Titanik'in enkazı için heyecanlandıran gelişme: Telgraf makinesi çıkarılacak

Yaptığı ilk seferinde buzdağına çarparak batan efsanevi yolcu gemisi Titanik'in enkazında çalışması için yeni bir karar alındı. Yeni karara göre, kaza sırasında tehlike çağrılarının yollandığı telgraf makinesi enkazdan çıkarılabilecek.

Titanik'in enkazı için heyecanlandıran gelişme: Telgraf makinesi çıkarılacak
Titanik'in enkazı için heyecanlandıran gelişme: Telgraf makinesi çıkarılacak
GİRİŞ 21.05.2020 17:08 GÜNCELLEME 21.05.2020 17:08

Üzerine filmler, belgeseller çekilen efsanevi yolcu gemisi Titanik'in enkazını çıkarmak, hiç olmazsa bir kısmını çıkartabilmek hep bir hayal oldu. Her dönemde muhakkak konuşulan bu fikrin olanaksızlaşması, başka çözümler bulmaya itti.

Yaptığı ilk seferinde buzdağına çarparak batan transatlantik yolcu gemisi Titanik'in kaza sırasında tehlike çağrılarının yollandığı telgraf makinesi enkazdan çıkarılabilecek.

TELGRAF MAKİNESİ ÇIKARILACAK

ABD'nin Virginia eyaletinde Bölge Yargıcı Rebecca Beach Smith, Macroni telsiz telgrafın Titanik enkazından çıkarılmasına izin veren bir karar aldı.Yaklaşık yüzyıldır Atlas Okyanusu'nun dibinde yatan, tarihi ve kültürel önemi bulunan gemiyi çıkarmak bir hayal haline geldiği için, en azından tarihi değerini koruyabilmesi adına telsiz telgrafın enkazdan kurtarılmasına karar verildi.

Enkazın hızla bozulması nedeniyle yakında sonsuza kadar yok olabileceğini açıkladı. 
Yargıç Smith, makinenin enkazdan çıkarılmasının, "Titanik'in batmasıyla hayatlarını kaybedenler ve kurtulanların arkalarında bıraktığı mirasa katkıda bulunacağını" açıkladı.

ENKAZA İNMEYE TEPKİ

Alınan karara rağmen Titanik'in enkaz haklarını elinde bulunduran RMS Titanic şirketi, enkaza inme planları konusunda bazı kesimler tarafından eleştiriliyor. ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi, muhtemelen 1500'den fazla kişinin kalıntılarıyla çevrili olduğundan telgrafa dokunulmaması gerektiğini savunuyor.

RMS Titanic'in Başkanı Bretton Hunchak, bu eserlerin kurtarılması, korunması ve sergilenmesinin önemine işaret ederek, "Geminin ve yolcuların mirasını kamuoyuyla paylaşmaya bağlı kalmayı sürdürüyoruz" ifadesini kullandı. 

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL