Tatil beldelerinde sıcaklık mevsim normallerinin üzerine çıktı

Türkiye'de Mayıs ayının ortalarından itibaren Kuzey Afrika üzerinden gelen sıcak hava akımları etkili oluyor. Hava sıcaklıkları ise mevsim normallerinin 10-12 derece üzerinde seyrediyor. Özellikle Akdeniz ve Ege bölgelerinde artan hava sıcaklıkları, vatandaşların denizleri doldurmasına neden oldu.

Tatil beldelerinde sıcaklık mevsim normallerinin üzerine çıktı
Tatil beldelerinde sıcaklık mevsim normallerinin üzerine çıktı
GİRİŞ 17.05.2020 17:02 GÜNCELLEME 17.05.2020 17:02 KAYNAK HABER7, DHA, AA

Kuzey Afrika üzerinden gelen sıcak hava akımları, Türkiye'de Mayıs ayının ortalarından itibaren hava sıcaklıklarının mevsim normalleri üzerinde seyretmesine neden oluyor. Özellikle Akdeniz ve Ege bölgeleri gibi tatil beldelerinde artan sıcaklık dayanılmaz hale geldi ve vatandaşların deniz sezonunu da erken başlatmasına sebep oldu. Turizm beldelerinin pek çoğunda sıcaklıkların 40 derecenin üzerine çıkması beklenirken uzmanlar, vatandaşları öğle saatlerinde dışarı çıkmama konusunda uyardı.

SON 75 YILIN EN SICAK GÜNLERİNİ YAŞIYOR

Antalya'da son 75 yılın mayıs ayı sıcaklık rekoru 38.8 derece ile kırıldı. Meteorolojinin kayıt tutmaya başladığı 1929 yılından itibaren kentte mayıs ayı sıcaklık rekoru 26 Mayıs 1945 tarihinde 38.7 derece ile kırılmıştı. Bugün ise termometreler saat 11.23'te 75 yıl önceki en yüksek sıcaklık 38.7'yi gösterdi. Yalnızca 7 dakika sonra termometreler son 91 yılın en yüksek sıcaklığı olan 38.8'i göstererek rekor kırıldı. Kentte nem oranının yüzde 8, deniz suyu sıcaklığının ise 24 derece olduğu kaydedildi.

Antalya'da hava sıcaklığı rekoru kırılırken, dün ve bugün sıcaktan bunalan kent halkı ise serinlemek için farklı yöntemler seçti. Sosyal medyaya da yansıyan görüntülerde kimi üzerinde elbiseleriyle hortumla duş alırken, kimi pet şişelere doldurduğu suyu başından aşağı döktü. Bir vatandaş ise bölgenin en yüksek noktalarından biri olan ve her kış kayak severlerin akın ettiği Saklıkent Kayak Merkezi çevresinde kalan az miktarda kar kütlesi üzerinde kayarak serinledi. Vatandaşların bulduğu önlemler bunaltıcı sıcağın etkisini gözler önüne serdi.

SULAMA KANALINDA SERİNLEMEYE ÇALIŞTILAR

Koronavirüs önlemleri kapsamında dünyaca ünlü Konyaaltı Sahili başta olmak üzere kentte denize girmenin yasaklanmasının ardından sıcaktan bunalan vatandaşlar, alternatif çözümler aradı. Son 75 yılın en sıcak günlerini yaşayan Antalya'da Kepez ilçesinde Göksu Mahallesi içinden geçen Devlet Su İşleri'ne ait sulama kanalına gelen yaklaşık 30 gençten oluşan grup, tüm tehlikeye rağmen kanala girip, yüzdü.

KUŞADASI'NDA SICAKLIK 40 DERECEYİ BULDU

Aydın'ın turistik ilçesi Kuşadası'nda hava sıcaklığı mevsim normallerinin çok üzerinde seyrediyor. Son yılların en sıcak mayıs ayının yaşandığı belirtilen ilçede vatandaşlar koronavirüs salgını ve nemle birlikte etkili olan aşırı sıcak hava nedeniyle evlerinden çıkamıyor. Termometrelerin 40 dereceyi gösterdiği Kuşadası'nı ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktaları arasında yer alan Atatürk Bulvarı ile İsmail Cem Dostluk ve Barış Meydanı boş kalırken ilçenin dünyaca ünlü mavi bayraklı plajı Kadınlar Denizi kumsalı ile Yavansu ve Karaova mahallerinde bulunan plajlarda bazı vatandaşların yasak olmasına rağmen denize girip güneşlendiği görüldü.

Kuşadası İlçe Emniyet Müdürlüğü emrinde görevli bekçiler ise denize giren vatandaşlara uyarılarda bulunarak evlerine dönmelerini istedi.

MARMARİS'TE SON YILLARIN EN SICAK MAYISI

Akdeniz ve Ege'de mevsim normallerinin üzerine çıkan hava sıcaklığı, Muğla'nın ünlü turizm merkezleri Marmaris, Bodrum ve Fethiye'de yaşamı olumsuz etkiledi. Marmaris Meteoroloji Müdürlüğünden alınan bilgi göre, ilçede meteorolojik verilerin kayıt altına alındığı 1980'li yıllardan bu yana, ilk kez mayısta hava sıcaklığı 40,1 derece kaydedildi. Deniz suyu sıcaklığının 23 derece ölçüldüğü ilçede, denize girme yasağı devam ettiğinden vatandaşlar evleri ve iş yerlerinde serinlemeye çalıştı.
İlçede gün boyu güneş altında kalan termometrelerin 47 dereceyi göstermesi dikkati çekti.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL