kurallar yenileniyor: Koronavirüs önlemleri
GİRİŞ 05.05.2020 16:49 GÜNCELLEME 05.05.2020 17:13 KAYNAK SABAH
Bu Habere 26 Yorum Yapılmış

Yeni tip koronavirüs salgın Türkiye'de düşüş trendine geçti. Önlemler hafifletilerek normalleşme sürecine girilmeye başlanan bu günlerde, akıllardaki soru "yaz sezonu nasıl geçecek?" oluyor. Özellikle turizm sektörünün sorduğu bu soruya yanıt olarak çalışmalarını 4 koldan yürüten Kültür ve Turizm Bakanlığı, tatil sezonu için bir dei önlem paketini hayata geçiriyor.

 

Sertifikasyon sistemini yürürlüğe sokarak otellere, tesislere standart getiren ve eğitim programlarıyla hijyen ve sağlık konularına eğilim gösteren bakanlık, tatil dönemi için de uygulanacak tedbirlerin hazırlığını yapıyor. Sabah gazetesinden Betül Alakent'in haberine göre turizm sektörü de bu kapsamda eylem planlarını hazırladı.

MAKSİMUM YÜZDE 60 DOLULUK

 

Yeni eylem planına göre, tüm transfer araçlarında dezenfektanlar yer alırken, araçların yan koltukları boş bırakılacak. Otellere maksimum yüzde 60 doluluk izni verilecek. Otele gelen turiste eğer maskesi yoksa maske temin edilecek.  

Tüm sağlık ve hijyen kurallarına azami derecede dikkat edecek olan tesislerde turistin otele girişinde ateşi ölçülecek. Resepsiyona sosyal mesafe çizgileri eklenecek. Tesis içindeki çeşitli noktalara virüse karşı uyarıcı tabelalar ekleyecek olan oteller, farklı dillerde broşür ve bilgi notu da dağıtacak. Lobiden katlara, asansörden koridorlara ulaşılabilirliği kolaylaştırmak için otelin çeşitli yerlerine dezenfektanlar asılacak.

 

DEZENFEKTE-ODALAR 12 SAAT BOŞ KALACAK

Tesis genelinde insan temasının yoğun olduğu yüzeyler, kapı kolları, dokunmatik ekranlar, kontrol panelleri, tezgâh üstleri, mola odası/kafeterya, tırabzanlar, el yıkama istasyonları ve tuvaletler düzenli olarak dezenfekte edilerek kayıt altına alınacak. Lobi, fuaye alanlarındaki bekleme, dinlenme ve oturma alanlarında insanların etkileşimini ortadan kaldırmak üzere, koltuk ve sandalye sayıları en az seviyeye çekilerek gerekli sosyal mesafe işaretlemeleri yapılacak. Odalardaki su ısıtıcıları, televizyon ve klima kumandaları turist otelden ayrıldığında dezenfekte edilecek. Odalar 12 saat boş bırakılacak. Oda temizliğinde görevli personel çalışırken kişisel koruyucu malzeme kullanacak.

KARANTİNA ALANLARI OLUŞTURULACAK

Oteller, acil durumlar için de karantina alanları oluşturacak. Gelen turistte ateş, öksürük vb gibi risk durumunun görülmesi halinde karantina alanına alınacak. Personel için bulaşı önlemek için özel koruyucu kıyafetler bulundurulacak. Personele pandemiye karşı mücadelede nasıl çalışması gerektiği yönünde özel eğitimler verilirken, personelin kullandığı ekipman, araç ve gereçler düzenli dezenfekte edilecek.

AÇIK BÜFELERE CAM BÜFE

Restoranların giriş bölümüne el dezenfektanları konulacak. Restoran-kafe girişinde olası yığılmalar dikkate alınarak sosyal mesafe aralığı işaretlenmiş, masalar arasına ise en az 1.5 metre mesafe bırakılmış olacak. Ortak kullanımda olan çay/ kahve makinası, sebil, içecek makinası ve benzeri cihazlar kaldırılacak. Yemek masalarında kullanılan tuz, baharat, kürdan vb. menaj takımları ile şeker gibi yardımcı ürünler yerine tek kullanımlık paketlerde yer alacak.

Her şey dahil sistemiyle çalışan otellerde açık büfedeki yiyeceklerin sunumları otel personeli tarafından yapılacak. Yiyecekler öksürük, hapşırma riskine karşı cam bir panelde kapalı sunulacak.

PLAJLARDA SOSYAL MESAFE KURALI

Yüzme havuzu, şezlonglar ve oturma alanlarında sosyal mesafe kuralları uygulanacak. Yüzme havuzu suyundaki klor seviyesi açık havuzlarda 1-3 ppm, kapalı havuzlarda 1ile 1.5 ppm arasında tutulacak. Turistin havuza girmeden önce uyması gereken kurallar ve duş alması gerektiğine yönelik uyarıcı tabela görülür bir yerde asılacak. Fitness salonu ve SPA alanları gibi ortak kullanım alanlarının bir kısmı bu sezon kapalı tutulacak.

DÖRT BAKANLIK BİR ARAYA GELDİ

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın koordinasyonunda Sağlık Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Türk Standartları Enstitüsü'nden (TSE) yetkililerinin yanı sıra sektör temsilcilerinin yer aldığı STK'lar da sertifikasyon sürecinde görev aldı.

 

YORUMLAR 26
  • Serko 3 yıl önce Şikayet Et
    Bence özel müstakil villa da tatil daha güvenli.
    Cevapla
  • Sempeet 3 yıl önce Şikayet Et
    Şu seyyar satıcılar, turistleri çeşitli nedenlerle kandırıp dükkanlarına getirip ve kazıklayan esnaflar ne olacak? Bunlar vampir gibi. Türkiye de yaşayanlar bu duruma alışkınlar ama Avrupa lılar için bu söz konusu değil.
    Cevapla
  • Vargo 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu seneyi turizimciler unutsun, avrupalı evinde kalacak.
    Cevapla
  • VATANDAŞ 3 yıl önce Şikayet Et
    Kuluçka döneminde bir hasta geldiğinde ne olacak. Bütün otele bulaştıracak .ardından turistler tazminat davaları ile otelin kazancının 10 katı tazminat ödeyecekler. Hastalığı bulaştırdıkları personel ailesine oradan maşallah her tarafa bulaşacak. Kar edeceğiz derken eldeki bulgurdanda olacağız.
    Cevapla
  • Taner turhan 3 yıl önce Şikayet Et
    Bence nekadar yeterli olucakki bu tedbirlerle zor olucak bu yaz sezonu
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle