Pürenli Yaylası Bolu ilinde nerededir ve nasıl gidilir?

Yaylalar, hem gezmek hem de kamp yapmak açısından oldukça elverişli doğal mekanlar. Ülkemiz birbirinden güzel bitki örtüsüne ve tertemiz bir havaya haiz yaylalar ile bezeli. Bu yaylalardan birisi de az bilinen Pürenli Yaylası. Bu nadir güzellikteki yaylaya dair Pürenli Yaylası Bolu ilinde nerededir ve nasıl gidilir? Rakım bilgileri ve özellikleri sorularının cevaplarını derledik.

Pürenli Yaylası Bolu ilinde nerededir ve nasıl gidilir?
Pürenli Yaylası Bolu ilinde nerededir ve nasıl gidilir?
GİRİŞ 26.10.2020 10:00 GÜNCELLEME 26.10.2020 17:43

Pürenli Yaylası, el değmemiş doğası ile büyüleyen Bolu il sınırlarımızda yer alıyor. Her yıl çok sayıda insanı ağırlayan Pürenli Yaylası, doğa fotoğrafçıların aradıkları olağanüstü kareleri yakalamaları içinde oldukça ideal bir tabiat alanı. Ziyaretçilerinin ortak görüşü ise Pürenli Yaylası’nın Doğu Karadeniz yaylaları başta olmak üzere ülkemizde yer alan diğer tüm yaylaları aratmayan doğal güzelliklerden bir tanesi olduğu yönünde. Yaylada bulunan farklı mimari özellikler taşıyan yayla evleri ve bu evlerin önündeki küçük gölet son derece ilgi çekiyor.

 

 

PÜRENLİ YAYLASI NERDE, NASIL GİDİLİR?

 

 

Püren Yaylası, uzun yıllar Bolu il sınırlarında yer almakla birlikte, 9 Aralık 1999 yılında Düzce’nin Bolu ilinden ayrılarak il statüsü kazanmasıyla birlikte günümüzde Düzce ilinde bulunuyor. Düzce’nin Gölyaka ilçesine bağlı şirin ve beğenilen bir yayla.

Pürenli Yaylası’nı görmek isteyenler için yaylaya nasıl gidileceği merak ediliyor. Yaylaya iki şekilde ulaşım imkanı var. Birincisi İstanbul istikametini takip ederek Akyazı otobanından ayrılarak Taşkesti üzerinden; diğer güzergah ise Düzce üzerinden yaylaya ulaşmak. Düzce, Efteni Gölü ya da Güzeldere Şelalesi Tabiat Parkı yolundan Pürenli Yaylası’na rahatlıkla gidilebilmektedir. İstanbul’dan yaklaşık olarak 217 kilometre, Taşkesti’den ise asfalttan ayrıldıktan sonra ortalama 14 kilometre yol gidilerek orman yolundan erişim sağlanabiliyor.

Pürenli Yaylası adını içinde barındırdığı pürenlerden alıyor. Gölyaka’ya 24 kilometre, Düzce’ye 28 kilometre mesafede, rakımı 1400 metredir. Bölgedeki orman dokusu ağırlıklı olarak yaşlı göknar ve kayınlardan oluşur. Sarıçam ve melez ağaç türleri de yer yer kendini gösterir. Oldukça geniş bir orman dokusuna sahip bölgede yaban hayat insandan saklanarak yaşamını sürdürmektedir. Ayı ve yabandomuzunun yanı sıra geyik, karaca ve tilki, ancak izine rastlayacağınız yaban hayvanlarındandır. Orman içerisinden çıkıp geniş yayla düzlüklerine geldiğimizde gökyüzünde kartal, şahin gibi yırtıcı kuşların yanında kuzgunların ormanın sessizliğini bozan sesleri kulaklarınıza ulaşır. Hera ve Balıklı Yaylaları ile çevrili Pürenli Yaylası’na iki noktadan çıkış yapılabiliyor. Biri Mudurnu tarafından diğeri Gölyaka’dan.

Bu yaylaların en güzel özelliği, hepsinin hemen hemen aynı yükseklikte olmasıdır. Bu da yürüyüşü kolaylaştırır. Her ne kadar yaylalarda gezinmek, ruhunuzu dinlendirmek, güzel görüntüleri doya doya yaşamak için aceleci olmamak gerekse de sonrasında mutlaka uğramamız gereken Güzeldere Şelalesi için zaman bırakmakta yarar var. Yaklaşık 16-17 kilometre süren bu yürüyüş için zemin koşullarına ve ekibe göre beş ila yedi saat ayırmanız yeterli olacaktır. Araca biniş noktanızla Güzeldere arasının da otuz dakika olduğunu dikkate alarak hava kararmadan ayıracağınız otuz dakika Güzeldere Şelalesi için yeterli olacaktır.

PÜRENLİ YAYLASI ÖZELLİKLERİ

Pürenli Yaylası, ismini sarı, kırmızı mis kokulu çiçekler açan çan biçiminde özel bir tür çalıdan almaktadır. Bu bitki türünün kök kısmından ağızlık, dallarından ise süpürge yapılabilmektedir. Pürenli Yaylası, çam ağaçları ile örtülüdür. Yaban hayatı bakımından da oldukça elverişli tabiat koşullarına sahiptir. Geyik, tilki, yaban domuzu, ayı, çakal ve karaca gibi vahşi yaşamın değerli canlılarını orman içlerine yürüyüş yapmanız halinde görme şansını yakalayabilirsiniz.

Pürenli Yaylası, bu bölgede yaşayan yöre halkı için özellikle hafta sonları mutlaka ayak bastıkları dinlendirici bir mesire alanı. Son bahar ve kış aylarında daha sessiz ve sakin olan yayla, ilk bahar ve yaz aylarında ise oldukça kalabalık ve coşkulu bir ortama dönüşüyor. Yazın soğuk olması sebebi ile şehrin sıcaklıklarından bunalan halk için özel bir serinleme alanı.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL