Sümela Manastırı: Binlerce yıllık tarih ve muazzam mimari

Trabzon'da gezilecek onlarca güzel noktadan biri de Sümela Manastırı oluyor. Kentin manzara yüzünü ortaya koyan yerlerden biri olması sebebiyle binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor. Çok köklü bir geçmişe sahip olan manastır görmeye değer bir gezi noktası. Bütün yönleriyle Sümela Manastırı'nın tarihi haberimizin detaylarında yer alıyor.

GİRİŞ 23.09.2020 10:01 GÜNCELLEME 23.09.2020 10:01

Sümela Manastırı Trabzon'da en güzel tarihi gezi noktalarından biri. Uzun zamandır restorasyonda bulunan manastır yeniden ziyarete açılıyor. Kayalıkların içerisinde bulunan manastır bir zamanların en önemli ibadet merkezlerinden biri olmuş. Yaklaşık olarak 300 metre yüksekte bulunan manastır içerisindeki atmosfer de hissetmeye değer. 

 

 

Sümela adını ise siyah anlamına gelen 'melas' sözcüğünden almaktadır. Manastırda bir Meryem tasviri bulunmakta ve siyah renktedir. Adını bu tasvirden de aldığı düşünülüyor.

SÜMELA MANASTIRI TARİHİ 

Çok eski bir tarihe sahip olan manastırın bilinen tarihi Bizans'a kadar uzanıyor. Bizans İmparatoru  I.Theodosius zamanında (375-395) Atina’dan gelen Barnabas ve Sophranios isimli iki rahip tarafından kurulmuş olan manastır, 6'ıncı yüzyılda İmparator Justinianus’un manastırın onarılarak genişletilmesini istemesi üzerine Generallerinden Belisarios tarafından tamir edilmiştir.

 

 

Şimdiki görünümünü ise 13. yüzyıldan beri taşıdığı biliniyor. Bu dönemde kurulan Trabzon Komnenosları Prensliği’nden  III. Alexios (1349-1390) zamanında manastırın önemi artmış ve fermanlarla gelir sağlanmıştır. III. Alexios’un oğlu III. Manuel ve sonraki prensler döneminde de Sümela yeni fermanlarla zenginleştirilmiştir.

Osmanlı İmparatorluğu da Trabzon'u fethinden sonra Sümela Manastırı'nın haklarını korumuş. 

Trabzon Ayasofya Camii hakkında yazımızı okuyarak cami hakkında bilgi alabilirsiniz.

18. yüzyılda ise büyük bir restorasyon ile yenilenmiş. Duvarları fresklerle süslenmiş. 19. yüzyılda ise parlak dönemini yaşamıştır. Trabzon’un 1916-1918 yılları arasındaki Rus işgali sırasında manastıra el konulmuş, 1923'den sonra tamamıyla boşaltılmıştır.

SÜMELA MANASTIRI BÖLÜMLERİ 

Tarihi manastırın bölümleri Ana kaya kilisesi, birkaç şapel, mutfak, öğrenci odaları, misafirhane, kütüphane ve son olarak kutsal ayazma'dır. Bütün bölümler oldukça büyük bir alana inşa edilmiştir. Bir de giriş bölümünde tarihi su kemeri bulunmaktadır. 

Dar ve uzun bir merdivenle ziyaretçiler manastıra çıkabilirler. Giriş kapısının yanında ise muhafız odaları da bulunmaktadır. Giden ve burayı keşfetmek isteyen bütün ziyaretçiler manastırın bu bölümlerini gezebilirler. 

SÜMELA MANASTIRI NEREDE?

Trabzon'un Maçka ilçesinin Altındere Köyü sınırları içerisinde yer alıyor. Altındere vadisine hakim bir tepe eteklerinde kurulu Sümela Manastırı. Diğer bir adı ise Meryem Ana'dır. 

Sümela Manastırı'na gitmek için izleyeceğiniz yolda ulaşım kolaydır. Yol asfalt olup özel aracınızla gidebilirsiniz. Ancak 300 metre yakınına arabanızı bırakarak bu yoldan yaya devam edebilirsiniz. 

İçerisindeki tasvirler  Hz. İsa ve Meryem Ana'dır. Fresklerde işlenen konular da İncil kitabından alınan bazı sahnelerdir. 

Sümela Manastırı'nı ziyaret saatleri yaz ve kış dönemi için ayrılmaktadır. 

Yaz Dönemi: 09.00 ile akşam 19.00

Kış Dönemi: 09.00 ile akşam 16.00

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL