Ayasofya Camii gezmek isteyenler için böyle düzenlenecek

Ayasofya Camii yeni bir düzenleme ile ibadete tamamen açılacak. Tarihi yapının içerisinde binlerce yıldır bulunan detaylar var. Bu detaylar kültürel değer taşıdığı için alanında uzman arkeologlar Ayasofya Camii için yeni bir düzenleme sunacak. Bu düzenlemeye göre turistlerin Ayasofya'yı gezmesi için bölüm ayrılacağı gibi kültürel değerler de korunacak. İşte yeni düzenlemeden detaylar.

Ayasofya Camii gezmek isteyenler için böyle düzenlenecek
Ayasofya Camii gezmek isteyenler için böyle düzenlenecek
GİRİŞ 24.07.2020 09:42 GÜNCELLEME 24.07.2020 09:42

1934 yılında Bakanlar Kurulu'nun aldığı bir karar ile müze olarak işlev gören, kapısında uzun kuyruklar oluşan Ayasofya artık camii olarak hizmet verecek. Yaklaşık 1500 yıl tarihi geçmişi bulunan tarihi yapı içerisinde kilise olarak kullanıldığı yıllarda yapılan düzenlemeler var. 24.07.2020 tarihinde cami olarak ibadete açılan eserde arkeologlar yeni bir düzenleme yaptı. Peki turistler Ayasofya Camii'ni bundan sonra nasıl gezecek?  

AYASOFYA CAMİİ’NDE YENİ DÜZENLEME 

86 yıl sonra yeniden cami olarak işlev görecek olan Ayasofya için yeni bir restorasyon çalışması başlayacak. Arkeologların Cumhurbaşkanlığı'na önerilerini sunduğu söyleniyor. Bu öneriler doğrultusunda Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Diyanet İşleri beraber çalışmaları yürütecek. Seçenekleri değerlendiren yetkililer Ayasofya'nın iç düzenlemesi için genel bir karara vardı.  

 

 

Ayasofya Camii'nin zemininde namaz kılınacak yerlerine ışık sistemi konulacak. Bu ışıklar fresk ve mozaikleri aydınlatacak ancak namaz sırasında kapalı tutulacak.  

Mozaik ve fresklerin bir perde mekanizmasıyla kapatılması da öneriler arasında yer alıyor. Tarihi yapıda kültürel detaylara çok hassas davranılması amaçlanıyor.  

TURSİTLER İÇİN GÜZERGAH 

Ayasofya Camii'ndeki yeni düzenleme ile ibadet yapılacak bölümlere halı serilecek. Aynı zamanda turistler buraları gezebilecek. Ancak halıya basmamaları için özel koridor oluşturulacak.  

Yapılan öneriler arasında Ayasofya'nın içini gezerken turistlere bir güzergâh oluşturulması da bulunuyor.  

Cami içerisinde yer alan binlerce yıldır bulunan mozaiklerden Hz. İsa ile Meryem tasvirleri bir ışık yardımı ile karartılacak. Ayrıca yer alan Bizans hükümdarlarının tasvirleri de namaz sırasında bu özel ışıklandırma sistemi ile karartılarak görünmez hale getirilecek.  

Osmanlı döneminde elenen minber dışında da zeminde namaz kılınabilmesi için yukarıda bahsedilen düzenlemeler yapılacak. Günümüzde restorasyon çalışmaları devam eden tarihi yapının dış avlusunda da güçlendirme çalışmaları devam ediyor.  

Ayasofya Camii hakkında her şey: 1500 yılla yakın tarihi geçmişe sahip

İBADETHANELERDE TURİSTİK GEZİ YAPILIR MI? 

Ayasofya Camii yüzyıllarca ibadete açık konumda bulundu. Hiçbir kültürel değerini kaybetmediği gibi daha önemli bir konuma da yükseldi. Osmanlı'nın da mimari izlerini taşıdığı biliniyor. Ayrıca dünyada örnekleri bulunan hem ibadet edilerek hem de içerisi gezilen kilise ve camiler bulunuyor. Sultan Ahmet her yıl on binlerce yerli yabancı turist tarafından ziyaret ediliyor. Her saat ve dakika ibadete açık. Ayrıca Paris'te yer alan Notre Dame ve Sacre Coeur kiliseleri de her saat ziyaret edilebildiği gibi ibadet de yapılıyor.  

Yayınlanan yeni fotoğraflarda Ayasofya Camii'nin içerisine atmosferini güçlendiren halı serildiği görülüyor. Ayrıca duvarlarda yer alan freskler de perdelerle kapatılmış. Cami içerisinde çalışmalar devam ediyor. 

Türkiye'nin Ayasofya Camiileri farklı şehirlerde 9 tane

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL