Tarih yeniden yazılacak! Heyecanlandıran Karahantepe paylaşımı

Göbeklitepe'ye 30-35 kilometre mesafede bulunan Karahantepe, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un, "Karahantepe'de muhtemelen Göbeklitepe'den daha eski bir yerleşim merkezine ulaşılacağı" paylaşımı üzerine dikkatleri çekti. 250'den fazla dikilitaşın bulunduğu Karahantepe'nin Göbeklitepe'den daha eski olduğu ve tarihin sıfır noktasının tekrar değişebileceği düşünülüyor.

GİRİŞ 27.11.2020 09:33 GÜNCELLEME 27.11.2020 09:35
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un, 'Karahantepe'de muhtemelen Göbeklitepe'den daha eski bir yerleşim merkezine ulaşılacağı' paylaşımı heyecan yarattı. 250'den fazla dikilitaşın tespit edildiği alanda yeni sürprizler ortaya çıkıyor.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Karahantepe'de, kesin teyidi almadık ama muhtemelen (Göbeklitepe'den) daha eski bir kazı merkezine ulaşmış olacağız" dedi. Şanlıurfa'ya 46 kilometre mesafede, 2 yıldır devam eden arkeolojik kazılarda bugüne kadar çok önemli bilgilere ulaşıldı. Göbeklitepe ile çağdaş olduğu bilimsel olarak kanıtlanan Karahantepe kazılarında 250'den fazla dikilitaş tespit edildi. Alandaki arkeolojik kazılar genişletildikçe yeni sürprizler ortaya çıkıyor.

 

 

250'DEN FAZLA DİKİLİTAŞ VAR

Şanlıurfa ili sınırları içinde Tek Tek Dağları Milli Parkı içerisinde yer alan Karahantepe'deki yapılar ilk olarak 1997 yılında yüzey araştırmaları sırasında Doç. Dr. Bahattin Çelik tarafından keşfedildi. Neolitik döneme ait kalıntılarda geçtiğimiz yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle İstanbul Üniversitesi Tarih Öncesi Arkeolojisi Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Necmi Karul başkanlığında kazılara başlandı. Karahantepe'de yapılan jeofizik ve jeoradar çalışmalarında 250'den fazla dikilitaşın varlığı tespit edildi. Hava fotoğraflarında bile arkeolojik alanın yüzeyinde dikilitaşları görmek ve saymak mümkündü. Göbeklitepe'den daha eski olduğuna yönelik tartışmalar daha önce de vardı. Ancak bilimsel kazı ekibi bu tartışmalara çok sıcak bakmıyor. Karahantepe'nin Göbeklitepe'den eski olması ya da yeni olması onun bilimsel değerini değiştirmediğine dikkat çekiyorlar.

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, Şanlıurfa'da bulunan Göbeklitepe'nin dünyada "sıfır noktası" olarak kabul edildiğini ve ilgi odağı haline geldiğini anlatarak, "Cumhurbaşkanımızın 'Göbeklitepe Yılı' ilan etmesiyle dünyada da farkındalığını iyice arttırdık. 12 bin yıllık bir tarihi var. Milattan önce 10 binli yıllara kadar gidiyor. Şimdi Şanlıurfa'ya 46 kilometre, Göbeklitepe'ye 30-35 kilometre mesafede, Karahantepe var. Şimdi yeni Türk kazı başkanlığında yapılıyor. Şimdi Göbeklitepe'yi gezdiyseniz bilirsiniz orada T sütunların içlerinde hayvan figürleri vardı. Karahantepe'de ise insan figürleri var. Biz orada kazıyı başlattık bu yıl, yoğun ve hızlı bir şekilde kazı programı devam ediyor. Muhtemelen -kesin teyidini almadık bir yıllık çalışma daha var ama- daha eski bir kazı merkezine ulaşmış olacağız. Bu 12 bin yıllık, öteki çok daha eski çıkacak. Ama şuan bilimsel olarak teyit edilmesi lazım ve muhtemelen Göbeklitepe'den daha öncelikli bir yer haline gelecek. Karahantepe yeni ilgi odağımız olacak." ifadelerini kullandı.

Dünyada tekrar ses getiren yeni bir keşfimiz olacak

Karahantepe ile Göbeklitepe'nin farklılıklarından bahseden Mehmet Nuri Ersoy, "İkisinin uygulama senaryosu da farklı. Yani iki çift giriş çıkış kullanmış. Bir yerden geliyor, bir yerden çıkılıyor. Demek ki büyük etkinliklerin yapıldığı bir merkez şeklinde ve 250 tane sütun keşfettik şu ana kadar. 2021 içinde bunlarla ilgili çok detaylı programlar, bilgilendirme projeleri kazı başkanımızla birlikte yapacağız. Muhtemelen de dünyada tekrar ses getiren yeni bir keşfimiz olacak diye düşünüyorum." değerlendirmesini yaptı.

YENİ HEYKELLER BULUNDU

Bu yıl yapılan kazılarda Karahantepe'de oldukça ilginç buluntular ele geçti. Ancak Kültür ve Turizm Bakanlığı bu yılki kazılarla ilgili açıklamayı önümüzdeki günlerde yapacak. Kazı Başkanı Prof. Dr. Necmi Karul şunları söyledi; "Bakanlığımız Karahantepe kazıları ile ilgili büyük bir heyecan duyuyor. O nedenle kazı sonuçları ile ilgili bilgilendirmeyi kendilerinin yapmasını uygun buluyorum. Bu yıl insan sembolizesinin öne çıktığı çok önemli buluntular elde ettik. Heykeller, yeni yapılar keşfettik. Sayın Bakanımızın gösterdiği kısa filmdeki heykel başı oldukça ilginç. 50 cm çapındaki heykel başı ana kayaya oyulmuş. Yine etrafında ana kayaya oyulmuş yapılar tespit ettik. Etrafındaki ritüelleri ve kazıyla ilgili yeni bilgileri önümüzdeki günlerde bakanlığımızca açıklanacak."

YORUMLAR 13
  • zzz 3 yıl önce Şikayet Et
    BU GÖBEKLİTEPENİN MİMARI BİR ALMAN BEN ORANIN Tarihin sıfır noktası olduğuna inanmıyorum uydurma bir yer gitttim gördüm
    Cevapla
  • Murathan 3 yıl önce Şikayet Et
    Hadi ordan be .bu kadar hain olmayın uydurma bir yermis mimarı almanmış.zeka sıfır ya.sizin gibi insanlar oldugu surece .daha cok geride kalırız.mimarı diyor bide cahil
    Cevapla
  • Bugün 3 yıl önce Şikayet Et
    Haassss ordan ...!!! Uydurma bir yermiş, sen uydurma ...!
    Cevapla
  • Sssss 3 yıl önce Şikayet Et
    Cahil cahil konuşma, bulununca araştırma yapan arkeolog, Alman. Bu günün malzemesiyle mi yapılmış, Alman yapmış olsun . Sen arkeolog musun da karar veriyorsun. SUS ta komik duruma düşme .
    Cevapla
  • VEFA 3 yıl önce Şikayet Et
    oranın mimarı diyerek o mu yapmış doğru düzgün yorum yap bilinen en eski tarih orası senin inanıp inanmaman çokta önemli değil daha eskisi bulunursa eski tarih orası olur insanlar bu şekilde bilir gidip gördüm diyorsun ne bekliyordun alış veriş merkezi mi
    Cevapla
  • sanliurfa 3 yıl önce Şikayet Et
    sanliurfa cok eski eskiler suan tam kendini gosteriyor daha neler cikar yeterki arastirin
    Cevapla
  • urfalı 3 yıl önce Şikayet Et
    20 den fazla göbekli tepe gibi yer var, çoğu açıkta ,defineciler talan etmekte, imdat diyor.Sayın bakanım,he diyin hepsini tek tek göstereyim
    Cevapla
  • Bozkurt 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu iş arkeoloji değil ölü soymaya doğru gidiyor.her insan mezarında mahşere kadar uyumalı.oluleri rahat bırakın.
    Cevapla
  • Oooooff 3 yıl önce Şikayet Et
    Orada mezar ceset yok. Bilmeden saĺliyorsunuz
    Cevapla
  • özgür.t 3 yıl önce Şikayet Et
    Ve Türkler tarihinde suyunu çıkarır
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle