Salgın döneminin gözdeleri özel adalar

Koronavirüs salgını dünyada etkisini gösterdi ve aylardır mücadele devam ediyor. Sessiz ve herkesten uzakta yani kendinden izole yerlerde tatil yapmak isteyen kişilerin sayısı da çoğaldı. Bu yıl özel adalar ilgi görüyor. Maddi yeterliliğe sahip kişilerin tercih ettiği özel adalar muazzam görüntülere sahip. Mavi ve yeşilin iç içe olduğu adalarda dinlenmek ve huzur bulmak mümkün.

Salgın döneminin gözdeleri özel adalar
Salgın döneminin gözdeleri özel adalar
GİRİŞ 22.05.2020 14:38 GÜNCELLEME 22.05.2020 14:38 KAYNAK CNN TRAVEL

2020 tatil planları Koronavirüs salgının baş göstermesiyle beraber değişti. Uzun süre evlerinde kendini karantinaya alan kişiler yaz tatili için de planlar yapmaya başladı. Herkes bütçesine uygun tatil yöntemini seçerken karavan ile seyahati terci edenlerin yanı sıra özel aracıyla yolculuk ederek tedbirlerin üst seviyede olduğu otellerden birini tercih edecek olanlar da var. Bunların yanı sıra özel adalara ilgi de bir hayli yoğun olduğu söyleniyor. Ada satın almak ya da kiralamak isteyen kişiler mart ayından bu yana artış gösteriyor.

CNN Travel’in haberine göre Özel Ada Kiralama Şirketi CEO’su olan Chris Krolow, salgından önce günde 100 civarı talep alırken günümüzde bu sayı 150 olarak kayıtlara geçtiğini söylüyor. Amerika ve Kanada gibi ülkelerden gelen talepler genel olarak Karayip ve Orta Amerika’daki adalara yoğunlaşmış durumda. Krolow potansiyel müşterilerin kolay ulaşılabilir noktaları istediklerini de ekliyor. Kendiliğinden izole yerler içerisinde gösterilen bu özel adalar ailelerin vakit geçirmesi için çok iyi mekanlar olarak gösteriliyor.

‘ÖZEL ADA ALMAK HERKESİN HAYALİ’

Krolow’un sahibi olduğu ve zaman zaman kiraya verdiği Gladden Özel Adası’na olan ilginin son dönemlerde artması yukarıda bahsettiği gibi özel adalara olan ilginin yoğunlaştığını destekliyor. Tatil yapmak isteyen kişiler kimsenin olmadığı kendilerine ait yerleri tercih ediyor.

Her zaman özel ada merakı olan insanlar bulunuyor. Ancak bunun için gerekli ortam oluşmuyordu. Krolov salgının etkileri arasında insanları özel ada kiralama ya da satın alma hayalini de öne çektiğini belirtiyor. Öyle ki Krolow’un sahip olduğu özel adalarda yıl sonuna kadar neredeyse rezervasyonların dolu olduğu görülüyor. Mart ve Nisan ayları için talep daha yoğun olarak alınıyor ancak hiçbir ülkede yurt dışı çıkış izni henüz bulunmadığından bu tarihler sarkarak yıl sonuna kadar ilerliyor. Yani bu güzel adalar Mart ve Nisan aylarını boş geçirmiş.

Krolow’un sahip olduğu adalardan biri olan Gladden Özel Adası’na ulaşım teknelerle yapılıyor. Adada kalacak kişi sayısı ise dört ile sınırlı. Adada hizmet eden personel dahi bulunuyor. Ancak bunlar daha uzak bir noktada konaklıyor. Krolow’un bu güzel adasında konaklamanın bedeli ise kişi başı 3 bin 695 dolar.

BU DÖNEMDE KİRALAMAK DAHA GÜVENLİ

Bütçeyi oluşturan kişiler için ada satın almak mı yoksa ada kiralamak mı daha iyi sorunu ortaya çıkıyor. Çünkü salgın döneminde adayı göremeyen kişiler için satın alınana durumlarda bazı sorunlar ortaya çıkabilir. Adanın durumu, konumu bu noktada önemli.

ADA SATIN ALMA BEDELİ NEDİR?

Herkesin hayalini süsleyen ve en çok ihtiyacımız olan bu dönemde bir ada satın almanın bedeli kimine göre uçuk rakamlar olurken kimleri için uygun bile sayılıyor. Kanada’da gelişmemiş küçük bir ada satın almak 50 bin dolardan başlıyor. Karayiplerde ise devasa villalara ev sahipliği yapan adalar 150 milyona dolara kadar yükseliyor. Satın almak ciddi bir bütçe gerektirirken kiralamak biraz daha uygun olabiliyor.

Eğer adada bir inşaata başlanacaksa bunun için de ayrıca izinler alınmalı ve gerekli onaylardan geçmeli. Maddi külfet özel ada satın alma işleminde git gide artıyor. Bunun dışında ada satın almak bir ev ya da araba satın almak kadar basit. Ancak üzerine bir konut yapmak biraz uğraştırıcı.

NERELERDEKİ ADALAR İLGİ GÖRÜYOR?

Karayip Bölgesinde adalar Bahamalar ’da yoğunlaşıyor. Değişik ülkeden kişiler buralardaki adalara yönelmiş durumda. Bunun en belirgin sebebi ise adada gelir ve sermaye kazanç vergi alınmıyor. Alıcıları cezbeden etken vergi alınmaması oluyor. Ayrıca Amerika’ya yakın olması da diğer bir etken olarak gösteriliyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL